İzmir’de ise; Mayıs ayında 5 kadın cinayet işlenirken bunlardan biri ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 yılı Mayıs Ayı Raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı. Açıklanan rapora göre, Mayıs ayında 35 kadın cinayeti işlenirken bunlardan 16'sı şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu cinayetlerin 5’i ise İzmir'de meydana geldi. Platformun yayımladığı bilgilere göre Nisan ayında gerçekleşen kadın cinayeti sayısı İzmir'de 2'yken, bu rakamın mayıs ayında 5 çıkması endişelendirdi. Gerçekleşen kadın cinayetlerinde 35 kadının 15’inin evliliğini sonlandırmak, evlenmeyi veya barışmayı reddetmek gibi nedenler dolayısıyla öldürüldüğü tespit edildi. Raporda son bir yılda cinayetlerin en çok ateşli silahla gerçekleştirildiği detayına vurgu yapılırken kanunlardaki değişikliklerin faillerin silahlanmasını desteklediği yönünde görüşe yer verildi.

15 KADIN ‘HAYIR’ DEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda Mayıs ayı içinde öldürülen 35 kadının 18’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemezken 15’inin boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldüğü bilgisine yer verildi. Raporda; “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

YÜZDE 61’İ KENDİ EVİNDE CAN VERDİ

Kadınların 22’si evinde, 5’i sokak ortasında, 3’ü iş yerinde, 1’i parkta, 1’i bir sitenin bahçesinde ve 1’i ise ıssız bir yol kenarında öldürüldü. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemezken bu ay kadınların yüzde 61’inin evlerinde can verdiği bilgisine ulaşıldı.

“KANUNLAR FAİLLERİN SİLAHLANMASINI DESTEKLİYOR”

Bu ay öldürülen kadınların 18’i ateşli silahlarla, 9’u kesici aletlerle, 2’si boğularak, 1’i başına kürekle vurularak, 1’i yakılarak ve 2’si yüksekten iterek öldürüldü. 2 kadının ise nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Raporda yer alan verilere göre, bu yıl erkekler tarafından öldürülen 132 kadının 66’sı ateşli silah kullanılarak öldürüldü. Buna göre raporda; faillerin işledikleri cinayetlerin %50’sinde ateşli silahlara erişimlerinin olduğunun altı çizildi. Raporda bireysel silahlanmanın yasal düzenlemelerle kolaylaşmasının kadın cinayetlerine ön ayak olduğu belirtilirken devlet eliyle bazı meslek gruplarına verilen silahlarla da kadın cinayetlerinin işlendiğine vurgu yapıldı. Aynı zamanda raporda kadınları koruması ve yaşatması gereken kanun yapıcıların faillerin silahlanmasını desteklediği eleştirisi de getirildi.

Mayıs ayında İzmir’de işlenen kadın cinayetleri:

- İzmir’de Sergen Ö. birlikte olduğu Bengü B.’yi bıçakladı. Olay sırasında evde bulunan ve kendisini engellemeye çalışan Gizem Nur T.'yi de bacağından bıçakladı.

- İzmir’de 61 yaşındaki Nurel Türkmen, yaklaşık 2 yıldır ayrı yaşadığı emekli polis memuru Şükrü Türkmen tarafından kıskançlık bahanesiyle öldürüldü. Failin Nurel’i sürekli tehdit ettiği öğrenildi. Failin daha önce de cinayet işlediği fakat aftan yararlanarak 3 yıl sonra serbest kaldığı öğrenildi.

- İzmir’de 1 çocuk annesi 43 yaşındaki Rojda Şayla, boşanma aşamasında olduğu Nuh Şayla tarafından kapıyı açmadığı bahanesiyle ateşli silahla öldürüldü. Rojda’nın fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi.

- İzmir’de Recea M., evli olduğu Muhammed M. tarafından kıskançlık bahanesiyle öldürüldü.

- İzmir’de 32 yaşındaki Filiz Biçer’in ve 12 yaşındaki oğlunun 8,5 yıl önce İsmail Biçer tarafından yakılarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Fail ifadesinde korkutup mahalleden gitmesi için evini ateşe verdiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi