Ödemiş Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde yapılan yeniliklerle mahkumların yaşam standartları modern bir seviye yükseltildi. Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil’in girişimleri ile cezaevi standartları bir hayli yükseltildi ve ceza infaz kurumunda yakınları olan vatandaşların gözü arkada kalmıyor. Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, ceza infaz kurumunda yapılan yenileme çalışmalarını ve oluşturulan yeni yaşam alanlarını basın mensuplarını kurumda biraraya getirerek, sergiledi ve çalışmaları anlattı.Mehmet Çil daha sonra basın mensuplarıyla birlikte mahkumların da yediği yemeklerden cezaevinde öğle yemeğini yedi.
Türkiye’de ilk kez bir ceza infaz kurumunda hazırlanan ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’na kabul edilme özelliğini de taşıyan Ödemiş Cezaevi, İZKA destekli “Ceza İnfaz Kurumunda Eğitim, Sağlık ve Hijyende Bir Adım İleri” isimli projeyle birçok yeniliğe imza attı.
Cumhuriyet Başsavcısı Çil, ceza infaz kurumunda basın mensuplarıyla yaptığı ufak gezide, kurumda kütüphane, satranç, dart odaları, dershane, bilgisayar odası, el işleri, spor alanı (Ödemiş’teki tek tartan pist, mahkumların psikologlarla görüşme yaptığı odalar, mutfak, mutfak ambarı, kantin ambarı, tuvaletler, mahkumların yakınlarıyla görüşme yaptığı görüşme odaları vb.birçok alan oluşturduklarını ve yenileme ile modernize çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Çil, bu çalışmaların yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olduğunu söyledi.
2007 yılı sonlarında infaz kurumunda barındırılan hükümlü ve tutuklular ile kurum personelinin yaşam ve çalışma şartlarının oldukça olumsuz olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Çil,“Şartların iyileştirilmesi amacıyla bir ekip oluşturuldu, tespitler yapıldı. Yapılan tespitler sonucu bir dizi proje hazırlandı ve projelerin kademe kademe hayata geçirilmesi için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü merkez bütçesi başta olmak üzere İşyurtları Kurumu Bütçesi, İzmir Kalkınma Ajansı, mahalli belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından sağlanan ödenek, nakdi ve malzeme desteklerinin yanında kurum personeli ile hükümlü ve tutukluların bilgi, beceri ve emeklerinden azami faydalanma sağlanarak yapılan çalışmalar sonucu birçok yeniliğe imza attık” dedi.
DAHA NE OLSUN…

Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, ceza infaz kurumu hizmet katında boya-badana, zemin seramik döşeme işlemlerinin yapıldığını, ayrıca adliyeden çıkan büro malzemeleri ve klimalarla kurumun desteklenerek personele sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturduklarını ifade etti.
Ceza infaz kurumunun etrafının komple ihata duvarları, fens teli ve jiletli tel bariyerler ile çevrilerek, ceza infaz kurumu giriş kapısının yeniden muhkem olarak yapıldığını dile getiren Çil, “Yeni bir nizamiye binası yapılarak kurum girişi yeniden düzenlendi, ziyarete gelen mahkum yakınların yaz-kış bekleyecekleri rahat bir ortam hazırlandı, güvenlik öncelikli olarak iç ve dış güvenlik görevlilerinin çalışma alanları sağlıklı hale getirildi.Kurum dışında kurumun hemen karşısına belediye ile yapılan görüşmeler sonucu otopark yaptırıldı, özellikle ziyaret günleri kargaşa ve trafik sorunu çözüldü, ayrıca personele araçlarını sağlıklı bırakacakları otopark alanları kazandırıldı” şeklinde konuştu.
Havalandırma duvarlarının üzerlerinin ve çatı kenarlarının komple jiletli tel bariyerler ile çevrildiğini söyleyen Çil, kurum çatısının da yenilendiğini kaydetti.
Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil Ödemiş Cezaevi’nde yapılan yenileme çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Kurum bina girişi yeniden ele alınarak arama odaları eklentileri yapılmış, giriş-çıkış güvenliği üst seviyeye getirilmiş ve gözetim servis amiri odası yeniden yapılandırılmıştır.
Kurum personelinin faydalanması için yeni bir yemekhane yapılmış ve tüm personel tuvaletleri yenilenmiştir.
Bayan hükümlü bölümü yeniden düzenlenerek eğitim alanları yapılmış, kapalı görüş mahalli ile tüm alanların seramik ve boya-badana işlemleri tamamlanmıştır.
İZKA’ya kabul ettirilen bir proje ile (ceza infaz kurumunda eğitim, sağlık ve hijyende bir adım ileri) isimli bu proje Türkiye’de ilk kez bir ceza infaz kurumunda hazırlanıp kabul edilme özelliğini taşımaktadır. Kurum mutfağının tüm iç dizaynı, donanımı yenilenmiş, kurum kütüphanesi yenilenmiş, tüm eğitim birimleri ve sosyal çalışma odaları yenilenmiş ve yeni malzemelerle donatılmıştır.
Kurum kantini, gıda ambarları ve kantin depoları yeniden yapılanmış ve sağlıklı hale getirilmiştir. Kazan dairesi komple ele alınmış, ısı ve sıcak su kazanları, teçhizatları yenilenerek sağlıklı hale getirilmiştir ve hükümlü odaları ile hizmet birimlerinin tamamına yakınının pencere çerçeveleri demir veya pvc ile yenilenmiştir.
Yeni bir su kuyusu açtırılarak kurumun su sıkıntısı çözülmüştür. Merkezi TV yayın sistemi kurulmuş ve buradan eğitim ve kültürel faaliyetler desteklenmiştir. Sağlık birimleri yeniden yapılmış, kapalı ve açık mahkumları için 2 ayrı yer oluşturularak güvenlik artırılmıştır.
Konferans salonu yeniden ele alınarak çok amaçlı hale getirilmiş, konferans ve sinema faaliyetleri yanında açık görüş mahalli olarak da kullanma imkanı sağlanmıştır. Disiplin odaları ve mahkum kabul odası yenilenmiş ve standart hale getirilmiştir.
İşyurtlarına ait verimsiz ekmek fırını atölyesi tamamen elden geçirilmiş ve yenilenmiştir. Kurumun bir havalandırması spor alanı olarak yeniden düzenlenmiş, mahkumların sportif faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.
Kurumumuza yeni sultan marka ring aracı kazandırılmış, diğer iki ring aracımız tamamen bakımı yapılmış, Cumhuriyet Başsavcılığımızca kuruma bir minibüs tahsisi yapılarak desteklenmiştir.
Bu çalışmalarımızda bizden desteğini ve güvenini esirgemeyen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüze ve İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığımıza şükranlarımı belirtir, mesai mefkumu gözetmeden çalışan ceza infaz kurumu ekibimize teşekkür ederken bu çalışmalarımızın mahallinde görülmesi ve denetlenmesi imkanı bulunamadığından hazırlanan katalog ile takdir ve tasviplerinize saygı ile arz ederim.” 
Editör: Haber Merkezi