HABER / Dilek ACAR

Ak Parti Ödemiş ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Öncel, geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklamalar ile ilgili hem düzeltme yaptı hem de Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’ten sorularına cevap istedi.

ÖNCEL “AÇIKLAMALARIM YANLIŞ ANLAŞILMALARA MAHAL VERDİ”

Öncel, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için bu basın açıklamasını yapma gereği duyduğun belirterek Ödemiş Belediye Meclis Toplantısında 18.Madde uygulamaları için yaptığı konuşmada iki konu bir birine karıştırıldığını ve yanlış anlaşılmalara mahal verdiğini söyledi.

Öncel, “ 1999 yılında yine Sn. Eriş’in imzası ile yapılmış yanlış bir uygulamada Ödemiş’in beline maddi bir kambur olarak tasdiklenmiş bir parselin uzlaşma ile çözülmesine fırsat varken bugünlere kadar sorun olarak gelmesi benim için büyük bir sorundur. Meclis ve basında yapmış olduğum açıklamadan sonra ilgili Arsa sahibi Firma bana ulaşarak açıklamalarla ilgili teknik bir hata olduğunu anlattı.

Rakamlarla ilgili düzeltmenin teyidini Ak Parti’de İmar Komisyonunda görevli olan meclis üyemizden aldım. Bana iletilen bir bilgi hatası varmış 4400 M2 rekreasyon alanı değil, yeşil alan olarak bedelsiz terk edilecek alanmış, bu da teknik bir konudur, bu yanlış anlaşılmayı düzelteceğim.”

“ERİŞ, TAAHÜTNAME VE MUTABAKAT İMZALAYARAK ÖDEMİŞ ADINA DOĞRU OLANI YAPMIŞTIR”

Öncel, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve BSKM Proje Danışmanlık Firma yetkilileri tarafından imzalanan Taahhütname ve Mutabakat konusunda “Başkan yaptığı anlaşmada görüyorum ki kamulaştırma çıkmayacak hatta Ödemiş’e yasal olarak para kazandıracak şekilde bir anlaşmayı imza altına almıştır” açıklamasında bulundu.

Öncel, “Hatalı bir iş yapılmış ki vatandaş mahkemeye vermiş ve planı iptal ettirmiş. Burada net olan öyle ya da böyle Ödemiş’e bir kamulaştırma yükünün geldiğidir. Son Komisyon toplantımızda Planlamacı Necati bey de dahil olmak üzere Belediyemize Kamulaştırma yükünün geleceğini kabul etmişlerdir. Bu ve bunun gibi parsellerde adaletli bir şekilde çözüm uzlaşma ile üretilmelidir. Zaten revizyon planlarının amacı sorunları çözmektir. Bu çözümler kişiye özel olmamalıdır.

Gelelim dün sunduğum belgeye, belge firma ile başkanlık nezdinde yapılan bir anlaşmayı ihtiva etmektedir. Benim uzlaşma teklifim üzerine sayın Eriş Başkanım bu firma ile uzlaşma için benden tüm komisyonun önünde destek istemiştir. Ben ise bunun ancak çözümcü bir komisyon olursa o komisyon ile birlikte yapılabileceğini söyledim. Komisyonla yapmak tüm şaibeleri ortadan kaldıracağı gibi, Ödemişe fayda sağlayacak, kamulaştırma yükü getirmeyecek adil her türlü öneriye destek vereceğimi mesai harcayacağımı söyledim. Anladığım kadarıyla Bir komisyon kurulamayınca başkan bu işi bizzat kendi ele almıştır. Burada bir kamulaştırma yükü nettir. Başkan yaptığı anlaşmada görüyorum ki kamulaştırma çıkmayacak hatta Ödemiş’e yasal olarak para kazandıracak şekilde bir anlaşmayı imza altına almıştır.

Burası Arsa olduğu için tamamına imar veya kamulaştırma çıkacak bir parseldir. Bu anlaşmada parsel’e diğer parsellerle EŞİT imar hakkı verilmiştir.

Meclis üyemizle görüşmemde bu sözleşmede diğer parseller ile aynı oranda imar verilerek 6080 m2 imar hakkı verilmiştir. Orta alan 4400m2 belediyemize bedelsiz olarak bağışlanmıştır ve belediyeye fayda olsun diye aynı parselden daha önce terk edilen alan vatandaş tarafından belediyeden satın alınacaktır. Buraya kadar doğru iş yapılmış, buna katılıyorum. Bu durum benim ilk günden beri ısrarla istediğim hem ödemiş mecliste hem de İBB meclisinde savunduğum bir durumdur.”

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE İMAR PLANINI ÖDEMİŞ BELEDİYESİ NASIL KABUL ETTİREMEMİŞTİR”

Öncel, “Bu doğru İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Başkan Mehmet Eriş ve ekibi tarafından anlatılmasına rağmen neden kabul ettirilememiştir. Aynı durum, aynı gün aynı meclis toplantısında Narlıdere Belediyesine hem de 2.5 milyon kamulaştırma yükü gelmemesi için kabul edilirken Ödemiş Belediyesi nasıl kabul ettirememiştir. Ve bu borcun altına sokulmuştur.

