Haber: Dilek Acar

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında Ödemiş Kent Konseyi Sokak Hayvanlarını Koruma Çalışma Grubu üyeleri tarafından kurulan mama standı Ödemişli hayvanseverlerden büyük ilgi gördü.

Grup temsilcisi Sadettin Şanlı basına yaptığı açıklamada, "Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara daha iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve yaşamalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kuruyorlar. Ülkemizde ise 1908 yılında Hayvanları Koruma Derneği kuruluyor. Çeşitli ülkelerdeki dernekler birleşerek Hollanda’nın Lahey şehrinde Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu adlı bir üst kuruluş oluşturuyorlar. 1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş, soyu tükenmekte olan hayvan türlerine dikkat çekmek, onları korumaya almak amacıyla 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan ediyor. Bu günün amacını evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşam haklarına saygı duymak biçiminde özetliyorlar. Dünyada ve Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken, hatta bunların çok daha öncesinde Ödemiş’te de hayvan dostluğunun çeşitli örnekleri yaşanıyor.

Ödemiş Ulu Cami (1702) yapılırken doğu cephesindeki (Postane ’ye bakan) duvarın çatıya yakın bölümüne incelikle yapılmış bir kuş sarayı konduruluyor. Bu küçük sarayı bugün hâlâ görmek mümkün. 1892 yılında ise Mursallılı İbrahim Ağa adlı kişi tarafından Laklaka-i Vakfiye adıyla vakıf kuruluyor. Bu vakfın amacı, Yeni Cami çevresindeki leyleklerin beslenmesini sağlamak, hasta ve sakat leyleklerin tedavisini gerçekleştirmek. Mursallılı İbrahim Ağa, her yıl arazi gelirlerinden 100 kuruşun bu amaçla kullanılmasını şart koşuyor.

çözüm üretmeye hazırız

Bu şehirde bizden önce yaşamış kuşaklar yaşamlarını hayvanlarla böylesine ortaklaştırmışlar ama ne yazık ki bugün günlük yaşamın çeşitli alanlarında özellikle de sosyal medyada sokak hayvanlarından yakınmalarla karşılaşıyor, onları yaşamımızdan nasıl çıkaracağımız üzerine çeşitli görüşlere tanık oluyoruz. Oysa kuşuyla, kedisiyle, köpeğiyle, sincabıyla, kirpisiyle bütün hayvanlar bizim yaşam ortağımız. Bu dünyayı onlarla paylaşıyoruz ve paylaşmak zorundayız. Aksine onların olmadığı bir dünyayı düşünmek mümkün değil. Onlarla ilgili sorunlarımızı onlara zarar vermeden çözmenin yollarını bulmak zorundayız. Trafik yoğunluğuna, gürültüye, kazalara neden oluyor diye yaşamımızdan motorlu araçları nasıl kaldırmıyor, çözümü bunları kaldırmadan bulmaya çalışıyorsak sokak hayvanları için de aynı yöntemi benimsemeliyiz. Ödemiş Hayvan Gönüllüleri Grubu ve Kent Konseyi Sokak Hayvanları Çalışma Grubu olarak sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların çözümü için her kesimden kişi, kurum ve kuruluşla işbirliği yapmaya, yaşam haklarına saygı çerçevesinde çözüm üretmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ödemiş Belediye Başkan Yardımcıları Feridun Azeroğlu ve Özay Kaptan, Belediye Meclis Üyeleri Tülin Bozoğlu, Mehmet Okumuş, Sema Bilgi, Ceyhun Kınlı, Nazan Dönmez, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Milliyetçi Hareket Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Oktay Akıllı ve Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Ayşen Görgülü standı ziyaret ederek gönüllülere destek oldu.

Editör: Haber Merkezi