Ödemiş Belediyesi, içme suyuna sıvı klor ilavesi yerine sofra tuzundan elde edilen hipoklorit ve ozon kullanmaya başladı.
Ödemiş Rahmanlar mevkiinde kurulan tesis, Türkiye’de ilk kez Ödemiş Belediyesi tarafından hizmete sunuldu. Yapılan araştırmalar sonucunda, Ödemiş’te içme suyu dezenfeksiyonunda zararlı ve kanserojen yan ürünler içermeyen doğal dezenfeksiyon sistemine geçildi.
Katılımlarını Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, belediye meclis üyeleri ve Ödemiş halkının gerçekleştirdiği açılışta konuşan Belediye Başkanı Bekir Keskin, içme suyunda kullanılan klorun yeterli olmadığını belirtti.
“GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İÇİN”
Yeni dezenfeksiyon tesisi hakkında davetlilere bilgiler veren Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Klor dediğimiz bir nevi çamaşır suyu gibi asitli ve mikropları öldüren bir solisyon. Çok az miktarda ilave edildiği için su içindeki mikropları öldürüyor. Bu klasik sistem her yerde kullanılan bir sistem. Ama son yıllarda Avrupa, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde sağlık alanında yapılan değişik çalışmalar neticesinde, yavaş yavaş klordan vazgeçmeye başladılar. Çünkü klor borular içindeki bazı mikroplarla birleştiğinde kanserojen etki yaratabildiği hususunda ciddi iddialar bulunmaktadır. Henüz ispatlanmamış olsa da, bunun söz konusu edilmesi gelişmiş ülkeleri bile harekete geçiriyor ve Amerika’dan başlamak üzere klor yerine, değişik ürünler kullanmaya başlıyorlar. Ödemiş Belediyesi olarak, Türkiye’de ilk kez klor yerine kullanılabilecek solisyon olan hipoklorit ve ozon üreterek içme suyu dezenfeksiyonunda kullanmaya başladık. Ödemişliler gönül rahatlığıyla çeşme suyu içebilirler” dedi.
Ardından kürsüye, Ödemiş’in ilk su tesisi sorumlusu Osman Suer’in oğlu Akın Suer geldi. Suer önce kimliğini belirtmeden, Ödemiş’in su geçmişini kısaca katılımcılara anlattı.
Suer 1929’dan önce suların evlerde olmadığını mahalle ve sokak başlarında çeşmelerden temin edildiğini anlattı.
Suer ardından konuşmalarını şöyle sürdürdü: “İlçemiz Ödemiş’te 1929 yılına kadar su tesisatı mevcut değildi. Bu yıllarda Ödemiş’in Belediye Başkanı Dr. Mustafa Bengisu tarafından ihale yapıldı. Bu ihaleyi Bursalı bir Yahudi aldı. Bu suyun başına belediye başkanının kararıyla Bursa’dan gelen işçi Osman Usta geçirildi ve 1950’li yıllarda Ödemiş’te su kuyuları açıldı. Bu su kuyularını açan İşçi Osman Suer benim babamdır. Belediye başkanımızı böyle bir hizmet gerçekleştirdiği için kutluyorum” dedi.
Ardından kurdele kesildi. Kurdele kesiminin ardından tesisi gezdiren Belediye Başkanı Bekir Keskin, tesisin işleyişini anlattı. Tesisin yaklaşık 15 gündür denemelerle birlikte hizmet verdiğini ifade eden Keskin, “Destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.
Editör: Haber Merkezi