HABER:DİLEK AYVALI

Dokuz maddelik gündem ile gerçekleştirilen toplantıda Genel Sekreter Yücel Uğur Uçar tarafından Haziran 2021’den günümüze kadar yapılan faaliyetler hakkında sunum yapılırken, Ödemiş Kent Konseyi Çalışma Yönergesi’nin bazı maddelerinin değiştirilmesi ve Ödemiş Kent Konseyi bünyesinde kurulu bazı meclislerin lağvedilmesi konuları karara bağlandı.

 Tayfun Bengi Divan Başkanı seçildi

Ödemiş Kent Konseyi Mart Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısına Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Yürütme Kurulu Üyeleri ve Genel Kurul Üyeleri katıldı. Gündemi uygulatmak üzere Galatasaraylılar Derneği Temsilcisi Tayfun Bengi Divan Başkanlığına seçilirken, divan üyeleri ise Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi Temsilcisi Ayşegül Ziyan ve TÜMBEL-SEN Temsilcisi Zeki Dündar oldu.

Uçar “Gelecek hepimizin ve onu ancak hep birlikte güzelleştirebiliriz”

Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri Yücel Uğur Uçar, gündemin dördüncü maddesi gereği Ödemiş Kent Konseyi’nin bir önceki seçimli genel kurul toplantısından bugüne yaptığı faaliyetler hakkında genel kurulu bilgilendirmek üzere bir konuşma gerçekleştirdi. Kent konseylerinin varlık sebebi ve amacı hakkında konuşan Uçar, “Kent Konseyleri, bir ilçede ya da kentte sivil toplumu, kamu kurumlarını, üniversiteleri, siyasi partileri ve yerel yönetim birimlerini bir araya getiren yapılardır. Bu birlikteliğin amacı ise kente dair kararlara kentte yaşayan tüm kesimlerin katılımını temin etmek, gönüllü katılımcı yapılar vasıtasıyla yerel imkanları ve beşeri gücü kent için yararlı işlere yönlendirmektedir.” dedi.

Sivil toplum anlayışının, katılımcılığın ve ortak aklın güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Genel Sekreter Uçar, “Bir kentte kurulu olan dernek ve vakıflar, kenti ilgilendiren konularda ne kadar duyarlı olursa kent konseyi gibi platformlar da o kadar etkin olur. Türkiye’de 310.000’den fazla dernek var. Fakat biçimsel ve hukuki açıdan var olmak yetmiyor. Sivil toplum anlayışımızın güçlenmesi gerektiği açık bir gerçektir. Ödemiş Kent Konseyi gibi ilçemizin bugününü, yarınını konuşabileceğimiz; ortak fikirler geliştirip ilçemizi daha yaşanabilir kılmak adına faaliyet gösterebileceğimiz bir kuruluşa sahibiz. Ancak genel kurulumuzu oluşturan kurumlar ve temsilcilerin toplantılarımıza ve faaliyetlerimize ilgisi yeterli seviyede değil. Yürütme Kurulumuzla, Meclislerimizin gönüllü üyeleriyle kentimiz için çeşitli faaliyetler planlayıp uyguluyoruz. Başta Ödemiş Belediyesi olmak üzere çeşitli kurumlarımızla çok değerli işbirlikleri yapıyoruz. Ama daha fazlasına bu kentin ihtiyacı var. Çünkü gelecek hepimizin ve onu ancak hep birlikte güzelleştirebiliriz. Derneklerden kamu kurumlarına, siyasi partilerden sendikalara ve meslek odalarına kadar genel kurulumuzu oluşturan değerli kurumların toplantılarımıza teşrif etmesi, ortak akılla düşünce geliştirmek ve daha iyiyi birlikte aramak adına bizi bir adım daha ileriye götürecektir.” dedikten sonra Ödemiş Kent Konseyi’nin faaliyetlerini genel kurula aktardı.

Başkan Mehmet Taşlı, “Ödemiş Kent Konseyi, faaliyetleriyle Türkiye’nin en aktif konseyleri arasındadır”

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı Genel Kurul’a hitaben konuştu. Ortak aklın önemini vurgulayan Taşlı, “Ödemiş Kent Konseyi olarak yaptığımız faaliyetleri Genel Sekreterimiz Sayın Yücel Uğur Uçar’dan dinledik. 8 aylık bir sürece birbirinden değerli çalışmalar sığdırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ödemiş Kent Konseyi, faaliyetleriyle Türkiye’nin en aktif konseyleri arasındadır. Bununla övünmeliyiz. Ortak akılla hareket etmek önemlidir. Yönetim olarak da sinerjimizin önümüzdeki dönemde daha yüksek olacağını düşünüyorum. Genel Kurulumuzu oluşturan tüm kurum ve kuruluşları her zaman yanımızda görmek istiyoruz. Kent Konseyi, bir kentin en kapsayıcı özetidir. Başta Ödemiş Belediyesi olmak üzere güç birliği yaptığımız kurumlara, çabalarıyla çalışmalarımıza değer katan meclislerimize ve Genel Sekreterlik kadromuza teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Eriş, “Kent konseyleri hayatın kalbindedir”

