Haber: Dilek Ayvalı

Tire’nin İhsaniye Mahallesine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Mezbaha’nın yapılacağı yerin yerleşim alanına çok yakın olması nedeniyle vatandaşlar tepkili.

Yapılacak olan Mezbaha’nın Tire için önemli olduğunu fakat ikametlere çok yakın olması nedeniyle endişe duyduklarını kaydeden vatandaşlardan Mehmet Ali Öztürk, "İzmir Büyükşehir Belediye başkanının seçim vaadi olarak Tiremize bir Mezbaha sözü var. Başkan bu sözü yerine getirmek istiyor ancak, başkana sormak istiyoruz, kendisine sosyal medyadan sordum fakat dönüş alamadım. Kendi oturduğu evin ya da sitenin 60 metre yakınına böyle bir tesis kurar mı? Kurulmasına izin verir mi? vermez. Başkan halkçı belediye diye geçiniyor, buraya böyle bir tesis yapılacaksa bunu bölge halkına sorması gerekirdi. Bölge halkının düşüncesini alması gerekirdi. Bu bir haksızlık. Biz 40-50 yıl emek vererek bir daire sahibi olmuşuz, getirmiş burnumuzun dibine foseptik çukuru yapıyor. Bu bir hassızlıktır, gelip bölge halkına sormalılar. Tire Belediyesine soruyoruz topu Büyükşehir'e atıyor 'Bizim sorumluluğumuzda değil' diyor ama Büyükşehirde gözünü kulağını kapatmış bizi görmüyor, dinlemiyor ve anlamıyor. Biz bunu anlamış değiliz, biz izin vermeyeceğiz, sitemizin dibine mezbahanın yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu proje daha sonra telafisi olmayacak şekilde yapılamamalı. Bunu telafi edemezler, bölge halkını mağdur ediyorlar. Sayın Tunç Soyer'in bu yeri bizzat gördüğünü sanmıyorum, bu düşünceyle topladığımız imzalarla Drone ile çekilen fotoğraflarla bir dosya oluşturarak Tire’ye geldiğinde bunu ona takdim ettik. Ona rağmen bize dönüp bir şey söylemediler." dedi.

Vatandaşlardan Faik Boduroğlu, “Şimdi Mezbaha konusu ile ilgili olarak Tire belediyesine sorduğumuzda bunun Büyükşehir2e ait olduğunu söylediler. Bizim evimize 70 metre mesafe olduğundan rahatsızız. Ben 27 yıl Tire Belediyesinde ve İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışarak emekli oldum ve bir ev sahibi oldum ,70 metre mesafemize mezbaha yapılmasını istemiyoruz. Mezbaha'nın yapılmasına karşı değiliz ama yeri uygun değil.  Ben Tunç Soyer Başkanımızın mezbaha ile ilgili ''ya burası olacak ya da hiç olmayacak'' söylemine katılmıyorum çünkü pandemi sürecinde Hilton otelinin halkın hizmetine açan Tunç Soyer Başkanımın bunu bu şekilde ifade etmiş olabileceğini anlamıyorum. Ben yerel hizmetlere dilekçede verdim. 22 tane mahalle muhtarının, 300 tane site ve çevre sakinlerinin imzasını toplayarak gönderdiğimde bir cevap verdiler; modern bir mezbaha olacak kimseye koku rahatsızlığı vermeyecek. Fakat buradan 6 km öteki de arıtma alt yapısı geçiyor, zaten Tiremizin kanalizasyonunun beşte birinde arıtma oluyor kalan diğerleri direk olarak menderese akıyor. Yani herhangi bir hat yapılmadan buraya mezbaha yapılacak biz bu durumdan mağduruz. Mezbahanın buraya yapılmasını istemiyoruz. Organize sanayi bölgesine olabiliyor ya da belediyenin başka arazileri olabilir, biz bu durumdan site sakinleri olarak razı değiliz." dedi.

Mezbaha inşaatının yakınında ikamet eden Özlem Yaldız, “Biz bunun buraya yapılamasını istemiyoruz .Yerleşim yerlerimize evimize çok yakın koku olacak hayvanları hepimiz seviyoruz şu an çok fazla sayıda köpek var sağda solda öyle bir durumda her taraf köpek olacak nasıl başa çıkılacak. Biz çocuklarımızı sitenin dışarısına şimdi bile çıkartamıyoruz, o zaman ne olur bilmiyoruz." dedi.

Editör: Haber Merkezi