Prof.Dr.Engin Berber’in titiz çalışması ve bu çalışmaya verilen destekler neticesinde Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi 9 ay gibi kısa bir sürede hizmete girdi. Özel müze statüsü kazanan müze, Ödemiş’in kent belleğini canlı tutacak.
 
Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi düzenlenen görkemli bir törenle resmi olarak hizmete girdi.
Geçmişinde önemli bir kültür mirasını barındıran ve birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nin açılışı yapıldı. Ege Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı ve Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Prof. Dr. Engin Berber’in müzenin bu duruma gelmesindeki emeği büyük oldu. Müze bir süre önce ‘özel müze’ statüsüne alınmıştı.
Açılış, müzenin önünde görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Yıldız Oteli, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Otel Odaları’ şiirinin de esin kaynağı olarak biliniyor. Açılıştan sonra gerçekleştiren kokteylde, garsonlar nostaljik kıyafetlerle hizmet verirken, katılımcılara fıstıklı şerbet, macun ve şam tatlısı ikram edildi.
Müzenin resmi açılışını Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, eski Kültür ve Turizm bakanlarından Alev Coşkun, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu birlikte yaptı.
Eski Başbakanlardan Adnan Menderes ve Şükrü Saraçoğlu, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek, tanınmış şarkıcılar Safiye Ayla ile Zeki Müren'in de kaldığı özel oda müzenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nde Ödemiş tarihi odası, Ödemiş'in yerel oturma odası, çeyiz odası, efeler odası, Ödemişli sanatçılar odası ile ilçenin mutfağının tanıtıldığı özel odalar var.
Sanatkarların kullandığı makineler, berber odası, tütün odası, çok sayıda fotoğraf ve el aletinin sergilendiği müzede en önemli bölümü ise kütüphane oluşturuyor. Buradaki kitapların bazıları tek nüsha ve akademisyenlerin araştırma yapabilmesi için arşivlenmiş.
Müzenin kütüphanesinde kitap, dergi, gazete gibi onlarca belge de bilgisayara yükleniyor. Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek'in İş Bankası müfettişiyken kaldığı Ödemiş'teki Yıldız Oteli, şairin Paris'te yazdığı "Otel Odaları" şiirine de esin kaynağı olmuştu. 1927 yılında açılan Yıldız Oteli, yazarın Ödemiş'e her geldiğinde uğradığı bir mekandı. O dönemin yöredeki en lüks ve popüler oteli olan Yıldız Oteli, Safiye Ayla, Zeki Müren, Adnan Menderes gibi sanat ve siyaset hayatının simalarını da ağırladığı kayıtlarda yer alıyor.
KESKİN, “KENTLERİN DE İNSANLAR GİBİ BELLEKLERİ DE VARDIR VE KENT BELLEKLERİ YEREL YÖNETİMLER ELİYLE YAŞATILIR”
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Bekir Keskin, şehirlerin de insanlar gibi olduğunu söyleyerek, “Bir şehir, orada yaşayanların alışkanlıklarından ve geleneklerinden izler taşır. Toplum sürekli değişim içindedir. Ancak kentlerin de insanlar gibi bellekleri de vardır ve kent bellekleri yerel yönetimler eliyle yaşatılır” dedi.
Keskin törende şu konuşmayı yaptı: “Bu yüzden Ödemiş Belediyesi olarak kent kültürünü ve şehrimizin geçmişini özenle korumayı ve bir çatı altında toplamayı bir görev olarak görüyoruz.
Her anne, çocuğu için dünyanın en güzel, en iyi kadınıdır. Doğduğunuz, yaşadığınız, aile büyüklerinizin yaşadığı Ödemiş de bizim için dünyanın en güzel kentidir.
Ödemiş’i diğer kentlerden ayıran özelliklerini toplamak üzere Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni oluşturduk. Kent arşivi ve müzeleri kişiye anlam yüklü bir çevrede yaşama ayrıcalığına sahip olduğu hissini vermelidir. Bu müze kentimizin kültürel değerlerini çağdaş müzecilik anlayışı ile ortaya çıkaracak, yurttaşlarımızı geçmişleri ile buluşturacaktır. Sadece iyi düzenlenmiş değil, aynı zamanda şiirsel ve simgesel bir müze olmalı burası.
Ödemiş Belediyesi’nin 2006 yılında kamulaştırdığı Yıldız Hanı ve Oteli, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu denetiminde restore edildi ve 2009 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulama ödülü aldı. Bu aşamaya gelinceye kadar hizmeti geçenlere tek tek teşekkür etmek uzun bir liste oluşturur. Ancak, bu müzenin oluşmasında lokomatif işlevi üstlenenlerin çabalarını da dile getirmeli. Sayın Mahmut Badem, müze restorasyon ve çevresinin sokak güzelleştirmesi, Arasta Çarşısı, Tekel binası, eski lise binasının restorasyon çalışmalarıyla kültürel mirasın ayağa kaldırılmasına öncülük etti. Bağışçılarımız; müzemizi obje ve dokümanlarla doldurdular. Belediye çalışanlarımız büyük özveri ile çalıştılar. Prof.Dr.Engin Berber, sekiz ay gibi kısa bir sürede tüm akademik birikimini ve çevresini harekete geçirerek modern bir müze oluşturdu. Müzemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘özel müze’ statüsüne sahiptir. Ayrıca, Avrupa Müze Akademisi, Bursa Kent Müzesi’yle birlikte müzemizi de kurucu üye olarak davet etti ve belediye meclisimiz de üyeliği onayladı. Artık müzemizin dünya çapında tanıtımı yapılacak ve birçok tur operatörünün gezi programında yer alacaktır. Müzeler ve kent arşivleri, bir kentin alışkanlıklarını ve kültürünü gelecek kuşaklara bırakabileceği en önemli mekanlardır. Bunu Ödemişliler başarmıştır. Ödemişli olmak insanı şereflendiren bir duygu olmalıdır.”
ENGİN BERBER, “BİR ARAŞTIRMACININ ÖYKAM’A UĞRAMADAN KÜÇÜK MENDERES HAVZASI’NI İLGİLENDİREN BİR ÇALIŞMA ÜRETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Prof.Dr.Engin Berber ise son dokuz aydır, Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nı, geçmişi ve kültürüyle buluşturmak için hummalı bir çalışma içinde olduklarını belirterek, “Osmanlı ve cumhuriyeti kucaklayan, önünde bulunduğumuz bu yapılar topluluğunu güzelleştirmek, bir kent müzesinin envanterinde olması gereken, taşınır kültür varlıklarını edinmek ve bunları çağdaş müzecilik anlayışına uygun biçimde sergilemek istiyorduk. Kent Konseyimizle birlikte başlattığımız ve yerel basının destek verdiği; Ödemiş Kültürü ve Tarihin Cansuyu projesi, kısa sürede meyvelerini vermeye başladı.
Ödemişliler, Ödemiş ve kültür dostu birçok değerli insan bu projeyi sahiplendi. Son bir aydır neredeyse bağış almadığımız bir gün olmadı. Büyük bir memnuniyetle söylemek isterim ki, akademiye saygısı olan bir araştırmacının ÖYKAM’a uğramadan Küçük Menderes Havzası’nı ilgilendiren bir çalışma üretmesi mümkün değildir.
Bu noktaya gelmemizi kuşkusuz birçok kurum ve kişiye borçluyuz. Öncelikle talep ettiğimiz ‘özel müze’ statüsünü bize veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze ve denetçimiz olan Ödemiş Arkeoloji Müzesi’ne teşekkür etmek isterim. Bu değerli yapılar topluluğunu, bir kent arşivi ve müzesi olarak yapılandıran Ödemiş Belediyesi ile kendi döneminden önce harcı konmuş doğru bir girişimi sahiplenip, adeta onunla bütünleşen Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin samimi bir övgüyü hak ediyor. Başta Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Ufuk Kızıler ve mesai arkadaşları olmak üzere belediyemizin bazı daire müdürlükleri katkı vermeseydi, başarmamız mümkün değildi. Basınımız ve bazı sivil toplum örgütlerimiz de hep yanımızda oldular. Temennim bu müzenin Küçük Menderes Havzası’nda başka arşiv ve müzelerin kurulmasına kapı aralamasıdır. Bunun ilk işaretini görmenin mutluluğu içindeyim. Vefalı Ödemişlilerin, her santimetrekaresinde emeğimiz ve alın terimiz olan bu değerli esere sahip çıkacağına inancım tamdır” şeklinde konuştu.
EDİZ, “İZMİR 8 BİN 500 YILLIK TARİHİYLE YAŞIYOR”
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz ise, “İzmir bir baştan bir başa kültürel mirasıyla, 8 bin 500 yıllık tarihi yaşayan ve bu süreç içerisinde de onlarca medeniyetin yaşamış olduğu bir yer. Bugün burada da geçen süreç içerisindeki birikimin, kültürün, sosyal yapının, insan dokusunun ve yaşamın sergilendiği böyle bir tarihi mekanda biraradayız. Bundan sonraki gelecek nesillere hizmet etmesi açısından bir kent belleği oluşturulmasına emeği geçen sayın belediye başkanımıza ve ekibine bu bölgenin kazandırılmasında emeği geçen geçmiş dönem belediye başkanına teşekkür ediyorum. İzmir, Bergama’dan Efes’e kadar 8 bin 500 yıllık tarihiyle müzelerde sergilenecek yüz binlerce esere sahiptir. Bunların gelecek nesillere taşınması o bölge halkının, yerel yönetimin ve devletin işbirliğiyle sahip çıkıldığı takdirde, bizim olduğu gibi bizden sonraki nesiller de bu tarihi eserleri, bu bilgi birikimini paylaşacaklardır. Bu noktada Ödemiş’in göstermiş olduğu bu gayret gurur kaynağıdır. Bu nedenle de emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum” dedi.
KOÇOĞLU, “BURASI BİR PRESTİJ”
Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu da, “Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ile Ödemiş ve çevresinin geçmişi ile ilgili bilgi ve belgeler derlenmiş ve daha da derlenecek. Çağdaş sergileme yöntemiyle bölgenin geçmişi izlenebilir hale gelecektir. Yıldız Kent Arşive ve Müzesi Ödemiş’in tanınmasını artıracak bir prestij kurumudur. Zaten Ödemiş’in tarihi, kültürü, turizmi oldukça büyük bir geçmişe sahiptir. Bu müze Ödemiş’in hem kimliğini güçlendirecek, hem de kentlilik bilincinin artmasında fayda sağlayacaktır. Bu kurum Ödemiş’in geçmişiyle günümüzün bağlantısını sağlayacaktır. Ödemişli gençlerin yaşadıkları kenti daha iyi tanımalarında bilinçli ve aidiyet duygusu oluşan bireyler olmalarına yardımcı olacaktır. Bu noktada gerek Ödemiş’te yaşayan, gerekse kent dışında yaşayan Ödemişlilere de büyük görev düşüyor. Ellerindeki tarihi objeleri vermeleri yarar sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.
KİMLER KATILDI
Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nin açılışına eski bakanlardan Alev Coşkun, Suat Çağlayan, Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, Beydağ Kaymakamı Ali Cergibozan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Ali Hadim ve yönetimi, MHP Ödemiş İlçe Başkanı Metin Kırlı, belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile belediye daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Editör: Haber Merkezi