İki yıldır yakamızdan düşmeyen pandeminin eğitime yansımalarını, Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, Egedesonsöz için değerlendirdi. Pandeminin, eğitime etkilerinin ancak bilimsel bir alan çalışmasıyla ortaya çıkarılabileceğini, gözleme dayalı değerlendirmenin çeşitli eksikleri içinde barındırabileceğini belirten Başkan Vardal, “İlkemiz, olmazsa olmazımız, yüz yüze eğitimin her koşulda, gerekli önlemlerin alınması koşuluyla sürdürülmesinin sağlanmasıydı. Ancak biz eğitimcilerin talep ettiği önlemlerin tam olarak alındığını söylemek son derece güçtür. Bu şartlarda verilen eğitim, olması gerekenin altında kalmıştır” dedi.

SALGIN BELLİ BİR DÜZEYDE KIRILDI AMA HENÜZ BİTMEDİ

Aşılama oranlarının belli bir noktaya varması, yeni varyantların oluşması, mutasyona uğraması, insanların bir şekilde koronaya yakalanarak bağışıklık kazanmasıyla, salgının etkilerinin okullarda da hafiflediğine işaret eden Başkan Necip Vardal, “Salgının belli bir düzeyde kırıldığını söyleyebiliriz ama unutmamalıyız ki pandemi henüz bitmedi” diye konuştu. Pandeminin ilk dönemlerinde olduğu gibi öğrencilerin, öğretmenlerin, koronaya yakalanma korkusu ve kaygısıyla derse girmediğini, kaygıların azaldığını belirten Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardar, halen okullarda pozitif vaka sayılarının azımsanmayacak düzeyde olduğunu sözlerine ekledi.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE, UZAKTAN EĞİTİMİN YOL AÇTIĞI EKSİKLER KAPATILMADI

“6 Eylül 2021’de tüm kademelerde başlayan yüz yüze eğitimde, uzaktan eğitim sürecindeki eksikler kapatıldı mı?” şeklindeki soruya, “Kesinlikle kapatılmadı” diyen Başkan Vardal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, gerek eski bakan, gerekse yeni bakan döneminde kamuoyuna bir dizi açıklama yapıldı, telafi eğitimi yapılacağına dair. Şu ana kadar bu öğrencilerin online eğitimde eğitime erişememekten kaynaklı, çeşitli materyallere ulaşamadıkları için uzaktan eğitimi sağlıklı bir şekilde alamayan öğrencilerin kaybettikleri, eksik kaldıkları noktaların telafi edildiğini söylemek mümkün değil. Telafi programı ne yazık ki uygulanmadı. Tableti, telefonu, interneti olanlar da eksik kaldılar ancak teknolojik imkanları olmayanlara göre bir tık daha avantajlıydılar. 6 milyona yakın öğrencinin, uzaktan eğitime erişemediğini biliyoruz. Kayıplarının ciddi boyutta olduğunu biliyoruz. Sadece akademik değil, sosyal, davranışsal açıdan da telafi eğitiminin verilmesi kaçınılmaz hal almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, kulağının üstüne yatmış durumda. Bu süreci geçiştirmiştir. Geçiş sınavlarında bu eksikler karşımıza çıkacaktır. Akademik başarının daha düşük olacağını öngörmek hiç de zor olmayacaktır. Sınava girenler arasında zaten var olan eşitsizlik, bu yönüyle de önümüzdeki sınavlarda daha derinleşmiş olacak. Bu sene öğrencilerimizin akademik başarısı çok düşük olacak.”

Editör: Haber Merkezi