Sigara üzerinde yapılan zamlar hem vatandaşı, hem de esnafı tedirgin etti.
2 TL gibi bir zamma maruz kalan tütün ve tütün mamullerinden para kazanamadıklarını savunan tekel bayii işletmecisi Hüseyin Biçici sigaradan kazandıkları paranın eskiye oranla daha da gerilediğinden yakındı.
Biçici, “Yaklaşık olarak 15 yıldır tekel bayii işletiyorum. Bu son zamlarla ne kadar dayanırım onu da bilmiyorum. Daha önceden sigaranın 10 adetli kartonunda yüzde 6 gibi bir kar marjımız vardı. Son zamlarla bu oran yüzde 4.5’lara kadar geriledi” dedi.
Uygulanan bu zammın küçük esnafı bitirebilecek noktada olduğunu ifade eden Biçici açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu hükümet döneminden önce kar marjımız sabitti. Ama bu zamlarla bir karton sigaradan 1.5 ila 2.00 lira arasında kar kalıyor. Eğer işletmeci sigara içiyorsa, kendi sigara parasını çıkartmak için 4-5 karton sigara satması gerekecek.”
Gıda Maddeleri Odası’nın tekel bayiler ve bakkallara bu konuda ilgi göstermediklerini, kendileri için bir derneğe ihtiyaçları olduğunu dile getiren Biçici açıklamalarını şöyle tamamladı:
“Bu zamlarla esnaf ne hale geldi kimsenin umurunda değil. Gıda Maddeleri Odası da gereken desteği vermiyor. Bizim bu konuları tartışıp, karar verebileceğimiz bir derneğe ihtiyacımız var.”
Editör: Haber Merkezi