HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ilgili Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Mehmet Yeter ve Yürütme Kurulu Üyeleri Ödemiş Gölcük Mahallesinde bir açıklama yaptılar.

Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisinin basın açıklamasına, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Aynalı ve mahalleliler katıldı.

“ZEYTİN HAYATTIR, MADENCİLİĞE KURBAN EDİLEMEZ”

Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Mehmet Yeter, “1 Mart 2022 tarih 31765 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda Enerji ve tabii kaynaklar Bakanlığı’nın onayıyla zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasının önü açıldı.

2012 yılında zeytin ağaçlarını tehdit eden benzer bir değişiklik yapılmış ancak aynı yılın Nisan ayında bu değişiklik Yargıtay’ca iptal edilmişti son yapılan değişiklik ise zeytin ağaçlarının başka yerlere taşınması ve faaliyet sonunda sahanın rehabilitasyonu gibi kamuoyu tepkisini azaltmaya yönelik şartlar içermekle birlikte bu sözde önlemlerin gerçekçi olmadığı açıktır. Zira yetişmesi ve meyve vermesi uzun yıllar alan zeytin ağaçlarının yerlerinden başka yerlere taşınması ciddi miktarda kayıplara sebep olacağı gibi madencilik faaliyetleriyle talan edilmiş bir arazinin eski haline döndürülmesi tabiat ve fizik kurallarıyla çelişmektedir.

Zeytin tüm dünyada “Ölmez ağaç” olarak bilinip, İngilizce de bu şekilde adlandırılmıştır. Zeytinlik sahaların enerji ihtiyacına dayalı maden faaliyetlerine açılması demek kömür için zeytinliklerden vazgeçmek demektir. Dünyayı her geçen yıl daha kötü iklim şartlarına mahkum eden küresel ısınma gerçeği ortadayken ölmez ağacın yenilenemez bir enerji kaynağı olan kömür uğruna feda edilmesi kabul edilemez.

Ülkemizin her geçen yıl daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu açık bir gerçek olmakla beraber bu enerji üretiminin doğaya en az zarar verecek yöntemlerle gerçekleştirilmesi bir gerekliliktir. Sürdürebilir kalkınma öncelikle doğayı koruyarak ve kaynakların kullanımında gelecek nesillerin hakkını gözeterek sağlanabilir. Buradan hareketle önceliğimiz gündelik hayatımızda ve üretimde enerji tasarrufu sağlamak ve enerji ihtiyacımızı da yenilenebilir kaynaklardan temin etmek olmalıdır.

Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak tarım alanlarında ormanlarda ve Bilumum tabiat alanlarında madencilik yapılmasına karşı olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Zeytinlik sahalarımızın madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlayan yönetmelik değişikliğinin ivedilikle iptali ya da geri alınması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Zeytin Hayattır, Madenciliğe Kurban Edilemez” dedi.

AYNALI, “AĞAÇLARIMIZA DOKUNMAYIN”

Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Aynalı, “Zeytin ağaçlarımız asırlıktır. 1000 ve 1500 yıllıktır. Çekişte Ödemiş’e özgü bir zeytin ağacıdır. Altın madenine hayır zamanında mücadelesini verdik. Şimdi de enerji olarak yine mücadelesini vereceğiz. Ağaçlarımıza dokunmayın” dedi.

Editör: Haber Merkezi