Tire Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının üye ve temsilcileriyle, Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ’NİN) üyesi sanayici ve fabrikatörler, ilk defa düzenlenen iş birliği panelinde biraraya gelerek, birlikte nasıl çalışabileceklerini masaya yatırdılar. TOSBİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya yöneticilerin yanı sıra esnaflar da ilgi gösterdi.
Bölgenin ekonomik potansiyelini, katılımcıların sorunları, ihtiyaçları ve TOSBİ yönetiminden beklentilerini belirlemek üzere TOSBİ yönetimi tarafından yapılan anket çalışmasının sonuçlarını katılımcılarla paylaşmak, görüş ve önerilerinden yararlanarak yapılacak çalışmaları yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Esnaf Odaları Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu’ya söz verildi. Mutlu, Hz. İbrahim Peygamber’in bir kıssasını hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Ateşteki İbrahim Peygamber’e gagasıyla su taşıyan kuşa, gayretlerinin fayda etmeyeceği, yeterli olmayacağı hatırlatıldığında dost olduğumuz belli olsun cevabı vermiş. Ben de buraya öncelikle dost olduğumu anlatmak için geldim” ifadelerini kullandı.
Herkesin yatırdığı paranın ve verdiği emeğin karşılığını almak için çabaladığını söyleyen Zekeriya Mutlu, “Biz de esnaf odaları olarak bu beklentilere teknik ve lojistik altyapı sağlıyoruz. Bu panel laf olsun, sadece yapılmış olsun diye geçiştirilmemeli. Bu salon daha kalabalık olmalıydı. 12 yıldır organize var ve ilk defa böyle bir toplantı gerçekleşiyor. Bu açıdan da son derece önemli, emekler heba olmamalı, sonuç alabilmeliyiz” şeklinde konuştu.
MUTLU, “HER İŞİ YAPARIM DEVRİ BİTTİ”
İş arayanların ‘Ne iş olsa yaparım’ diyerek kendilerine geldiğine dikkat çeken Mutlu, bu anlayış döneminin sona erdiğini öne sürdü. Mutlu, nitelikli eleman yetiştirmenin önemine vurguda bulunarak, “Böylesi bir eğitim süreci ve nitelikli istihdam, karşılıklı işbirliği ve koordinasyon ile sağlanır. Dünyanın en büyük sorunu işsizliktir. Bu sorun da ancak üretimle çözülür. Çin ve Hindistan bu sorunu üretimle aşmıştır” söylemlerinde bulundu.
Mutlu, toplantının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasını, “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, bu dünya kimseye kalmaz” ifadeleriyle tamamladı. Zekeriya Mutlu’nun ardından TOSBİ Müteşebbis Heyeti Başkanı Hüseyin Arıcı ve EBSO Başkanvekili İbrahim Gökçeoğlu da katılımcılara hitaben birer konuşma yaparak panelin önemine ve amacına ulaşmasının ehemmiyetine değindiler.
“TİRE TARİHTE HER ZAMAN ÖNEMLİ BİR KENT OLMUŞTUR”
Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu da konuşmasında Tire’nin tarihsel süreçteki önemine değindi. Tarihte Tire’nin her zaman önemli bir yeri olduğunu bugün de tarihi ve kültürel dokunun yanı sıra gelişmekte olan sanayisi ile çağdaş bir kent olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Çapkınoğlu, sanayici ile esnafın birarada işbirliği içerisinde çalışmasının önemine vurguda bulunarak, “Biz esnafımızın, sanayicilerimizle işbirliği içerisinde çalışması için gerekeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Tire Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Ünalmış da yaptığı konuşmada “Bizler esnaf olarak kendimize güveniyoruz. Sanayicimiz, bizlerden de teklif alsın. Tüm esnaf arkadaşlarımız Ahilik kültürü ve ahlakıyla yetişmiş insanlar. Sanayicimizin 4 kilometre yakınındaki esnafla işbirliği yapmak yerine, 80 km. mesafedeki İzmir’e gitmesini doğru bulmuyoruz. Bilmelerini istiyoruz ki Tire esnafı sanayicimizin tüm ihtiyacını karşılayacaktır. Yapacağımız işbirliği şimdiden hepimize hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Hızlan da bir konuşma yaparak, işbirliğinin önemine dikkat çekti. Hızlan, “Fabrikalara neden mal ve hizmet satamadığımızın çözümünü bu toplantıda bulmayı ümit ediyoruz. TOSBİ’deki yan sanayi işlerinin İzmir’de yaptırılmasını içimize sindiremiyoruz. Ümit ediyoruz ki bu panel bir başlangıç olur” ifadelerini kullandı.
TAYFUR ÇİÇEK, “SİYASETÇİLERE YAĞ ÇEKMEYİ BIRAKMALIYIZ”
TOSBİ Yönetim Kurulu 2. Başkanı ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise konuşmasında Tire’nin yeterli desteği alamadığına dikkat çekti. Çiçek, Manisa’nın teşvikler sayesinde 6. organizesini doldurduğunu, ilçelerinde de organizelerin dolmaya başladığını dile getirerek, “Tire’de organize 12. yılında. Halen daha 43 fabrika faal. Teşvik olmayınca yatırımcı da gelmiyor. Yolumuz yok. Bakın burada son derece önemli bir toplantı var, hiçbir siyasi partinin başkanını göremiyoruz. Milletvekillerini görmek zaten mümkün değil. Burada siyasi bir yanlışlık var. Manisa’da teşvik var ama İzmir’de yok, biz de ilçe olarak bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Bizim milletvekillerimiz uyuyor mu? Biz siyasileri çiçeklerle, bandolarla karşılıyoruz ama bir şey istemesini beceremiyoruz. Bu havzadaki organizeler on kere dolmalıydı” söylemlerinde bulundu.
Yol konusunda Bakan Binali Yıldırım’a iki kez dosya sunduğunu öne süren Tayfur Çiçek, “Sanayici yol yok diyor. Yolu da belediye mi yapacak? Bakan Bey’e iki kez dosya verdim. Hala yol yok. Bu iş lütfen daha fazla uzamasın. Buradaki sanayici ne yapsın? Yollarda tırların aynaları birbirlerine çarpıyor. Tireliler artık siyasetçilere yap çekmeyi bırakmalı. Bizim bir lobimiz yok.” ifadelerini kullandı.
ÇİÇEK, “TOZPEMBE TABLO ÇİZMEYİN, ESNAF ZOR DURUMDA”
Konuşmasının devamında iktidara da yüklenen Tayfur Çiçek, esnafın söylenildiği gibi rahat olmadığını, çok zor durumda olduğunu öne sürdü. Çiçek, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Hızlan’a ‘Takipteki dosya oranını’ sorarak ‘yüzde40’ cevabını alınca, ‘İşte kooperatif başkanımız kendisi ifade ediyor. Yıllardır başarıyla, sıfır kayıpla tahsilat yapan kooperatif ne halde. Takip oranı yüzde 40’lara yükselmiş” şeklinde konuştu.
Düzenledikleri fuara çok az firma katıldığı için, esnaf ve sanayiciye de sitem eden Tayfur Çiçek, konuşmasının sonunda şu ifadelere yer verdi:
“64 köy muhtarımızı teker teker davet ettik. Sadece 3 köy muhtarımız geldi. Üreticilerimiz fuarda yoktu. Öğreniyoruz ki Bursa fuarına gidiyorlar. Kendi ilçelerindeki fuara tenezzül etmiyorlar. Sanayideki ustamız ise ‘Ben kaç yıllık ustayım, beni herkes tanır’ diyor. Biz önce bu anlayışı kırmalıyız.”
Toplantı daha sonra, esnaf ve sanayicilerin karşılıklı belirttikleri görüş ve önerilerle sonuçlandı.
Editör: Haber Merkezi