Tire’de geçtiğimiz yıl 17 Eylül tarihinde ilki gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın ikincisi için çalışmalar başlıyor. Organizasyon komitesini oluşturmak üzere Tire Kültür Derneği tarafından düzenlenen toplantı 4 Şubat’ta Tire Öğretmenevi’nde gerçekleştirilecek. Toplantıya onlarca dernek başkanı ile 22 akademisyen ve yazar katılacak.
Türkiye’de ilk kez Tire’de düzenlenen kurultayın efe ve zeybeklik kültürüne çok ciddi kazanımlar sağladığını ifade eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Geçen yıl düzenlenen kurultayımız ile Anadolu tarihinin en köklü kültürlerinden biri olan zeybeklik kültürünün ilgisini Tire’ye çektik” dedi.
ZEYBEK KÜLTÜRÜ PLATFORMU KURULACAK
Birinci Efe Kurultayına katılan önemli isimlerle irtibatlarını hiç kesmediklerini söyleyen Ayvalı, 4 Şubat’ta gerçekleşecek olan toplantıda ilk kurultayın hedefleri içerisinde yer alan Zeybek Kültürü Dayanışma Platformunu kuracaklarını kaydetti.
İkinci kurultayın kurulacak olan Zeybek Kültür Platformu tarafından oluşturulacak geniş katılımlı bir komite tarafından gerçekleştirileceğini belirten Seyfullah Ayvalı, “Bu platform düzenleme komitemizde Muğla, Aydın, İzmir, Denizli gibi illerde faaliyet gösteren yaklaşık 10 zeybek derneği yer alacak. Bu derneklerin yanında Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerimiz ile efe kültürüne ciddi katkıları ile tanınmış yazar, sanatçı ve araştırmacılar da katılacak. Böylece birinci kurultayda hedeflediğimiz halde gerçekleştirme imkanı bulamadığımız pek çok çalışmayı da yapma imkanı bulacağız” şeklinde konuştu.
Kurulacak olan platformun Zeybek Kültürü Dernekleri Federasyonu için atılan ciddi bir adım olduğunu hatırlatan Ayvalı, “ Birinci Ulusal Efe Kurultayı ile birlikte ülke genelinde zeybeklik kültürünün birliği adına çok ciddi adımlar atılmaya başlandı. Türk kültürü konusunda faaliyet gösteren dernekler birbirleri ile daha güçlü iletişim kurmaya başladılar. Bu süreci zeybeklik kültürü ile ilgili çalışmalar yapan yazar, araştırmacı ve akademisyenlerimiz de destekleyince resmi bir platform kurulması gündeme geldi. Zeybek kültürü platformunun kurulması ile Türk tarihinin en önemli kültürlerinden biri olan zeybeklik daha güçlü bir şekilde temsil edilecek ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılacaktır” dedi.
EFE KURULTAYI BU YIL İKİ GÜN SÜRECEK
Tertip komitesinin ilk toplantısının ardından İkinci Ulusal Efe Kurultayı için çalışmalara hemen başlanacağını vurgulayan Seyfullah Ayvalı, “Bu yılki Efe Kurultayı çok daha geniş katılımlı ve içerikli olacak. Kurultayımızı bu yıl iki güne yaymak istiyoruz. İlk gün efelik kültürünün tarihsel ve sosyolojik yönü ile ilgili bir sempozyum düzenlemek istiyoruz.  Sempozyumumuzda Ali Haydar Avcı, Abdurrahim Karademir, Etem Oruç, Ali Fuat Aydın, Yrd. Doç. Dr Günver Güneş, Levent Ertekin, Emin Elmacı, Ercan Dolapçı, Yrd.Doç.Dr.Ercan Haytoğlu,  Munis Armağan, Sabahattin Burhan, Cem Çelik, Mustafa Ali Kasap gibi çok önemli isimler  çalışmalarını sunacaklar. Sunulan bildiriler bir kitap halinde yayımlanacak. İkinci gün ise ülkemizin pek çok bölgesinden gelen binlerce katılımcımız ile birlikte en başarılı ekiplerden farklı zeybek oyunlarının yer aldığı ve zeybek türkülerinden oluşan bir konserimiz olacak. Amacımız çok daha büyük bir zeybek kurultayı gerçekleştirmek” ifadelerini kullandı.
TİRE EFE KURULTAYINA DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALI
Türkiye’de ilk kez Tire’de düzenlenen kurultayın artık Tire’nin bir markası olduğunu ifade eden Ayvalı, ilk kurultayın gerçekleştirilmesinin ardından Tire dışından çok sayıda tebrik ve takdir mesajları aldıklarını söyleyerek,  “Kurultayımızın başlangıçta bu kadar büyük ilgi göreceğini ve bu denli önemli sonuçlar elde edeceğimizi beklemiyorduk. Ancak geldiğimiz noktada ne kadar büyük bir sorumluluk aldığımız çok net bir şekilde gördük. İkinci kurultayda bu sorumluluk bilincimiz ile daha kapsamlı bir etkinlik yapacağız. Tire dışından çok büyük ilgili ve destek alıyoruz. Umarım Tire de kurultayına sahip çıkar ve gereken önemi verir” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi