Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemini anlatmak için konferans düzenledi.
Geçtiğimiz cuma akşamı Ödemiş Kültürevi’nde düzenlenen konferansın konuşmacısı Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı ve
ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber oldu.
Konferansa Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Atatürkçü Düşüncü Derneği Ödemiş Şube Başkanı Mehmet Eriş, yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, gençler ve Ödemiş halkı katıldı.
Konferansta demokrasi kavramının sık sık Cumhuriyet ile bağdaştırılmasının kavram karmaşasına neden olduğuna değinen Prof. Dr. Berber, Cumhuriyet'in tanımını "devlet başkanlığının resmi olarak intikal etmediği rejim" olarak yaptı. Hukuk temeli üzerinde yükselen Cumhuriyet'in kamusal alan ortak yaşamsallığı içinde bireysel özgürlükleri de muhafaza ettiğini hatırlatan Berber, "Atatürk'ün (Cumhuriyet fazilettir/erdemdir) sözünde kastettiği erdem, özgürlüktür. Atatürk için erdemli yurttaş da, özgürlüğünün kıymetini bilen yurttaştır" dedi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a çıktığı 1919 yılında bile Cumhuriyet düşüncesi ile hareket ettiğini ifade eden Prof. Dr. Berber, "Halk egemenliği anlamına gelen Cumhuriyet 1920 yılında uygulamaya fiilen geçmesine rağmen 1923 yılında resmen ilan edilmiştir. İlanın ardından Anadolu'nun dört bir yanında olduğu gibi İzmir'de de gece yarısı Kadifekale'den 101 pare top atışı yapılmış, ertesi gün şehir, vapurlarına kadar bayrak ve taklar ile süslenirken gece de fener alayı düzenlenmişti. İzmir Cumhuriyet'i, ilanından itibaren coşkuyla karşıladı" diyerek konuşmasını bitirdi.
Ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mehmet Eriş, katılımlarından dolayı Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Berber’e teşekkür etti ve çiçek sundu. Sonrasında ise konferans, katılımcıların hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Editör: Haber Merkezi