Ödemiş Belediye Başkanı ve Ödemiş Kent Konseyi Genel Kurul Üyesi Mehmet Eriş, yaptığı konuşma ile kent konseylerinin önemini vurgulayıp, Ödemiş Kent Konseyi’nin yapmış olduğu çalışmalarla ilgili memnuniyetini dile getirdi. Birlikte davranma kültürünün önemine değinen Eriş, “Kent Konseyleri, belediyenin dışında ama hayatın kalbindedir. Kentte yaşayanların beklenti ve ihtiyaçlarının neler olduğunu en iyi analiz etme yeteneğine sahip kurumların başında kent konseyleri gelir. Çünkü kamu kurumları, sivil toplum, yerel yönetimler, üniversiteler, sendikalar ve siyasi partiler; özetle hayatın içindeki tüm aktörler konsey çatısı altında buluşmaktadır. Ödemiş Kent Konseyi planladığı faaliyetlerle, gösterdiği duyarlılıkla, yaptığı önerilerle kentimize en güzel şekilde hizmet etmeye çalışıyor. Meclislerimizin gönüllü üyeleri işlerinden ve ailelerinden zaman ayırıp çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Kendilerini yürekten kutluyorum. Kadın Meclisimizin katkısıyla son yılların en güzel 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasını yaptık. Gençlik Meclisi üyelerimizle Dünya Su Günü’nde Marmara Gölü yok olmasın diyerek omuz omuza verdik. Gelinen noktada birlikte davranma kültürünü daha çok geliştirmeli, gençlerin daha fazla katılımını sağlamalıyız. Ödemiş’te tarihi, kültürel ve doğal zenginlikler içinde yaşıyoruz. Bunlara sahip çıkmamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Bunu hep birlikte olursak başarabiliriz.” şeklinde konuştu.

Ödemiş Kent Konseyi Yönergesinde değişiklikler yapıldı

Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından gündeme alınan yönerge değişiklik önergesi genel kurul üyelerine sunuldu. Yapılmak istenen değişiklikler hakkında Genel Sekreter Yücel Uğur Uçar, açıklamalarda bulundu. Ödemiş Kent Konseyi’nin işleyişinde belirsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik bazı değişikliklere ihtiyaç olduğundan bahseden Uçar, “Ödemiş Kent Konseyi Çalışma Yönergesi, 2009 tarihinde yazılıp genel kurulca kabul edilmiş ve geride kalan yıllarda da birçok değişikliğe uğramıştır. Bugün yapılmak istenen değişiklikler, yaşanabilecek bazı durumlarda ne yapılması, nasıl yapılması gerektiğine ışık tutmayı amaçlamaktadır.” dedi ve maddeleri tek tek açıkladı. Yapılan oylamada değişiklik önergesi oy birliği ile kabul edildi. Ödemiş Kent Konseyi yönergesine eklenen bazı yeni kurallar ise şöyle: Ödemiş Kent Konseyi’ne katılmak isteyen dernek ve vakıfların başvurularını Yürütme Kurulu değerlendirecek. Ödemiş Kent Konseyi’ne katılım başvurusu karar defterinin onaylı örneği, ıslak imzalı ve kurum kaşeli temsilci belgesi ile yapılacak. Genel Kurul hazirun listesi toplantıdan 15 gün önce yayınlanacak. Ödemiş Kent Konseyi yürütme kurulu seçimlerinde çarşaf liste usulünün uygulanması zorunluk olacak. Seçimli genel kurullar öncesi kurumsal üyelerden temsilci belirlemeleri istenecek. Seçimli genel kurul toplantılarında vekaleten oy kullanılamayacak. Çalışamaz hale gelen meclislerin seçilmiş organları Yürütme Kurulu kararıyla düşürülecek. Başkan veya Yürütme Kurulu üyeleri mazeretsiz olarak üst üste üç yürütme kurulu toplantısına katılmadıklarında görevden düşecekler. Ödemiş Kent Konseyi’nde kurulu Çevre ve Şehircilik, Tarım Hayvancılık ve Esnaf Meclisleri lağvedildi Genel Kurul toplantı gündeminin 7.maddesi ise bazı meclislerin lağvedilmesi konusuydu. Son yapılan seçimli genel kuruldan bu yana ilk toplantısını yapmamış olan Tarım Hayvancılık ve Esnaf Meclislerinin ve yine seçimli genel kurulunu dahi yapmamış olan Çevre Şehircilik Meclisi’nin kaldırılması konusu genel kurulda görüşüldü. Gönüllülük esasıyla çalışması gereken meclislerin bu iradeyi ortaya koymaması durumunda varlık sebebine hizmet etmeyen yapılar haline geldikleri değerlendirilerek Genel Kurul kararıyla bahsi geçen meclislerin varlığına son verildi. Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı tarafından yapılan açıklamada “Bu önemli konu başlıklarında kurulmuş olan meclislerimizde maalesef çalışma sinerjisi yakalanamamıştır. Önümüzdeki dönemlerde Esnaf, Çevre, Tarım gibi konularda gönüllü faaliyetlerde bulunmak isteyen hemşehrilerimiz talep ettiği takdirde bu konu başlıklarında yeni çalışma grupları kurmayı çok isteriz. Yeterli talep olduğunda konusuna göre meclis veya çalışma grubu kurmaya her zaman muktediriz” dedi.

Toplantı dilek ve temennilerle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi