Cumartesi akşamı Sadık Karan konseriyle başlayan festivalde Birgi’de gün boyunca etkinlikler düzenlendi. Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi’nde ipekböceği evi açıldı.

Sadık Karan ile müzik şöleni

Ödemiş Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen festivalde Ödemişli ünlü sanatçı Sadık Karan, Birgi Cumhuriyet Meydanı’nda müzik ziyafeti çekti. Karan, Ödemişspor için yazıp söylediği marşla hemşerilerini coşturdu. Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Karan’a Ödemişspor forması ve atkısı ile Efe heykeli armağan etti.

Zeytinlik’te ipekböceği evi

Pazar günü festival etkinlikleri Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi’ndeki açılış töreniyle başladı. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen Kadın Çiftçilerle İpekböceği Yetiştiriciliğinin Canlandırılması projesi için Ödemiş Belediyesi’nin Zeytinlik’te hazırladığı İpekböceği Evi hizmete sunuldu. Açılış törenine CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, Ödemiş Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahattin Gengörü, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, belediye meclisi üyeleri ve davetliler katıldı. Konuşmaların ardından projedeki eğitim sürecini başarıyla tamamlayan Zeytinlikli kadın üreticilere sertifikaları takdim edildi.  İpek kozalarıyla bezenmiş açılış kurdelesi protokol üyelerince kesildi.

Bereket dolu stantlar

Birgi’de düzenlenen resmi açılış töreninde konuşmaların ardından stantlar gezildi. İrimağzı inciri ve Ödemiş ipeğiyle dolu 100’e yakın stant ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Ödemiş Belediyesi de katılımcılara incir tatlısı, incirli kurabiye ve incirli dondurma ikram etti. Belediye Deneme ve Bilim Merkezi’nin açtığı stant çocukların ilgi odağı oldu. Kent Orkestrası gün boyu Dervişağa Medresesi’nde şarkılarıyla festivale renk katarken Ödemiş Belediye Bandosu da marşlarla katılımcıları coşturdu. ÖYKAM’ın kuruluşunda da görev alan Prof. Dr. Engin Berber, Dervişağa Medresesi’nde Türkiye’nin en büyük incir ihracatçısı milyoner Şerif Remzi Reyent’in öyküsünü döneme ait objelerden oluşan koleksiyonla birlikte anlattı.

İncir üretim merkezinde panel

Ege Bölgesi’nin önemli incir üretim merkezlerinden olan Birgi İrimağzı Mevkii’nde “İncir” konulu panel düzenlendi. Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş’ın yönettiği panelde Erbeyli İncir Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Selim Arpacı ve Gıda Mühendisi Erdem Çiçek sunumlarda bulundu ve üreticilerin sorularını yanıtlandırdı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis de panelde söz alarak görüşlerini aktardı.

Belediye Başkanı Mehmet Eriş, üreticilerin hayatını kolaylaştırmak, ürünlerinin değerini korumak adına çalışmalara devam ettiklerini belirterek, özellikle soğuk hava depoları konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle önemli adımların atılacağını kaydetti.

“Kırsal kalkınmada bütünlük sağlanmalı”

Bölgedeki tarımsal üretimin geleceğinin konuşulduğu söyleşiye Dervişağa Medresesi ev sahipliği yaptı. İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Berber’in konuşmacı olduğu söyleşiyi CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, önceki dönem Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile çok sayıda davetli takip etti.

Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, Köy-Koop'un kuruluş öyküsünü paylaşarak kadınların üretimde yer almasına rağmen üretici kooperatiflerinde temsil noktasında beklenen düzeyde görev alamamalarına değindi. Kırsal kalkınmada bir bütünlük sağlanması gerektiğini söyleyen Soyer, bunun en önemli adımlarından birinin kooperatçilik konusunda eğitim vermek olduğunu kaydetti. Soyer, "Tarım puzzle'nın parçalarını bir araya getirmek zorundayız. Kooperatifçilik de bunun önemli parçalarından birisi" diye konuştu.

"Ödemiş'te patates tarımı Gölcük'te başladı"

Prof. Dr. Engin Berber, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki tarım politikalarını anlattı. Son dönemde iktisatçıların "Kalkınma" yerine "Büyüme" sözcüğünü tercih ettiğini ancak iki sözcüğün aynı anlama gelmediğini belirtti. Berber, erken Cumhuriyet döneminde kalkınma odaklı birçok projenin hayata geçirildiğini ve tarıma dayalı sınainin de Türkiye'nin pek çok yerinde fabrikalarla kendisini gösterdiğini söyledi.

Ödemiş'te patates tarımının Gölcük Yaylası'nda başladığını ifade eden Berber, Gölcük Yaylası'nın çiftçiyi topraklandırma açısından önemli örneklerden biri olduğunu da sözlerine ekledi. Berber, tarımın stratejik sektör haline geldiğine de dikkati çekerek, toprak, su ve havanın korunmasının her zamankinden daha da önemli olduğunu belirtti. Ziraat Fakültelerinde "Kooperatifçilik" dersinin zorunlu olmaktan çıkıp seçmeli ders haline gelmesinin Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze yaşanan politika değişikliğinin göstergelerinden biri olduğunu vurguladı.

"Kooperatifleşmeye mecbur değil mahkumuz"

Tarım Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı İsmail Uğural, Türk tarımının genel tablosu üzerine değerlendirmelerde bulundu. 5,5 milyon çiftçi faaliyet göstermesine rağmen ÇKS'ye kayıtlı 3,1 milyon çiftçi olduğuna dikkat çekti. Üretimin kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Ödemiş'in Türkiye'nin en çok süt toplanan ilçesi olduğunu hatırlatan Uğural, Ödemiş'in tarım ve gıda potansiyelinin ne kadarının performansa dönüştüğünün iyi analiz edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Üretimde birçok üründe ilk sıralarda olmasına karşın gıda fiyatlarında sorun olduğunu söyleyen Uğural, pazarlama, satış, ihracat konularının ön planda olmadığını, 30-40 senedir devam eden gelişigüzel üretim politikaları ve plansız tarımsal üretimden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Uğural, "Kooperatifleşmeye mecbur değil mahkumuz. Küçük aile çiftçilerimizi bir araya getirmek zorundayız" dedi.

Editör: Haber Merkezi