Türkiye’nin en önemli patates üretimi yapılan Küçük Menderes havzasının ilçelerinden Ödemiş’te patates üreticileri ile görüşerek sorunlarını dinleyen ve bu konuda devletin bilimsel bir şekilde konuya yaklaşması gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Küçük Menderes havzası, patates üretiminde Türkiye’nin en önemli lokasyonudur. Bugün patates üreticisi büyük bir krizin içinde bulunuyor, kovid-19’u nasıl bilim kurulu eliyle gerilettiysek, patates konusunda da devletin bilimsel bir yaklaşım içinde olması gerekiyor” dedi.

1 çuval patatese1 damacana su alınmıyor

Patates çiftçisinin sorunlarının büyük olduğunu, bilimsel detaylarla hazırlanmış yeni yönetmeliklere ihtiyaç olduğunu ifade eden Serter, “Bugün patates 0.40 kuruş. Üretici bir çuval patates satıp bir damacana su alınamıyor, yazıktır. Tarladan patatesin çıkış fiyatının minimum 1 buçuk lira olması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den, patatesin taban fiyatını 1 buçuk lira olarak açıklamasını acil olarak bekliyorum” dedi.

“Patates üretimi teşvik edilmeli”

Türkiye gibi patates üretiminin ciddi oranlarda olduğu bir ülkenin patates ithalatı yapacak duruma düşmesinin trajik olduğunu söyleyen Serter, “Son 3 aydır yaşanan salgın sürecinde insanlarımız için önceliğin sağlıklı gıdaya erişim olduğunu gördük, yaşadık. Bu noktada patatesin de B ve C vitaminleri yönünden son derece zengin olan ve insan sağlığını olumlu etkileyen bir ürün olduğunu da hatırlatmak gerekir. Sadece evlerimizde değil özellikle bu süreçte de açık olan ve çalışan fabrikalarda ve sanayi sektörünün genelinde çalışanların patates tüketimi teşvik edilmelidir. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere tüm Bakanlıklar ve ilgili kurumlar ciddi bir yaklaşımla ulusal patates eylem planı ortaya koymalıdır” diye konuştu.

Serter, açıklamasında son aylarda yaşanan sürecin giderler ve vergiler noktasında zaten ciddi problemler yaşayan çiftçilerin belini iyice büktüğünü söyledi.  Serter, “Bugün herkesin evlerinde kalması ve işletmelerin kapanması sonucunda 40 bin tonluk patates tüketimi 20 bin tona düşmüş, patates tarlada  kalmıştır. Bu noktada Ödemiş patates üreticilerinin sesi olarak diyorum ki; maliyeti yüksek fiyatı düşük patatesin ithalatının önüne acilen geçmemiz, yerel üreticiye destek olmamız gerekiyor ”dedi.

“Halkçı belediyelerinden sonra sıra artık devlette”

Türkiye’nin 6 milyon tonluk patates kapasitesinin  yüzde 10’una yakınını karşılayan ve Küçük Menderes havzası gibi mikro klimaya sahip bir bölgede yer alan Ödemiş patatesine dair politikaların özellikle son 20 yılda çıkmaza girdiğini belirten Serter, yıllık patates üretiminin yarı yarıya düştüğünü hatırlatarak ”Özellikle Kovid-19 sürecinin başından bu yana Büyükşehir Belediyelerimizin gösterdiği dayanışma örnekleri, halkımızın ciddi destek verdiği kampanyalar, zor durumda kalan yurttaşlarımıza nefes olmuştur. İktidara tavsiyemiz, iyi uygulamaları örnek alarak “askıda patates” uygulamasını başlatmasıdır. Bu uygulamanın İçişleri Bakanlığı’nın bir talimatıyla, Valilikler ve kaymakamlıklar eliyle en kısa süreçte hayata geçirilebileceğini düşünmekteyim.

Editör: Haber Merkezi