Üreticiler ellerindeki incirin kilo bedelinin en az 25 TL olması gerektiğini ifade ederek tüccarların 15 TL’den alış yaptığını fakat bu rakamın giderlerini bile karşılamadığını söylüyor.

HABER:DİLEK AYVALI

Tire’de incir üreten Somak Mahalle Muhtarı Fikret Yılmaz, Büyükkömürcü Muhtarı Şevket Acar, Musalar Mahalle Muhtarı Ramazan Özer, Işıklı Mahalle Muhtarı Mehmet Acun ile Kürdüllü, Küçükkömürcü ve Küçükburun Mahallesinden üreticiler MHP Tire İlçe Binasında MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’nun danışmanı Hasan Şen ile bir araya geldi.

Toplantıda sorunları anlatan Somak Muhtarı Fikret Yılmaz, “Dünyanın en kaliteli inciri bu bölgede yetiştirilmektedir. Üreticinin çok ciddi maliyetleri var. Amele yevmiyesi 150 TL. Aylıkçı işçinin aylığı kaldığı yer hariç 7 bin 500 liradan başlayıp 10 bine kadar çıkıyor. Bu yıl incir çok kaliteli ve bol. Üretici bu yıl incir bol bankalardan borçlardan kurtulacağım der hesabını buna göre yapar. Ancak gözü paraya doymayan ihracatçı, üreticinin elinden ucuza almak için ürünü almakta nazlanır. Ürün fiyatları düşmeye başlar. Çiftçinin bankalardaki borçlarının günü gelmiştir ve ürününü satmak zorundadır. Bu yüzden ürününü ucuza verir. Bu yıl ilk zamanlarda 20 TL’den satılan incir şimdi 15 TL. Bu da 3 yıl önceki fiyat. Geçen yıl kalitesiz inciri 20-25 TL arası alan ihracatçı kar ediyor da bu yılki kaliteli inciri alan incirden mi zarar ediyor. Olay biraz da siyasi olabilir. Kriz var deyip alım yapmayan ihracatçı üreticiyi hükümete karşı ayaklandırma çabası olabilir. Patates ve soğandaki gibi” dedi.

BİZ ÜRETMEZ İSEK TÜRKİYE KAYBEDER

Somak Muhtarı Fikret Yılmaz ayrıca, “Eskiden Tariş vardı, fiyatı açıklar tüccar bu fiyatların üzerinde veya açıklanan fiyatlarda alım yapardı. Şimdilerde Tariş’in işlerliği kalmadığı için bu da olmuyor. Tariş eskiden devlet destekli olduğundan piyasanın hâkimiydi. Bizim yetkililerden isteğimiz malımızı değerinde satmamızı sağlaması, üreticiyi zenginlerin eline bırakmaması. İncirin kilo fiyatı 20 TL’nin üzerine çıkmalı. Üreticinin beklentisi 25-30 TL. 20-25 TL arası üreticiyi güldürmez ama yaşatır. Bu fiyatlar çiftçiyi bitirir cinsinden. Biz üretmez isek Türkiye kaybeder. Ülkemizi seviyoruz” şeklinde konuştu.

TABAN FİYAT UYGULAMASI ACİLEN YAPILMALI

Büyükkömürcü Muhtarı Şevket Acar ise, “Öncelikli olarak devletin alım yapmasını istiyoruz. Tüccarlar aralarında birlik oluşturmuşlar. Rekabet kurulunun buna müdahale etmesini istiyoruz. Tariş’in daha etkin çalışmasını istiyoruz. Taban fiyat uygulaması acilen yapılmalı. Tüccarlar Tariş’e baskı uyguluyorlar” dedi.

BU DURUM ŞEHİR ESNAFINI DA ZORA SOKACAK

Musalar Mahalle Muhtarı Ramazan Özer, “Çiftçinin bu durumu şehir esnafını da zora sokacak. Bankalara borçlarımız var. Çocuklarımız okula gidiyor. Gelecek yıl için üretim yapmak adına giderlerimizi nasıl karşılayacağız. Bu para bizim banka borçlarımıza yetmiyor. Çok zor durumdayız acil çözüm istiyoruz” dedi.

MHP İzmir Milletvekili Tarım Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu’nun danışmanı Hasan Şen, üreticilerden elde ettikleri şikayet ve sorunlar ile ilgili olarak acil bir rapor hazırlanarak konunun Tarım Bakanlığına iletileceğini kaydederek kalıcı çözümün kooperatifleşme olacağını önerdi.

Editör: Haber Merkezi