Çeşitli dallarda sağlık çalışanlarından oluşan filyasyon ekibi korona virüs testi pozitif çıkan hastaların verdiği bilgiler ve araştırmalar neticesinde hastanın temas ettiği kişilerle ilk olarak iletişim kuruyor. Ardından koruyucu tulum, gözlük, maske ve eldiven giyen ekipler, belirlenen adreslere giderek bu kişilerden numune alıyor. Alınan numuneler referans laboratuvarlarına teslim edildikten sonra filyasyon ekibinin yaptığı çalışma sonuçları halk sağlığı uzmanlarından oluşan kurul tarafından değerlendirmeye alınıyor.

Öncelikle Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlık, Valilik, İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlık ve bağlı birimlerle koordine bir şekilde gerekli entegrasyonu sağlayarak çalıştıklarını belirten Ödemiş Sağlık Grup başkanı Dr. Ahmet Kipici, “Pandeminin en başında altı (6) kişiden oluşan Covid-19 koordinasyon ekibi kurduk. Bu ekip bilişim araçlarını kullanarak Covid-19 açısından değerlendirme yapılması gereken vatandaşlarımızı 7/24 saat izleme aldılar. Aynı zamanda bu ekip sahaya çıkan 9 tane filyasyon ekibimizle gerekli bilgi alışverişinde bulundular ve gerek Aile Hekimlerimiz gerek Hastanemiz ve Özel Sağlık Kuruluşlarıyla sürekli irtibat halinde oldular.”

İLÇE OLARAK FAZLADAN FİLYASYON EKİBİNE SAHİBİZ

Dr. Ahmet Kipici , “Filyasyon ekiplerimizde doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyenleri yer alıyor.3  er kişilik ekipler halinde toplam 9 filyasyon ekibimiz bulunmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz; temaslı ya da vaka kendilerine sistem üzerinden aktarıldığında gerekli koruyucu ekipmanları giyerek kişiyi ev ortamında ziyaret edip, Covid-19 ile ilgili bilgi verdikten sonra 14 gün izolasyon kurallarını anlatarak, ilgili semptom değerlendirmesiyle beraber formları düzenleyip zaman kaybetmeden Bakanlığımıza bağlı HSYS dediğimiz sisteme kayıtlarını gerçekleştirdiler. İlçe olarak fazladan filyasyon ekibine sahibiz ve bu arkadaşlarımız adeta bir dedektif gibi çalışıyor. Gece gündüz demeden en uzak mahallemiz dahil en geç 30 dakika içinde Coronavirüs açısından izlenmesi gereken kişiye ulaşıyorlar.”

ÖDEMİŞ’TE SALGIN KONTROL ALTINDA

Dr. Ahmet Kipici, “Bugüne kadar 600’e yakın kişiye direkt ulaşarak, yine 1000’in üstünde kişilerle iletişim kanalları aracılığıyla iletişime geçilerek gerekli sorgulamalar ve izlemler gerçekleştirildi. Gerek Hastanemiz gerek Aile Hekimlerimiz bu süreçte Bilim Kurulunun verileri doğrultusunda gerekli teşhis, tedavi ve izlemleriyle beraber hareket ettiler. Şu anda İlçemizde Coronavirüs salgını kontrol altında diyebiliriz. Yine Kaymakamlığımız ve bağlı birimlerinin bu süreçte bize olan destek ve katkıları için teşekkür ediyoruz.

KURALLARA UYMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Kipici, “Öncelikle bu süreçte belli başlı kısıtlamalar oldu. Halkımızın büyük kesimi gerçekten ilgili kurallara uyarak bize yardımcı oldular. Tabi ki zorlu bir süreç ancak bu salgınla mücadelede en önemli silahımız mümkün mertebe evde kalmak ve hijyen kurallarına uymaktır. Bununla beraber sağlık çalışanları 7/24 saat halkımız için görevinin başındalar.”

BU SALGIN BİTTİ DİYEMEYİZ

Kipici, “Şahsi fikrim; ülkemizde ve hatta diğer ülkelerde son vaka bitti denmeden ya da aşı ile yeterli aşılanma yapılmadan bu salgın bitti diyemeyeceğiz. Onun için alışılagelmiş davranışları bir kenara bırakıp belirlenen hassas çizgide yaşamayı öğreniyoruz. Ülke olarak süreci iyi götürüyoruz. Bunda herkesin emeği var, kararlılıktan taviz vermemek gerekir. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi