Haber / Elif ACUN

Küçük Menderes Havzası’nda küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticiler mevcut mera alanlarının korunmasını ve çoğaltılmasını istiyor.

Sürülerin otlatılması için alanların yetersizliğinden dert yanan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, küçükbaş hayvancılık için mera alanlarının arttırılması ve mevcut meraların korunması konusunda gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyor.

Özellikle Tarım ve Orman Bakanlığına ait olan ve şuan küçükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından otlak olarak kullanılan alanlarda; kırsal mahalle muhtarlıklarının başvurusu ile mahalle halkı adına parsellenip ağaçlandırma çalışmaları başlatılacak.

Ödemiş’in Dolaylar Mahallesinde küçükbaş hayvancılıkla geçimlerini sağlayan aileler, otlak için kullandıkları alanlarda ağaçlandırma yapılması ile hayvanları otlatacak yer bulamayacaklarını belirterek, bu konuda mağdur olduklarını ve kimsenin mağdur olmayacağı ortak bir çözüm noktası bulmak istediklerini söyledi.

Ödemiş Küçükbaş Damızlık Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı Murat Cansız, konuyu yerinde incelemek için Dolaylar Mahallesinde çobanlık yapan Durmuş Altıok ve Hayati Kazan’ı ziyaret ederek sorunlarını dinledi.  

BULUNDUĞUMUZ MAHALLEMİZDE MERAMIZ YOK

Sürülerini otlattıkları alanın, ağaçlandırma sonrası kullanamayacaklarını ve mağdur durumda kalacaklarını söyleyen Çoban Durmuş Altıok, “Ben doğdum doğalı bu işi yapıyorum. Ben bu saatten sonra başka meslek yapamam çobanlık mesleği ölmesin. Biz keçilerimizi, koyunlarımızı kapalı ağıllarda yemle değil doğal ortamda yetiştiriyoruz. Bulunduğumuz mahallemizde meramız yok. Orman Bakanlığına ait olan boş alanlarda otlatma yapıyorduk. Şimdi o alanda ağaçlandırılacak ve biz zor duruma düşeceğiz. Mera konusunda devletimizden yardım bekliyoruz. Bu konuda bir düzenleme talep ediyoruz” dedi.

MERA OLMAZSA KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK OLMAZ

Çobanlık mesleğinin kendisine atalarından kaldığını söyleyen Çoban Hayati Kazan da mağduriyetini dile getirerek, “Dedem, babam ve ben üç kuşaktır biz çobanlık mesleği yapıyoruz. Ben şu an 50 yaşındayım. Geçimimi çobanlıktan sağlıyorum, başka bir iş bilmem. Biz çobanlar, otlak alanlar yok olduğunda mağdur duruma düşeriz. Şuan kullandığımız alanda elimizden giderse mağdur duruma düşeceğiz. Hayvanlarımız için otlak yerimiz kalmayacak. Mera olmazsa küçükbaş hayvancılık olmaz. Bizim başka mesleğimiz yok. Hayvan olmazsa bizde yokuz” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKILMALI

Ödemiş Küçükbaş Damızlık Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı Murat Cansız, “Türkiye’nin kırmızı et açığını en sağlıklı şekilde sağlayacağımız tek hayvan küçükbaş hayvandır. Meralarda otlayan küçükbaş hayvanlar ile suya da doğaya da çok fazla katkımız olacaktır.  Küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak bu bölgede ve hatta Türkiye genelinde büyük bir mağduriyetimiz mevcut. Meralarımız yok olmasın. Çobanlarımız unutulmasın. Tek isteğimiz biraz daha destek. Çobanlar olarak evlatlık muamelesi görmek istemiyoruz. Bu alanlarda yapılacak olan teraslama çalışmaları ile çobanlarımızın alanı daralacaktır. Bitkisel üretim alanlarının genişlemesi tarıma elverişli olmayan yamaç ve kıraç alanların mera alanı olarak kalması nedeniyle yetiştiricilik, küçük ölçekli ve düşük verimli işletmeler şeklinde kırsal alanlarla sınırlı kalmıştır.

Ülkemiz coğrafyasında koyunculuk yapılan alanların engebeli olması ve meraların zayıf olması nedeniyle bir hektardan ancak iki anaç beslenebilmektedir. Ayrıca çayır ve meraların planlı otlatılmadığı dönemlerde otlatma kapasiteleri zayıflamakta, keza sürünün ıslahı da arzu edilen düzeyde yapılmadığı için et ve süt verimleri düşmekte ve küçükbaş yetiştiriciliğinin karlılığı göreceli olarak azalmaktadır.

Bu sorunlar ele alındığında yeterince mağdur olan küçükbaş hayvan üreticilerimizin yanında olunması gerekiyor. Hem üretici hem de ülkemizin kalkınması adına gerekli çalışmaların yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi