Uşak Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü 1979 mezunu Gülfer Keskin, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Gönlünde ev kadınlarını iş sahibi yapmak ve ekonomiye katkılarını sağlamak vardı. İzmir’de öğretmenliği sürdürürken, 2006’dan beri Ödemiş ve çevresinde ipekçiliği canlandırmak için harekete geçti. Köylerdeki evleri ziyaret ederek kadınlara ipekçiliğin önemini anlattı.

KADINLARI İKNA ETTİ

Geçmişte ipekçiliğin yoğun olduğu Birgi’de dönemin Belediye Başkanı Cumhur Şener’le bağlantı kurup destek istedi. Belediye salonunda Birgili kadınlara ipek böceği yetiştirme eğitimi verdi. 80’li yıllarda Birgi’de çok önemli olan bu gelir kaynağının canlandırılması için kadınları ikna etti. Keskin, ipek böceklerinin beslenmesi için Ödemiş, Kiraz ve Beydağ’da 15 bin dut fidanı dikilmesini sağladı.

KABUK VE BİTKİLERLE BOYA

Gülfer Keskin, 2010’da kadın kooperatifi kurulmasında etkin rol oynadı. Kadınları, iğne oyalarında ipek iplik kullanmaya ikna etti. Ancak renkli iplik de gerekiyordu. Gülfer öğretmen, çözümü buldu. Akademik yayınlar ve ipek konusunda deneyimli ev kadınlarından edindiği bilgilerle nar ve ceviz kabukları, miniva bitkisi, yapışkan otuyla ipek boyamaya başladı.

SABANCI VAKFI KREDİSİ

Keskin ve arkadaşları işi giderek büyüttü. Kooperatif, 2013’te Sabancı Vakfı’ndan ‘İpekle geleceği dokumak’ adlı projeyle 105 bin lira hibe kredisi sağladı, ipek çekme tezgahları alındı. Kadınlar ipek çekmeyi ve dokumayı öğrendi, iğne oyaları yaptı. Kazanç sağladı. 2014’te fark yaratan kadınlar olarak Gülfer öğretmen CNN’in konuğu oldu, İspanya’da defilelere giderek ünlendi, İbiza’ya davet edildi, ipek boyamayı gösterdi.

GİRİŞİMİN SONU YOK

2009’da Ödemiş Anadolu Teknik Lisesi’nden emekli olan Keskin, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksek Okulu’nda yüksek lisans öğrenimine başladı. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı gönüllüsü de olan Keskin, 40 ortaklı kooperatifin yöneticiliğinden ayrıldı. Ancak girişimci kadınlar Keskin’i yalnız bırakmadı. Bu kez 20 girişimci kadın Birgi’de, ‘Bir Gizem’ adlı bir atölye açtı.

DEĞERLER ORTAYA ÇIKSIN

Sandık çeyiz değerlerini gün yüzüne çıkarıp dokuma ustaları yetiştirmeyi amaçlayan grup, ipekten iğne oyaları, hediyelik eşyalar üretiyor. Kadınlar kültürü ortaya çıkarırken, özgüvenlerini artırıyor, aile bütçelerine katkı sağlıyor. Ödemişli olan iki çocuk annesi Gülfer öğretmen, Belediye eski Başkanı Bekir Keskin’in eşi. Yolun açık olsun öğretmenim.

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/nedim-bubik/bu-zorlu-donemi-firsat-bilenlere-insaf-ve-yuhh-41508139

Editör: Haber Merkezi