HABER : HALİL YÖRÜK


Bergama ve Efes’ten Sonra Birgi’nin de önümüzdeki dönemlerde Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine girmesi bekleniyor.

Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye'nin “Efes” dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. 31 adayın bulunduğu listede Türkiye'den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olmuş oldu.

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99'uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. İzmir’de Bergama ve ardından Efes’inde listeye girmesi ile birlikte gözler Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Birgi’ye çevrildi. Tarihi evleri ve sokakları ile bir bütün olarak UNESCO’ya 2012 yılında başvuran Birgi’nin önümüzdeki zamanlarda Dünya Kültür Mirası kalıcı listesine girmesi bekleniyor.

İl kültür Müdürü Abdüllaziz Ediz, Sıra Birgi’de

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan İzmir İl Kültür Müdürü Abdüllaziz Ediz mutlu bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Ediz, ''Ülkemize İzmir'e ve Selçuk'a hayırlı uğurlu olsun. UNESCO'da ülke genelinde 15. belgemiz oldu. Efes'in UNESCO miras listesine girmesiyle ilgili yapılması gereken çalışma, başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Belediyenin son dönemde olumlu irade koymasıyla Efes'in listeye giriş süreci hızlı bir şekilde tamamlamış olduk'' diye konuştu.

Sırada Birgi, Çandarlı ve Foça Kalesi'nin olduğunu belirten Ediz, şu şekilde konuşmasına devam etti: Bölgemizden geçiçi miras listesinde olan Birgi, Çandarlı ve Foça Kaleleri var. Yerel yönetimin de gayreti ve iyi bir çalışmayla asıl listeye girmesi muhtemel yerler için de olumlu sonuçlar alabiliriz. Bu süreçte Birgi için de iyi organizasyon yapılırsa UNESCO'ya girmesi çok kolaylaşacaktır. Birgi'nin de ardından Çandarlı ve Foça Kaleleri ile ilgili çalışmalarımız devam edecek'' diye konuştu.

Türkiye'den 15 varlık listede

Ülkemizin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 15 adet varlığımızın alınması sağlandı. Bu varlıklardan; İstanbul'un Tarihi Alanları (1985), Sivas-Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (1985), Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) (1986), Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta) (1987), Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla) (1988), Safranbolu Şehri (Karabük)(1994), Troya Antik Kenti (Çanakkale) (1998), Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)[2011], Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) (2012), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)(2014), Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) (2014), Diyarbakır Kalesi ve Surları (2015), Efes(2015) kültürel olarak; Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)(1985) Pamukkale-Hierapolis (Denizli) (1988) hem kültürel, hem doğal miras olarak listeye alınmıştır.

 

 

Editör: Haber Merkezi