HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Yazar bu kitabını Gördesli Makbule hanımın vatan yoluna şehit oluşunun yüzüncü yılında Kuvayı Milliye şehitlerimizin tümünü anmak ve ülkemizin kurtuluş mücadelesini anlatmak üzere yazdığını belirtiyor. Çıkar çıkmaz geniş bir okur kitlesi tarafından kucaklanan kitabın kapağında yer alan tablo da bir başka Ödemişli’ye, efelerin ressamı Mustafa Ali Kasap’a ait. Serra Menekay’ın yeni kitabının basın tanıtımı 17 Mart 2022 tarihinde saat 11.00’de Makbule Hanımın mezarının başında yapılacak anma töreniyle başlayıp Demirci’deki konferanslarla sürecek.

Bu basın tanıtımına bir unutulmaz armağan daha götürme fikri; Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bestecilik ve Orkestra Şefliği Asd’de Öğretim Üyesi olarak görev yapan Ödemişli besteci Aysim Dolgun Ildız’dan geldi. Serra Menekay’ın “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları” romanını çıkar çıkmaz okuyan ve kitaptan çok etkilendiğini belirten Aysim Dolgun Ildız, hemen çocukluk arkadaşı Serra Menekay’ı arayarak Demirci Akıncılarının kınalı efesi Gördesli Makbule hanımı konu alan bir zeybek türküsü bestelemek istediğini belirttiğini, Serra Menekay’ın da hemen ertesi gün kendisine türkünün sözlerini yazıp gönderdiğini söyledi. Kurtuluş savaşımızda kadın efelerimiz için yazılmış pek türkümüz olmadığına vurgu yapan Aysim Dolgun Ildız, Gördesli Makbule hanımın vatan uğruna ölümünün yüzüncü yılında tüm kahramanlarımızın anısını yaşatmak adına bu eseri Menekay ile birlikte hazırladıklarını belirtti.

Türküyü 17 Mart’ta Makbule Hanımın mezarının başındaki ve Demirci’deki törenlere katılacak olan sanatçı Pınar Ayhan seslendirecek. Pınar Ayhan, 2000 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasında sözleri kendisine ve Orkun Yazgan'a, bestesi eşi Dr. Sühan Ayhan’a ait “Yorgunum Anla” adlı şarkıyla Stockholm’de Türkiye’yi başarıyla temsil etmiş ve 59 puanla 10.cu olmuştu. Çok yönlü bir sanatçı olan Pınar Ayhan tarih anlatıcılığı yaptığı müzikal belgesellerinin yanı sıra, bir toplum gönüllüsü olarak da tanınıyor. Dr. Serra Menekay verdiği röportajda, Pınar Ayhan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tohumluk Vakfı çatısı altında sanatçıyla birlikte çalışmalar yürütmekten çok büyük mutluluk duyduğunu, birbirleriyle yol arkadaşlığı yapmalarının sanatsal anlamda da yaratıcılıklarını geliştirdiğini vurguladı.  “Kınalı Efem” adını taşıyan türkünün sözleri şöyle;

KINALI EFEM

Gâvur da çıkmış İzmir’e, yürekler bölünür mü?

Ulus’taki ateşi ihanet söndürür mü?

Kınalı efem uyan! Halil’in seni bekler.

Sarı da yazman solmadan dünyadan göçülür mü?

Uyan Makbule’m uyan! Halil’in de seni bekler.

Bebelerin doğmadan toprağa düşülür mü?

İbrahim Ethem başta, Pehlivan da yanında

Akıncılık yolunda vurulup ölünür mü?

Kınalı efem uyan! Halil’in seni bekler.

Yârine doyamadan dünyadan göçülür mü?

Uyan Makbule’m uyan! Halil’in de seni bekler.

Kınaların solmadan toprağa düşülür mü?

Serra Menekay’ın yeni kitabına https://galeatiyayinevi.com/product-tag/serra-menekay/ adresinden veya 05326696069 sipariş hattı üzerinden ulaşılabilir.

Editör: Haber Merkezi