Kurtuluş Savaşında Yunanlılara karşı, ilk kurşunun atıldığı, “İlkkurşun Tepesindeki  İlk kurşun Anıtı, tarihi bir değere  ve  güzelliğe sahip. İlk kurşun Tepesinin alt tarafından ana yol için müteahhitlerin, toprak almasına ve  alanı kazmasına  tepki gösteren İlkkurşun mahallelileri, kadınlı erkekli bir grup, anıt etrafında  toplanıp bir basın bildirisi okudular.

Bildiriyi mahalle halkı adına Umut Ayberk Akbay okudu.

 “İlkkurşun Köyü İzmir ili, Ödemiş ilçesinin 10 km batısında yer alan; Kurtuluş Savaşı'nda İlk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir Köydür.15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi'nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Hacı İlyas Köyü'nde sivil halktan ve askerlerden oluşan "Yiğit Ordusu" tarafından 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece çok büyük bir direniş ve vatanperverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir. Köyün Kurtuluş Savaşı'ndaki bu özel yeri nedeniyle daha sonra ismi İlkkurşun olarak değiştirilmiştir.
İzmir Torbalı'dan bu yana genişletilip onarımı yapılan bir yol olan D-310 İzmir - Ödemiş karayolu; İlkkurşun'un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen İzmir- Ödemiş karayolunun batı tarafında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş mevkii üzerinde bulunan Yörük köprüsüne kadar 3 km'lik bir yol yapılmak istenmektedir. Bu güzergâh aslında ana yolu sadece 100 metre kısaltabilecektir. Bu idari işlemde kamu yararı yoktur, mevcut yol çok rahat düzleştirilip ve genişletilebilecekken, Türkiye'ye tünellerle kazandıran müteahhitler mevcut demiryolunu pekâlâ alt veya üst geçitle geçebilecekken tarihi İlkkurşun tepeleri  müteahhitlerin dolgu malzemesi alanı olarak kullanılmamalıdır. Yüklenici firmanın dolgu malzemesi ihtiyacı uğruna tarihi İlkkurşun toprakları feda edilemez. Mera Kanunun 3 ve 4.md. leri açık ve tavizsiz bir ifadeyle "HİÇBİR ŞEKİLDE MERA ALANLARI DARALTILAMAZ " ifadesi vardır ve bu durum T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın politikaları ile çelişmektedir. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi itibariyle hukuksuz bir şekilde mera vasfından çıkarılan arazi üzerinde kazı ve dolgu malzemesi alma faaliyetlerine başlamıştır. Açıkça hukuka aykırı olan mera vasfı değişiklik kararına göre bu faaliyetin önlenmemesi halinde kısa bir sure içinde mera, mera olmaktan çıkacak, geri dönüşü ve telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır.
Köy halkı olarak bu yolun Ödemiş ve ülke ekonomisi için önemini bilmekte birlikte  ülkemiz kamu yararı gereği mevcut yolun genişletilerek  tarihin, kültürel mirasın,  verimli tarım arazilerinin, doğanın, yeşilin, yarım asırlık zeytinlerin ve kahramanlık bölgesi İlkkurşun tepelerinin titizlikle korunması istiyoruz. İlkkurşun tepesi, tüm Türkiye'nin kahramanlık simgesidir. Bu Köy Milli Mücadelede adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır, biriciktir, özel korumaya ihtiyacı vardır. Bu bölge bir yurtseverlik ve kahramanlık anıtı olarak sonsuza dek korunmalıdır. 

Editör: Haber Merkezi