Haber: Dilek Ayvalı

Kesilen kurdelenin ardından kapılarını ziyaretçilerine açan sergini açılışına Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Cumhuriyet Başsavcısı Buran Hazinedaroğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Çobanoğlu, “Atatürk'ü misafir etmiş karşılamış bir bando”

Tire Bandosunun çok köklü bir geçmişinin olduğu belirten Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, "Bugün burada Yılmaz Hocamın emekleriyle sergilenen Tire Bandosunu hep beraber açtık. Yılmaz hocamızın söylediği gibi geçen yıl açacaktık ama kısmet olmadı pandemi nedeniyle ama bu yıl beraberiz. Tire bandosunun önemini biz zaten hocamızın kitaplarından da okuduk. Tireye geldikten sonra da ben bununla ilgili bir araştırma yapmıştım. Gerçekten köklü ve Cumhuriyet tarihinde ilk bando, Atatürk'ü misafir etmiş karşılamış bir bando. Bando üyelerimizin de hepsini ben tebrik ediyorum. Bugün burada, 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusunu hep beraber yaşıyoruz. Bandomuz ne zaman ihtiyaç olsa ne zaman tören ve karşılama olsa her zaman bizlerle beraber yanımızda bu vesile ile sizlerle beraber olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum hocamızı da emeklerinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum Sayın Başkanımızı da ev sahipliğinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum hepinize saygılar ve sevgiler" dedi.

Duran, “Büyük mutluluk duyuyoruz”

Gerçekleşen açılış sonrasında duygu ve düşüncelerini ifade eden Tire Belediye başkanı Salih Atakan Duran, "Bazı zaferler unutulmaz ve her zaman kutlanır, bugün o zaferlerimizden birini kutluyoruz; 30 Ağustos Zafer Bayramını tüm Tireli hemşerilerimi en içten dileklerimi kutluyorum. Bu güzel günde bu güzel mekânda gecikmeli olarak açmış olduğumuz bu serginin şehrimizin hafıza kişilerinden şehrimiz tarihi önemli araştırmacılardan kıymetli hocam Yılmaz Göçmen'in bu güzel sergisini açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisine bu çalışmalarından dolayı her zaman müteşekkiriz ve imkanlar dâhilinde desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Göçmen, “Türkiye'nin ilk bandosudur bu bando”

Tire tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Araştırmacı yazar Yılmaz Göçmen, "Bugün burada 30 Ağustos bayramı şenlikleri dolayısıyla Tire tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Şimdi bu resimler neden, burada resimleri göreceksiniz. Sergiyi gezenlerden özellikle istirham ediyorum altlarındaki görev ve hizmet yıllarına baksınlar, en az 40 yıl hiçbir yerden bir kuruş para almadan hizmet etmiş insanlardır bunlar. Onların unutulup gitmesine gönlüm razı olmadığı için bu sergiyi açıyorum. Bir şey daha, bir eksiği de düzeltmek istiyorum bandomuzun omzunda 1923 yazıyor fakat bandonun kuruluş tarihi 1922'dir. Yunan kaçtığı gün bando malzemelerine el konulup Ali Çavuş iki arkadaşıyla Tire bandosunu kurup 4 Eylül 1922'yi ilan eder. Yani Türkiye'nin ilk bandosudur bu bando" dedi.

Editör: Haber Merkezi