ÖZEL HABER: BAŞAR UÇAR
Ödemiş’in 2010’lu yıllarla birlikte gündeminde olan imar revizyonuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezinin 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’nı askıya çıkardı. 22 Mart’ta askıya çıkan nazım imar planına itiraz süresi 1 ay olarak belirlendi.
Bütünşehir Yasası ile birlikte Ödemiş’i de hizmet alanına dahil eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye meclisinde 9 Ocak’ta kararı alınan 24 Şubat’ta da onanan Ödemiş’in 1/5000 ölçekli nazım imar planını askıya çıkardı. İlk imar planı 1948 yılında, ikinci imar planı ise 1985 yılında yürürlüğe giren Ödemiş’te uzun süredir gündemde olan imar plan revizyonu 22 Mart 2017 tarihinde askıya çıkartıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi web sitesinden de yayınlanan 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı, 24 Nisan 2017 tarihinde saat 17.30’da askıdan indirilecek. Bu sürede İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne itirazlar sunulabilecek.
1367 hektarlık alanda revizyon
1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’yla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun imzasını taşıyan raporda ise ilçe merkezindeki Kentsel Sit Alanlarının büyüklüğünün 42,25 hektar olduğu ifade edildi.
1985 yılında yürürlüğe giren imar planının o günden bu yana oldukça büyük değişikliklere uğradığının anlatıldığı raporda ilçe merkezinin konut alanlarına yapılan plan ilaveler dikkate alındığında uzun süre yeni konut alanına ihtiyaç duyulmayacağı ifade edildi. 1985 tarihli mevcut imar planına en büyük ilavelerin ise İzmir yolu üzerine eklenen çalışma alanları ile ilçe merkezinin kuzeydoğusunda Ahrandı bölgesine eklenen konut alanları olduğu kaydedildi. İlçe merkezinin güneyinden geçecek çevre yolunun da bugüne kadarki en önemli imar plan değişikliklerinden biri olduğu vurgulandı.
2030 nüfus tahmini merkez için 130 bin
Raporda Ödemiş ilçe merkezinin 2030 yılı nüfus tahmini 130 bin kişi olarak gösterilirken planlama alanındaki yerleşik alanlar içinde en büyük payın %19,11 ile konut alanlarına ait olduğu, sanayi alanı payının %3,87, ticaret alanları payının ise %2,12 olduğu aktarıldı. Kentsel yeşil alanların %1,94’lük oranda yer aldığı belirtilirken yerleşik alan dışında en büyük payın %45,23 ile tarım alanları olduğu gözlendi.
Yapıların %54’ü orta kalitede
Raporda Ödemiş ilçe merkezindeki yapı sayısı 15 bin 616 olarak gösterilirken bu yapıların yapısal durumları konusuna da dikkat çekildi. Ödemiş ilçe merkezindeki yapıların %54,50’sinin orta kalitede, %25,02'sinin iyi kalitede, %20,49’unun ise kötü kalitede olduğu belirtildi.
2010 yılı verilerine göre ilçedeki en yüksek arazi değerinin metrekare başına 300 TL, en düşük arazi değerinin ise metrekare başına 20 TL olduğu ifade edilen raporda son Revizyon Nazım İmar Planı ile bugüne dek yapılan tadilat ve ilavelerin bir araya getirilmesi ve günümüzdeki mevzuata uygun hale getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.
Kuzeye de çevre yolu önerisi
İlçe merkezinin güneyinin yanı sıra ilçe merkezinin kuzeyinden de geçen yeni bir çevre yolu önerisinin de sunulduğu raporda arazim kullanım değeri %37 olan konutta yeni oranın %39’a yükseltilmesi önerildi. Arazi kullanımındaki öneriler konusunda arazi kullanım değeri %0,74 olan parkların arazi kullanım değerinin %15,70’e yükseltilmesi önerisi de dikkatleri çekti.
Gelişme konut alanları belirlendi
Gelişme konut alanlarının ilçe merkezinin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda planlandığı belirtilirken ilçe merkezinin güneydoğusunda da gelişme konut alanının yer aldığı ifade edildi. Kentin kuzeyindeki ve güneydoğusundaki gelişme alanlarının ise nüfus bakımından yüksek yoğunluklu planlandığı aktarıldı. Kentsel yeşil alanların miktarının toplam alanının %15,70’i oranında yer tuttuğunun altı çizildi. Eğitim, sağlık, spor, kültürel, sağlık ve dini tesislerden oluşan toplam sosyal donatı alanının genel plana oranı %5,79 olarak öngörüldü.