HABER : DİLEK AYVALI

Doğu Türkistan’da Türklere yapılan zulme sessiz kalmayan Teira Riders Motosiklet Grubu ve Hira Derneği ortak bir eylem yaptılar. Motosikletçilerin Doğu Türkistan Bayrağı ile kortej yaptığı eylemde Hira Derneği tarafından basın açıklaması ve dua okunarak, iftar için simit ve su dağıtıldı. 

Tire’de motosiklet tutkunlarının bir araya gelerek oluşturdukları Teira Riders Motorsiklet Grubu, öncelikle genç motosiklet sürücülerine güvenli sürüşü benimsetmeyi amaç edinmekle birlikte bu gibi toplumsal konularda da sorumluluk alarak farkındalık yaratıyorlar. Hira İlim Kültür Eğitim ve Medeniyet Derneği (HİKEM-DER) ile Teira Riders’ın ortak olarak düzenledikleri eylemde yaklaşık 30 motosiklet, Doğu Türkistan bayraklarıyla Tire caddelerinde kortej halinde gezdi.

Birçok vatandaş tarafından alkışlarla takdir edilen kortej, Tire Kent Müzesi önünde bulunan Hira Derneği üyeleriyle buluştu. Burada da basın açıklaması okunda, Doğu Türkistan’daki Türkler ve tüm dünyada yaşayan Müslümanlar için dualar edildi. İftar vaktinde ise simit ve su dağıtılarak dualarla oruçlar açıldı.

AMACIMIZ TİRE’DE FARKINDALIK YARATMAK

Teira Riders Motorsiklet Grubu Basın Sözcüsü Ercan Çelik, “Öncelikli amacımız Tire’deki motorsiklet sevdalılarını bir çatı altında toplayarak, eğitimli ve güvenli motorsiklet sürücüleri yetiştirmek. Aynı zamanda yeni yetişmekte olan motorsiklet sürücülerini de güvenli sürüşe teşvik etmektir. Bunların dışında bu gibi toplumsal olaylarda da her sivil toplum örgütünün yapması gerektiği gibi tepkimizi ortaya koyuyoruz. Doğu Türkistan’daki soydaşlarımıza yardımımız ulaşmasa bile bizler safımızı belli edip, bu zulme sessiz kalmayacağımızı gösterdik.” Dedi.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA ORUÇ YASAK

Tire Kent Müzesi önünde bir araya gelen kalabalık grup Hira Derneği tarafından hazırlanan basın açıklamasına katıldı. Basın Açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bizler bugün Çin hükümetinin onlarca yıldır Doğu Türkistan’ın kadim Türk şehirlerinde Müslüman kardeşlerimize uyguladıkları bitmek tükenmek bilmeyen katliam ve zorbalıklara, sistematik soykırımlarına “Dur!” diyebilmek için buradayız.

5 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamının yıldönümü yaklaşırken, 26 Haziran 2013 tarihinde Doğu Türkistan’ın kadim şehri Turfan’da gerçekleştirdiği katliama ve sürekli devam eden zulümlerine karşı tepkimizi göstermek için buradayız.

Yeryüzünün neresinde olursa olsun aşağılanan, hor ve hakir görülen, türlü eziyetlerle inançlarına darbe vurulan Müslüman kardeşlerimiz için de buradayız.

“Biz ne yapabiliriz ki” deyip sessiz kalanlardan olmamak, şahitliğimizi haykırmak; kör, sağır ve dilsizlerden olmamak için buradayız.

Ne güzel demiş Üstad Sezai Karakoç: “Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki, biz sussak, tarih susmayacak.. Tarih sussa, hakikat susmayacak. Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki bizden kurtulsalar, vicdan azabından kurtulamayacaklar, vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulamayacaklar, tarihin azabından kurtulsalar, Allah’ın gazabından kurtulamayacaklar.”

Doğu Türkistan meselesi sadece Uygurların bir sorunu olarak görülmemeli ve vicdan sahibi insanlar bu meseleyi sahiplenmelidirler. Çin hükümetinin zulmü son bulana kadar, vicdanı olan herkesi ayağa kalkmaya davet ediyoruz. Susmamaya davet ediyoruz.

Son olarak şunu hatırlatmak istiyorum: Çin’in de Siyonizm’in de Batı’nın da üstünde bir güç vardır. Hiç şüphesiz ki Allah hepsinden yücedir, Allah mazlumlarla beraberdir.

Basın bildirimiz burada nihayete ermiştir. Hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.”

Editör: Haber Merkezi