Bu konuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi mecliste de dile getirdim. Sayın Tunç Soyer başkanım konu ile ilgili itirazımı dikkate almışken, gerek İmar Komisyonu Başkanı, gerek Hukuk Komisyonu Başkanı gerekse Ödemiş Eski İmar Komisyon Başkanı tarafından büyük bir yanılgıya düşürüldü. Mecliste Sayın Tunç Soyer Başkanı yanıltıcı ve yönlendirici konuşma yapan komisyon başkanlarına, bu parsel ile ilgili kamulaştırma çıkarsa bunun sorumlusu onların olacağını ve mahkemeye vereceğimi de söyledim.

Benim isteğim, 20 yıl beklenmiş bir yerin 1 ay daha beklemesinin ve İBB Hukuk komisyonun değerlendirmesinin kim açısından ne sakıncası olacaktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde Kamulaştırma çıkmaz diyen Ufuk beye, Ödemişte Planlama Müellifi Necati beyin olduğu toplantıda sorduğumda Necati bey kamulaştırma çıkacağını net bir dille lakayt bir şekilde 14 – 15 değil ama biraz çıkar şeklinde söylemiştir. Neden bu arkadaşlarımız Ödemiş’te ayrı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ayrı konuşuyorlar.”

ÖNCEL, “ŞİMDİ BEN ÖDEMİŞ BAŞKANIMIZA BENİM DE BAŞTAN BERİ İSTEDİĞİM BÖYLESİ DOĞRU BİR DAVRANIŞI GÖĞSÜNÜ GERE GERE NEDEN BİZLERLE PAYLAŞAMADIĞINI, BİZDEN GÖRÜŞ ALMADAN YAPTIĞINI SORUYORUM!!”

Öncel, “Ben İBB meclisinde bu sözleşmeden habersiz konu ile ilgili çırpınırken neden ayın Eriş Başkanımız bu protokolü imzaladığı halde; kalkıp mahkemelik bir durumun olduğunu bu anlaşma ile tüm sorunların bitebileceğini Narlıdere Başkanı gibi söylememiştir.

Benim bir önceki açıklamamda ne sayın Eriş Başkanımı ne de ilgili arsa sahibini töhmet altında bırakacak bir söylemim veya iddiam yoktur.

Benim eleştirim bu olayın başından beri Başkanı yanlış yönlendirenleredir.

Sayın Eriş tecrübesindeki bir başkanın sonda yapmış olduğu bu işi başta yapmadığı için ben ‘’ kılavuzu karga olanın burnu pislikten çıkmaz ‘’ dedim ve dediğimin de arkasındayım.

Kamulaştırma çıkacağı kesinken meclis üyesi ve komisyon başkanlarının neden çıkmayacağını iddia ettiklerini Sayın Tunç Soyer’e açıklamalarını rica ediyorum.

İBB belediye başkanımız Sayın Tunç Soyer’den ise itirazımı dikkate aldığı gibi bu gerçeği de Ödemiş’e ileride bir sorun çıkmasın diye tekrar değerlendirmesini rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.

KONU

Bir önceki Belediye Başkanı Mahmut Badem dönemin de çözüme kavuşmamış Ödemiş Zafer Mahallesinde bulunan 409 ada 247 parsel ile ilgili başvuru ve itirazlar mahkeme kararı ile iptal edilmişti. Sonrasında firma yetkilileri yeniden düzenlenen imar planını ile ilgili olarak hem Ödemiş Belediyesi hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz etti. Yapılan itirazın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değerlendirilmesi gerekiyordu.

Bunun üzerine Ödemiş Belediyesi’nin kamulaştırmadan kaynaklı zarara uğratılmaması adına ve Ödemiş Belediyesi’ne kazanç sağlanması gözetilerek Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve firma arasında taahhütname ve mutabakat imzalandı. Mutabakatta firma tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi itirazı kabul ederse, 4400 m2 lik alan bedelsiz olarak Ödemiş Belediyesi’ne terk edilecek ve kamulaştırma davasından vazgeçilecekti.

planı Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantısında da görüşüldü. AK Partili Meclis Üyeleri konunun hukuk komisyonunda incelenmesini istedi. CHP'li belediye meclis üyelerinin itirazı ile hukuk komisyonuna sevk edilmeden kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/5000 nazım imar planı onaylanmadı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Firma tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu imar planı kararına itiraz edecek. Mahkemeye başvuracak. İmar Planı Ödemiş Belediyesi tarafından yapılması gereken 1/1000 lik uygulama, 1/5000 lik nazım imar planının uygun görülmemesinden dolayı yapılamıyor. Ödemiş Belediyesi’ne kamulaştırma yükünü getirecek.

Editör: Haber Merkezi