Hümik ve Fulvik asit içeren toprak düzenleyici ürün Tarım Federasyonu tarafından Tire’de üreticiye tanıtılacak
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından sahip olduğu “leonardit” rezervleri kullanılarak üretilen “hümik ve fulvik asit” içeren toprak düzenleyici ürün “T.K.İ Hümas”, kısa sürede Türk çiftçisinin gözbebeği olacak. Toprak yapısını iyileştirerek, bitki gelişimini hızlandıran ürünün önümüzdeki yıllarda kullanımının artması ile birlikte önemli oranlarda kalite ve verim artışı sağlayacağı bildirildi.
25 Ekim tarihinde saat 14.00’te İstasyon Salonu’nda Tarım Federasyonu tarafından düzenlenecek bir seminerle Selçuk Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin tarafından Küçük Menderesli ve Tireli üreticilere tanıtılacak olan “TKİ Hümas” uzun süren bilimsel çalışmalar ve deneylerin ardından bölge üreticisiyle buluşacak.
Tanıtım çalışmaları için Tire’de bulunan Tarım Federasyonu Genel Müdürü Osman Özbay, Federasyon Başkan Yardımcısı Sabri Gülersönmez, ziraat mühendisi Murat Özbay, Tire Belediyesi eski Başkanı ve Başbakanlık Halkla İlişkiler Müşaviri Mehmet Sıtkı İçelli ile birlikte ilçe Kaymakamı Hüseyin Ergi’yi ziyaret etti. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyaret sırasında ürün hakkında Kaymakam Ergi’ye detaylı bilgi verildi.
TKİ ÜRETİYOR
TKİ Hümas’ın ülke tarımı ve ekonomisine katkı sağlamak amacıyla en büyük kamu kuruluşlarından bir olan Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından üretildiğini belirten Tarım Federasyonu Genel Müdürü Osman Özbay, TKİ Hümas’ın tarla, süs ve sera bitkileri, sebzeler, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları başta olmak üzere bütün bitki türlerinde rahatlıkla kullanıldığını söyledi.
Özbay, “ TKİ Hümas, toprakta agregasyonu artırarak, toprak yapısını iyileştiriyor. Kaymak tabakası oluşumunu ve toprak sıkışmasını önlüyor. Toprakta hava ve su dengesini olumlu yönde etkiliyor. Toprak suyundan bitkilerin daha iyi faydalanmasını sağlıyor. Toprak çözeltisinin tuzluluğunu azaltarak, bitkilerin tuza tepkilerini artırıyor. Yine toprakta besin elementleri ile kompleks bileşikler oluşturarak, köklere taşınmasını ve bitkilerce alımını sağlıyor. Ürünün daha sayamadığımız birçok yararı mevcut. Sonuç olarak, TKİ, Hümas, bitkilerin toprak üstü ve kök aksamının gelişimini ve çiçeklenmeyi arttırarak, toprak suyu ve havasından daha iyi yararlanmasına yardımcı oluyor. Bitkinin dengeli beslenmesini sağlayarak, verim ve kalitesinde büyük oranlarda artış sağlıyor. Hümik ve Fulvik asit esaslı organik toprak düzenleyicisi olan ürünümüz mahsulde raf ömrünü de önemli ölçüde uzatıyor. Gübre maliyetlerinde ise önemli oranda düşüşler yaşanıyor. Tire’deki seminerde üreticilerimize 250 ml TKİ Hümas hediye edeceğiz. Dileyen bir dekar alanda ürünü deneyebilir” dedi.
 “ÜRETİCİ BİLİNÇSİZ”
Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ise Tarım Federasyonu’nun üreticiye yönelik bilgilendirme seminerini Tire’de gerçekleştirmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bölgemiz dünyanın en verimli topraklarına sahip. Ancak, çiftçimiz ne yazık ki bu güne kadar toprağı bilinçsiz kullanmış. Üreticiyi bilinçlendirmek adına bakanlığımızın da desteği ile bölgede önemli mesafeler aldık. Küçük Menderes Havzası’nda en büyük sorunumuz olarak tarım topraklarının parçalanmasını gösterebilirim. Tarım sektörü emek yoğun bir sektör. Fiyatlar oldukça yüksek olmasına rağmen bilinçsiz gübre kullanımı bölgede çok yaygın. Tarım Federasyonu’nun ilçemizde gerçekleştireceği bilgilendirme semineri üretici açısından büyük bir şans” şeklinde konuştu. 
Editör: Haber Merkezi