Sanayi ve Ticaret eski Bakanlarından, Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu geçtiğimiz günlerde şehit düşen Astsubay Başçavuş Erdal Canbulat’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Tanrıkulu, şehit ailesinin Bayındır’a bağlı Zeytinova beldesi Gazi Mahallesi’ndeki evine MHP Bayındır İlçe Başkanı Seçim Gürçiftçi, Tire İlçe Başkanı Bayram Demirel, Bayındır Belediyesi Meclis Üyesi Mesut Maltepe ve Zeytinova Belde Başkanı Ali Malaşlı ile birlikte gitti. Misafirleri şehit Erdal Canbulat’ın kardeşi Mustafa Canbulat ağırladı. Şehit ailesine taziyelerini ilettiğini söyleyen Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Şehitlik en yüksek mertebe, ailesine başsağlığı ve sabır diledim” dedi.
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu daha sonra Tire’ye geçerek Tire Kültür Derneği’ni ziyaret etti. Tanrıkulu, 17 Eylül’de Türkiye’de ilk kez düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı ile milli kültüre sağladığı katkılardan dolayı dernek yöneticilerini tebrik etti.
Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı milli kültürümüz için çok önemli bir proje olmuştur. Böylesine önemli bir programı başarıyla uygulayan Tire Kültür Derneği’ne Türk milleti adına minnettarım” dedi.
TANRIKULU, “BU ATEŞİ HİÇBİR ZAMAN SÖNDÜRMEMELİYİZ”
MHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Ali Peynirci ve MHP Tire İlçe Başkanı Bayram Demirel ile birlikte geldiği Tire Kültür Derneği’nde, efelik ve zeybeklik kültürünün Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullar bakımından oldukça önemli olduğuna değinen Tanrıkulu, “Maalesef ben çok istediğim halde partimizin MYK toplantısı nedeniyle kurultaya katılamadım. Ancak basından takip ettiğim kadarıyla Tire’de çok büyük bir iş başarılmış durumda. Yaşadığımız süreçte sadece folklorik olarak algılatılmak istenen zeybeklik kültürü aslında ulusal varlığımız ve birliğimiz için vazgeçilemez bir değerdir. Bu değeri yaşatmak ve daha güçlü bir şekilde gelecek nesillere aktarmak için Tire’de yakılan bu ateşi hiçbir zaman söndürmemeliyiz. Bundan sonraki efe kurultaylarına bizzat destek vereceğim. Elimden gelen her türlü katkıyı sağlamaya çalışacağım” şeklinde konuştu.
Tanrıkulu, bir davranış biçimi ve refleks olarak kökleri, Türklerin Anadolu’ya geldiği yüzyıllara kadar dayanan ve Anadolu’nun Türkleşmesinde temel rol oynayan akıncı torunları zeybeklerin, şartların değişmesiyle beraber Ege dağlarını mesken tuttuklarını ifade etti. Ahmet Kenan Tanrıkulu, “Yaşadıkları dönemde gururlarının ve ilkelerinin peşinde ilerleyen zeybekler şiirlere, öykülere, türkülere ve halk danslarına konu olarak Ege kültürüne ayrı bir kimlik kazandırmışlardır. Zamanla yöre halkının çare aradığı merciler haline gelmişlerdir. Bölgedeki halkın ekonomik ve sosyal hayatlarının dolayısıyla kültürlerinin devamında önemli bir rol almışlardır. Adlarını kullanıp insanlara zulmedenlere de acımasızca karşılık vermişlerdir” dedi.
Tire Kültür Derneği’nin geçmişten geleceğe Ege’nin kültürünü korumakta bu denli önemli payı olan zeybeklerimizi anmak adına yaktığı ateşin bütün gönülleri fethetmesi ve hiç sönmemesini dilediğini sözlerine ekleyen Tanrıkulu, “Kurultay’da emeği geçen ve Zeybek Ateşi’ni Tire’de yakarak gönüllerimizdeki efelik ruhunu canlandıran herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerinde bulundu.
AYVALI, “EFELERİN SESİ BUNDAN BÖYLE ÇOK DAHA GÜR OLACAK”
Daha sonra kurultay bildirileri kitabını ve dernekçe yaptırılan bir efe figürünü Ahmet Kenan Tanrıkulu’na hediye eden Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı ile Tire’ye çok önemli şeyler kazandırdığımızı ve zeybeklik kültürü için 17 Eylül’ün bir milat olduğunu düşünüyorum. Efelik kültürüne gönül veren ve efelik ruhu ile yaşayan herkes bundan böyle çok daha sık bir şekilde birlikte olacak. Ve inanıyorum ki, zeybeklik kültürü ülke meselelerimiz hakkında sesini bundan böyle çok daha gür bir şekilde duyuracaktır” dedi.
Editör: Haber Merkezi