Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) ‘Çanakkale’yi Destan Yapan Ana Kuzuları’ konulu seminer düzenlendi.
Ödemiş Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Birten Çelik katıldı.
Birten Çelik, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin nasıl kazanıldığı konusunda bilgiler verirken, Çanakkale şehitlerinin önemine ve vatanı vatan yapan değerlere değindi. Çelik, “Çanakkale Savaşları’nda Türkler’in ellerinde inançlarından başka bir şey yoktu. Malzeme anlamında İtilaf Devletleri’nden çok çok zor durumdalardı. O haldeyken bu ana kuzuları ile Çanakkale’de büyük bir başarı elde edildi. Bu büyük başarıda 13- 15 yaşında çocukların vatan uğruna canlarını feda etmesi ve vatan için savaştıklarının unutulmaması gerekir” dedi.
Türkiye’de 58 ilde 283 şehitlik bulunduğunu bunların 11 tanesinin İzmir’de olduğunu kaydeden Birten Çelik, “Bu şehitliklerde kimler yatıyor? Osmanlı dönemindeki savaşlarda şehit olanlar, Kuva-i Milliye döneminde şehit olan askerlerimiz ve Cumhuriyet döneminden sonra PKK tarafından şehit edilen askerlerimiz yatıyor. Şehitlerimize hak ettikleri önemi veriyor muyuz?” diye konuştu.
Çelik, “Şehitlik Türk kültürü mü, İslam kültürü mü?” sorusuna ise şehitliğin Orta Asya’dan bir Türk kültürü olduğu ve askerlik vazifesinin Türkler için eskiden beri önemli olduğu yanıtını verdi.
Seminere Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Prof.Dr.Engin Berber, Ödemiş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ufuk Kızıler, Ödemiş Kent Konseyi yönetimi ve üyeleri ile belediye personeli katıldı.
Editör: Haber Merkezi