Türkiye’de ilk kez geçtiğimiz yıl Tire’de gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın Ödemiş ve Gaziemir’de yapılacak olan ikincisi için hazırlıklarını sürdüren Tire Kültür Derneği’ni ziyaret eden Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya, bu yıl da desteklerinin süreceğini söyledi.
Tire’deki Zeybek Ateşi’ne ana sponsor olarak katkı sağlayan Teco Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya, Teco Petrolcülük şirketinin Pazarlama Müdürü Serhat Tanyel ile birlikte Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Kart’ın katıldığı toplantıda efe kültürünün Anadolu tarihindeki önemine değinerek, “Sizler burada Zeybek Ateşi’nin ilkini gerçekleştirdiniz. Bizlere destek olmak ve desteğimizi sürdürmek düşer. Bu ateş Tire’de yandı ve sizlerin sayesinde tüm ülkeyi kuşatması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
YALÇINKAYA, “ZEYBEK ATEŞİ’NE DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Çok uzun yıllardır gerek iş hayatındaki gerekse özel ilgi alanları nedeniyle Anadolu kültürü üzerinde kapsamlı gözlemler ve araştırmalar yapma şansı bulduğunu ifade eden Mustafa Yalçınkaya, “Ben Anadolu kültürünün Orta Asya’dan başlayarak Dadaloğlu, Yunus Emre, Köroğlu ve nihayetinde Ege’nin şanlı efelerinin davranış biçimleriyle şekillendiğini açık bir şekilde gördüm. Efe kültürü kökleri Orta Asya’ya kadar dayanan büyük ve zengin bir kültürdür. Bu kültürün içinde çirkinlikler ve kötülükler asla barınamaz. Efelik zulme karşı duruşun bütün Anadolu’daki ortak ismidir. Bizler bu nedenle gerçek Anadolu kültürünün özüne inmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Efe kültürü birlik olmanın birleştirici olmanın en belirgin yollarından bir tanesidir. Bu sebeple Zeybek Ateşi’ne sahip çıkmalıyız. Teco Petrolcülük olarak geçen yıl desteğimizin süreceğine söz vermiştik. Bu yıl bu sözümüzü tutarak yine ana sponsor olarak bu onurlu etkinliğe katkı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
AYVALI, “MUSTAFA YALÇINKAYA BİZE GÖRE GERÇEK BİR EFEDİR”
Verdikleri destek ve bir yıldır sağladıkları katkılardan dolayı Teco Petrolcülük adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya’ya teşekkür eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı da, “Geçtiğimiz yıl bu büyük organizasyon için yola çıktığımızda çevremizde birçok kişi vardı. Onların bir kısmı yoruldu ya da böylesine köklü bir kültürü yaşatmak için verilen mücadeleye nefesleri yetmedi. Ancak Teco Petrolcülük en başından beri bizlerin hep yanındaydı. Bu açıdan tüm şirket yönetimine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Efeliğin sadece halk oyunlarından ibaret olmadığını ifade etmek için böylesine zorlu bir sorumluluğu üstlenmiştik. Geldiğimiz noktada Sayın Mustafa Yalçınkaya gibi ülkemizin pek çok il ve ilçesinden yüzlerce mangal yürekli insan ile tanışma ve dost olma şansına sahip olduk. Mustafa Bey, bize göre gerçek bir efedir. Bizlere sağladığı desteğe layık olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
ZEYBEK ATEŞİ İSMİ TESCİLLENDİ
Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı organizasyonunun ismi ve içeriğini resmi olarak tescillenmesi işleminin tamamlandığını hatırlatan Ayvalı, “Efe kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için geçen yılki çıkış noktamızdan asla taviz vermeden etkinliğimizin yıllarca farklı il ve ilçelerde sürdürülmesini istiyoruz. Bu nedenle organizasyonumuzun ismini ve içeriğini resmi olarak tescilledik. Tüm efe yüreklileri kurultayımıza katkı sağlamaya davet ediyoruz” dedi.
Editör: Haber Merkezi