Ödemiş’te Atatürk Anıtı önünde CHP Ödemiş İlçe Örgütü, Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş şubesi üyeleri, 24 Ocak - 31 Ocak adalet ve demokrasi haftasında 31 Ocak 1990 günü Ankara’da evinin önünde kurşunlanarak katledilen Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucusu Genel Başkanı  Prof.Dr  Muammer Aksoy ve  24 Ocak 1993 yılında evinin önünde bombalı saldırıya uğrayarak öldürülen usta gazeteci Uğur Mumcu’yu andı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in de katıldığı anma töreninde basın açıklaması öncesi bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, daha sonra Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. 

Açıklamada  ‘Ülkemizi karanlığa sürükleyen 12 Eylül 1980 faşist darbesinin zeminini oluşturma amaçlı cinayetlerin ikinci perdesi  31 Ocak 1990 günü Ankara’daki  evinin önünde kurşunlanarak alçakça öldürülen Kurucu Genel Başkanımız Prof.Dr Muammer Aksoy’un aramızdan bedenen alınması ile açıldı. Seri cinayetlerin diğer önemli halkası ise  24 Ocak 1993 günü Kalpaksız Kuvvacı Uğur Mumcu’nun arabasına konulan bomba ile paramparça edilmesiydi. İşte her yıl bu iki cinayetin işlendiği 24 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasındaki ‘Adalet ve Demokrasi Haftasında çeşitli etkinliklerle hem tertiplerin arkasındaki gerçekleri hem bu suikastların nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de aziz şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yineliyoruz. Yılmaz, Kemalist, sarsılmaz, devrimci ve hukuk savaşçısı Prof.Dr Muammer Aksoy ülkemizin Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinden kopması, laik demokratik hukuk devleti olmaktan uzaklaşarak karanlık bir geleceğe sürüklenmesi tehlikesinin farkına varan 49 Cumhuriyet aydınıyla birlikte 19 Mayıs 1989 tarihinde Atatürkçü düşünce derneğini kurdu. Derneğimizin kuruluşu emperyalist güçlerle işbirlikçileri karanlık odakları çok rahatsız etti. 8,5 ay geçmeden Muammer Aksoy’u katlettiler. Cinayetin üzerinden 32 yıl geçmesine karşın tetikçiler ve arkasındaki güçler bulun(a)madı. Muammer Aksoy yaşamı boyunca o kadar çok ve çeşitli ihanet odağını rahatsız etmişti ki ;  Cumhuriyet ve laiklik düşmanları , çok uluslu petrol tekelleri ,darbeciler,1961 Anayasası karşıtları, kadın haklarını ayaklar altına alanlar, aklın özgürleşmesinden, özgür bireyden ve uluslaşma bilincinden korkanlar ,emek, gençlik ve öğretmen örgütlenmelerini tehdit olarak görenler ,üniversite özerkliğini hazmedemeyenler ,Kemalizm’i ve tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye idealini boğmak isteyenler dedi. Muammer Aksoy cinayeti ile başlayan tertipler dizisi üzerine kararlılıkla gidilmediği için yeni suikastlerle yol almayı sürdürdü. Doç.Dr  Bahriye Üçok , Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter ile süren bu vahşet 24 Ocak 1993 Uğur Mumcu suikastı ile yeni bir boyut kazandı .

Hain katilleri ve sahiplerini tanıyoruz. Ulusumuz örgütlü demokratik toplum olmayı başardıkça özgür düşünce karanlığı boğacak yarınlar aydınlanacaktır. Türk Halkı değerli aydınları yok eden bu cinayetleri ve öldürülen kahramanlarını hiç unutmayacak bu terör ortamı karşısında umutsuzluğa kapılmayacak ve bir gün mutlaka ama mutlaka bu cinayetlerin hesabını soracaktır. Başta ak saçlı bilgemiz Muammer Aksoy ve Kalpaksız Kuvvacımız Uğur Mumcu olmak üzere yitirdiğimiz tüm yurtsever aydınlarımızı saygı, minnet ve özlemle anıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi