Haber: Dilek Acar

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı tarafından yapılan açıklamada, "Bir yıl önce seçilen 7 yürütme kurulu üyemiz ve sonradan seçilen Kadın ve Gençlik Meclisi başkanlarımızın da aramıza katılmasıyla 10 kişilik bir ekiple yolumuza devam ediyoruz.

FEDAKARLIK VE GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA ÇALIŞIYORUZ

Kent Konseyi olarak icra, yaptırım, yatırım, istihdam ve bütçe yetkimiz olmadan tamamen gönüllülük ve fedakarlık esasıyla elimizden geldiği gücümüzün yettiği kadar kentimize katkı yapmaya şehrimizi güzelleştirmeye ya da daha da kötüleşmesini engellemeye çalışıyoruz. Hem dünyada hem de ülkemizde yaşadığımız dönem kendine has zorlukları barındırıyor. Günümüzdeki global hayat şekli insan yaşamlarını şekillendirip hayatımızı kolaylaştırıyor gözükürken bir çok alanda insanlığa içinden çıkılmaz sorunları da armağan ediyor.

KENT KONSEYLERİ TOPLUMUN SORUNLARINA DUYARSIZ KALAMAZ

Bu sorunların çözümü ve toplumun şekillendirilmesinde kamu kuruluşları öncelikli olarak yapısal unsurlar. Fakat siyasi ekonomik vb. sebeplerle ve günümüz insanının aşırı tüketme harcama sahiplenme arzusu sonucunda kamusal toplumsal düzende bir çok alanda eksiklikleri sıkıntıları yanlışları da yaşamaktayız. Elbette her kurumdan mükemmel bir verim beklemek iyimserlik olur. Ama son dönemde özellikle bu zorlukların çoğalması Sivil Toplum Kuruluşlarına büyük sorumluluklar yüklemekte, sorunların çözümü noktasında katkı koymaya zorlamaktadır.

GENEL KURULUMUZ REKOR KATILIMLA GERÇEKLEŞMİŞTİ

Ödemiş Kent Konseyi olarak 225 genel kurul üye hakkı bulunan ve bunların 195'inin müracaat edip 175'inin genel kurula katılarak oy kullandığı kentin en geniş katılımlı ve en geniş temsil gücünü taşıma sorumluluğu ile hareket etmekte ve kentimizin sorunlarına duyarlılık göstermekteyiz. Yani Kent Konseyi olarak belki nispi katılım açısından ülkemizdeki en yüksek katılım oranlarından birine sahip olmamız hem gücümüz hem sorumluluğumuz hem de duyarlılığımızın fazla olmasında en büyük etken. Bu sorumlulukla göreve başlar başlamaz öncelikle kent konseyi birimleri olan meclisleri yeniden oluşturarak ana çatıyı kurmaya çalıştık. Kadın, Gençlik, Çevre Şehircilik, Tarım, Mahalle, Kültür Sanat, Esnaf ve Engelli meclislerini elimizden geldiğince geniş katılımla oluşturmaya çalıştık. Bugün bu meclisler normal çalışma sürecinde ve bugüne kadar bir çok etkinlik yapmış bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde de bu etkinlikler devam edecektir.

KENT KONSEYLERİ KENTİN AKLI SAĞDUYUSU VİCDANI VE SİGORTASIDIR

Elbette tüm kurumlar bu ilkelerle hareket etmeye gayret ediyor. Ancak en geniş kurumsal temsil olduğu Kent Konseyleri bu konularda daha da hassasiyetle kentin konularına sorunlarına çözümlerine icraatlarına fikirsel anlamda katkı yapmaktadır. Çoğu zamanda fikirsel paylaşım bilgi edinimi tavsiyesi yolu ile aklıselimi bulmaya çalışmaktayız. Kentimizi güzelleştirecek etkileyecek her konu ve olaya duyarlılık göstermeye çalışıyoruz.

DİYALOĞA, FİKİR PAYLAŞIMINA AÇIĞIZ

Ayrım yapmadan katkı koymak isteyen tüm hemşehrilerimizle diyaloga hazırız. Gerekli anlamlı konularda duyarlı hemşehrilerimizle şu ana kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde karşılıklı paylaşımlar yapacağız. Hayatı şekillendiren olayların önce insan beyninde canlandığı bilinciyle düşünen sorgulayan toplum hedefiyle fikir cimnastiği bilgi birikimi paylaşımı yoluyla ilçemizin geleceği mutluluğu ve sürdürülebilir bir yaşam için her vatandaş gibi bunları yapma sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz.

KENT KONSEYİ BELEDİYE ALT BİRİMİNDE AMA ÖZERK BİR YAPIDIR

Ülkemizde yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olan Kent Konseyleri kanun gereği ilgili şehirlerin belediyeleri bünyesinde yapılandırılmış ama aynı zamanda özerk kurumlardır. Konseylerin bileşenleri olarak ise: Muhtarlar, Kamu kuruluşları, Siyasi Partiler, Sendikalar, Üniversite Baro ve Noterler, Odalar, Borsalar, Dernekler ve temsil hakkına sahip diğer kurumlar bulunmaktadır. Bu sebeple Kent Konseyleri herhangi bir kurum parti ve gücün kontrolünde değildir. Gerektiği zaman olumlu olay ve icraatlara destek verir gerek görürse de uyarır tavsiye eder.

BİRLİK, BERABERLİK VE DAYANIŞMADAN VAZGEÇEMEYİZ

Toplumlardaki en önemli değer demokratik bir ortamda barış içinde bir hayattır. Demokrasinin barışın kardeşliğin olmadığı ortamda toplumsal refah kalkınma zenginlik ve mutluluğu oluşturmak imkansız gibidir. Bu sebeple ülkemiz bölgemiz ve şehrimizde her zamankinden daha çok beraber olmaya bir olmaya ve birbirimize destek olmaya ihtiyacımız var. Bu yolda Konseylerin katkılarının olduğuna inanıyoruz. Ayrıca ilçemiz ve havzamızın bu anlamda tarihten gelen zengin bir birikime sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Yıllardır ilçemiz ülkemizde kurumsal, Kültürel, Siyasi, ekonomik ve tarihsel anlamda bir çok ilkleri gerçekleştirmiştir. Bu birikim bizlere çalışmalarımızda destek olacaktır. 

CENNET DİYARLARDAYIZ, SORUNLARI HEP BERABER ÇÖZEBİLİRİZ

Yaşadığımız ülke bölge havza ve şehrimiz Ödemiş dünyanın güzide yerlerinden. Sahip olduğumuz bölgesel zenginlikler saymakla bitirilemez. Doğal, Kültürel, Tarihi, Coğrafi ve iklimsel zenginliğimiz bizlere yaşamı güzelleştirmemiz için çok büyük imkanlar sunuyor. Belki de dünyanın en bereketli topraklarındayız. Yabancı bilim insanları tarafından "satın alınamayacak kadar değerli topraklar" da yaşıyoruz. 

EN ÖNEMLİ SORUNLAR ÇEVRESEL KAYNAKLI

Ama sorunlarımız da var tabii ki. Özellikle küresel ısınma menşeyli ve ayrıca kendi bölgemizde aşırı tarımsal üretim ve toplumsal tüketim sonucu oluşan çevresel riskler hayatımızı giderek kısıtlıyor ve daha da kısıtlayacak. Öncelikle önümüzdeki dönemin en önemli sorununun "Su kıtlığı, Kuraklık" olacağını vurgulamak gerekiyor. Tarımsal dönüşüme muhakkak ihtiyaç duyuyoruz. Toprağın suyun ve havanın kirlenmesi, çevresel kirlilik, trafik gibi sorunlar da asal sorunlarımız sayılabilir.

SADECE İLÇEMİZLE DEĞİL HAVZAMIZ VE İLİMİZLE DE BERABER ÇALIŞIYORUZ

Ödemiş Kent Konseyi tarihinde ilk defa olarak İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu seçimlerine ilçe olarak katılmış ve bu seçimde en yüksek oyu bu dönemde ilçemize kazandırmıştır. Aynı zamanda İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu üyeliğini ilçemiz adına devam ettirmekteyiz. İzmiri genel olarak ilgilendiren bir çok faaliyette ilçemiz olarak yer almaktayız. Ayrıca Ege Kent Konseyleri Birliği ve Türkiye Kent Konseyleri Platformunun faaliyetlerine destek olmaya katılmaya çalışıyoruz. Havzamızdaki diğer ilçelerimizin ve havzamızın ortak sorunlarını sıksık gündeme getirip duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. İlçemizi diğer ilçelerde ve ilimizde de temsil etmeye tanıtmaya gayret ettik geçtiğimiz dönemde. Yani sadece Ödemiş için değil havzamız ve İzmirimiz için de katkı koymaya çaba sarfetmekteyiz. Bu çabamız devam edecektir.

KENTİMİZE KATKI YAPTIĞIMIZA İNANIYORUZ

Bu amaçla geçmiş dönemde yaptığımız çalışmaları kısaca ve ana başlıkları ile saymak gerekirse:
-İzmir Kent Konseyleri Birliğinin seçimleri toplantı ve etkinlikleri
-Çeşme-Urla'daki Turizm bölgesi, Konaktaki Gökdelen ve Kanal İstanbul ile ilgili düzenlenen etkinlikler paylaşımlar
-İzmir Kent Konseyi, Ege Kent Konseyleri Birliği seçimleri
-Türkiye Kent Konseyleri platformunun etkinlikleri paylaşımları
-Coronavirüs salgını döneminde sanal olarak gerçekleştirdiğimiz sanal etkinlikler
-İzmirin Suyu konulu panellere katılım
-Tv proğramları, Milli bayram kutlamaları
-Coronavirüs salgını ile mücadele konusunda bilgilendirme paylaşımları
-Önemli konularda hazırladığımız kamuoyu bilgilendirme mesajları 
-Yürütme Kurulumuzun aylık toplantıları
-İlçemizde Ödemiş Belediyesi ve Kırsal turizm Derneği ile ortak düzenlediğimiz "Kırsal Turizm" konulu panel ve konferans 
-İlçemiz havzamız ve ilimizde kurulmak istenen Jeotermal tesislere karşı yaptığımız mücadele
Komşu ilçelerde etkinlik katılım, İlçemizde panel, İzmirde miting ve konuyu ulusal kamuoyuna getirmemiz, bu konuda bileşenlerimizle yaptığımız paylaşım ve etkinlikler
-Kuvayi Milliyenin 100.yılı sebebiyle düzenlediğimiz anma etkinliği. Konferans, Kitap dağıtımı
-Meclislerimizin kuruluş çalışmaları
-Çevre konusuyla ilgili basın proğramları paylaşımları
-Ödemiş Belediyesi Web sayfası güncellemesi çalışması. Kent Konseyi Web sayfası güncellemesi devam ediyor. 
-Bölgemizdeki fuar sergi panayır bayram şenlik  açılış, temel atma merasim gibi etkinlik katılım ve destek paylaşımlarımız
-Kazdağlarındaki Çevre katliamına karşı yapılan mücadeleye verdiğimiz destek. Hem örgütsel hem sanal hem fiziki olarak.
-Temizlik ve çevresel kirlilik konularına vurgu için yaptığımız Gölcükteki temizlik etkinliği
-Aydında kurulmak istenen ve kurulan  Jeotermal tesislere karşı verilen mücadeleye örgütsel fiziki ve paylaşım desteklerimiz
-Meclislerimizin kendi içerisinde yaptığı çalışma paylaşım ve etkinlikler
-Yürütme Kurulu olarak İlçemizdeki ekonomik kültürel güncel konu sorun proje ve uygulamalara verdiğimiz destek paylaşım katılım tavsiyeler.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİ OLUMLU YAŞAMAK İÇİN ÇABA SARFETMELİYİZ

Kent Konseyi olarak önümüzde bir yıllık süremiz bulunuyor. Bu dönemde imkanlar şartlar elverdiği ölçüde yine fikirsel çıkarım ve tavsiyeler, paylaşım, katılım yolları ile şehrimizi güzelleştirmeye çalışma mücadelemiz sürecek.

BİRİKİMİ OLAN HERKES KENT KONSEYİNE KATKI YAPABİLİR

Önümüzdeki dönemi gönüllülük ve fedakarlık esasıyla yine barış kardeşlik ruhuyla hemşehrilik bilinciyle şekillendirmeye çalışmanın her kurumun birinci görevi olduğunu hatırlatarak bu konuda üzerimize düşen yapabilecek olduğumuz görevler için çaba sarfedeceğiz. Kimseyi dışlamadan mümkün olan en geniş katılımı sağlayarak bölgemizi ilçemizi güzelleştirme mücadelemiz devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi