HABER: GAMZE ONAN


Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü’nde süt üreticilerini bilgilendirmek amacı ile gerçekleştirilen toplantıda üretici ve sanayi, kooperatifler ve sanayi arasında piyasada düzenliliği sağlamak amacıyla hazırlanacak olan sözleşme ve bu sözleşmenin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler verildi.

Gerçekleştirilen toplantıya Ödemiş İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, İzmir Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Feridun Azeroğlu, Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü Sorumlusu Tekin Alpsoy, Mandıra temsilcileri ve süt konseyi üyeleri katıldı.

İbrahim Altıntaş, “İzmir sütünün %75’i Küçük Menderes Havzası’ndan bununda %33 - %34 ü Ödemiş’te üretilmektedir. Türkiye’de sütün merkezi İzmir ise, başkenti Ödemiş’tir. Ödemiş’te de hepinizin bildiği gibi yaklaşık günlük bin ton civarında süt üretimi vardır. Geçtiğimiz günlerde ödediğimiz süt pirimi ile de desteklemeye tabi ödediğimiz süt pirimi miktarı da günlük 855 tondur. Süt bizim için önemli, dolayısıyla peynir önemli. Ödemiş herkesin bildiği gibi nasıl Ödemiş kavakları İzmir kavakları olduysa Ödemiş tulum peyniri de İzmir tulum peyniri oldu. Hemen hemen % 70 civarında İzmir tulum peyniri üretimi de bizdedir. Eğer Kiraz’ı da eklersek bu %80 - %90’ları bulur. Biz sütte kaliteyi arttırırsak peynirde de kalitemiz artacaktır.”

Hazırlanacak olan sözleşmede bulunması gereken maddeler hakkında bilgilendirme yapan Ödemiş İlçe Tarım sorumlusu Tekin Alpsoy, “Sözleşmede bulunan maddeleri sizlere aktardım. Sütte analiz yapılıp yapılmayacağı ya da hangi analizlerin geçerli olacağı analiz bedellerinin kim tarafından karşılanacağı sözleşmede açıkça yazılacak. Siz numune alıyorsunuz ve sütçüye diyorsunuz ki bu yaptığımız analizlerde örneğin sütünde somatik hücre veya yağ düşük çıkıyor. Bunu sizin söylemeniz bir kez için bir şey ifade etmiyor. Bunun mutlaka bir laboratuvar analizine dayandırılması gerekiyor. Bunun için analizlerin ve bu analiz bedelini kimlerin karşılayacağının sözleşmede açıkça belirtilmesi gerekiyor. Bizim şuan bahsettiklerimiz sözleşmede mutlaka yer alması gereken hükümler. Bunun dışında sözleşme incelendiğinde neler gerektiği görülecektir. Bu sözleşme ile amaçlanan piyasa da düzenliliği sağlamak biz üreticinin de tüketicinin de yanındayız.”

Editör: Haber Merkezi