HABER: DİLEK ACAR GÜLEÇ

Öztürk, “Süt Üreticileri bugün ürettiğinin değerini alamayan büyük bir kitledir. 1 Haziran Dünya Süt Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından belirlenen, uluslararası bir gündür.

İnsan olarak yaşamımızda önemli bir yeri olan süt, bebeklikten ölüme kadar gerekli olan besinlerin başında gelmektedir. Süt, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda rolü olan, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimi sağlayan vazgeçilme bir mucize temel gıda maddesidir.

Biz çiftçiler, gecemizi gündüzümüze katıp çalışarak en kaliteli sütü tüketime sunmak için çaba gösteriyoruz. Ürettiğimiz sütün bebeklere can, hastalara şifa olduğunun farkındayız.

Ancak göstermiş olduğumuz özveri ve çabanın karşılığını alamıyoruz.”

Öztürk, “Çiğ süt fiyatı artmazken girdi maliyetleri (yem, mazot, vb) artmakta. Gelir gideri karşılayamaz durumdadır.  Yılbaşından bu güne Süt yemi % 59 Besi Yemi % 56 artmışken Süt fiyatı geri çekilmeye çalışılmaktadır. Arpa geçen sene 2020 Mayısın da 1350 TL ton 2021 Mayısın da 2500 TL ton yani % 85 artmış. Bu maliyetlere dur deme zamanı geçmiştir. Süt üreticisi can çekişmektedir. Her şeye zam yapılırken süt fiyatlarının geri çekilmesi hayvancılığa büyük darbe vuracaktır. Yetkililer acil tedbirler almalıdır. Bir litre çiğ süt 1,5 kilo süt yemi almalıdır.

Bu ülkenin kaynakları üreten çiftçiye değil, ithalatla başka ülkelerin çiftçilerine gitti.”

“Ülke olarak, toplum olarak süt ve süt ürünleri tüketimini sağlığımız ve milli ekonomimiz için daha yoğun bir şekilde üretim yapmalıyız”  çağrısında bulunan Öztürk,  “Pandemi koşullarında çiftçinin üretmesi için sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulması doğru bir uygulama oldu. Buna ek olarak çiftçilerin finansal olarak desteklenmesi gereklidir. Raflarda bulunan asitli içeceklerin fiyatları ile süt fiyatı karşılaştırıldığında sütün değer görmediğini görüyoruz.”

TARIM BAKANLIĞI SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI ORTADAN KALDIRMALI

KALICI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİ

Tuncer Öztürk, “Tarım Bakanlığımızın daha kalıcı çözümlerle süt üreticilerinin yaşadığı sorunları ortadan kaldırmaları gerekmektedir. Süt fiyatı ve sütün üretim, için gerekli olan girdi fiyatlarının dengelenmesi acil olarak kredi takviyesi ve bu sorunlar çözüme kavuşturulmak için resmin tamamına bakan bütüncül bir yaklaşım gereklidir.  Ülke olarak nasıl ki mavi vatan sloganı ile denizlerimize sahip çıkıyorsak, nasıl ki vatanın bölünmez bütünlüğünden bahsediyorsak gıda savaşlarının göründüğü gelecek için üreticimize sahip çıkmamız gerekli. Gıdanın da stratejik bir silah gibi kullanılacağını unutmamalıyız. Süte hak ettiği değeri kazandırmak gerekiyor.  Süt üreticileri olarak ürettiğimiz sütün bu hak edilen değeri kazanması için mücadeleye devam etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi