Keyifli bir hafta sonu rotasına hazır mısınız? Bu yıl “Beyaz gelinliğini” erken giyen İzmir’in Uludağ’ı olarak bilinen “Bozdağ” kartpostallık manzaralarıyla hafta sonu ziyaretçilerini bekliyor. Bozdağ’ın zirvesine bu yıl mevsimin ilk karı diğer yıllara oranla erken düştü. Adına türküler yakılmış Ödemiş’in heybetli, Aralık ayı ile birlikte zirvesini sürpriz şekilde bir anda beyaza boyadı. İlk karla birlikte beyaz örtüye hasret İzmirliler aileleriyle birlikte Bozdağ’a akın etti.

Kış lastiğinizi takmadan yola çıkmayın

Uzun yıllardır Ocak ve Şubat aylarından önce beyaz gelinliğini giymeyen Bozdağ, hafta sonu için size günübirlik farklı bir gezi rotası çizebilir. Otomobilinizle İzmir’den yaklaşık iki saatlik keyifli bir yolculuk sonunda ulaşabileceğiniz beyaz cennetin, doyumsuz eşsiz güzelliği karşısında eminiz şaşkına döneceksiniz. Kayak ve snowboard meraklıları için ise en az üç ay boyunca eşsiz fırsat günleri başladı diyebiliriz. Belli ki, kış sert geçecek… Nereden mi biliyorum? Eskiler, ‘ağaçlarda ayvanın bol zamanlar kış sert geçer’ derlerdi. Hiç yanıldıklarına şahitlik etmedim. Bu yıl ağaçlar salkım saçak ‘ayva’ dolu… Önemli bir not daha, aracınızda kış lastiği takılı değilse o kadar yolculuğu boşuna yapmış olabilirsiniz. Bozdağ’ın karla kaplı virajlı ve zorlu yolları kış lastiğiniz yoksa işkenceye dönüşebilir. Keyifle hayal ettiğiniz hafta sonu gezisi gerilen sinirler yüzünden kabusunuz olmasın. Yol kontrolü yapan ekipler, aracınızda kar lastiği takılı değilse zaten belli bir rakımdan sonra haklı olarak zirve yolculuğunuza izin vermeyecektir.

OĞLAK ETLİ FIRINDA GÜVEÇ

2 bin 100 rakımlı heybetli Bozdağ, Ödemiş’e yakın tüm ilçelerden rahatlıkla görünüyor. Kış ayları takvim yapraklarında ilerledikçe Bozdağ’ın hemen altında Gölcük yaylası da yavaş yavaş beyaza bürünüyor. Gölcük’ün meşhur gölü kar ile birlikte inanılmaz bir değişim sergiliyor. Yörede kafe ve restoranlar COVİD-19 arasından sonra tekrar hizmet vermeye başladı. Kar macerasında yorulduysanız yemek ve içecek molasında yöresel yemekleri mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Favori yemeğiniz ise kesinlikle oğlak etiyle toprak kapta fırında pişirilmiş güveç olmalı. Töngül pidesi, bazlama, katmer, etli ekmek ve kumpir yörenin vazgeçilmez diğer lezzetleri. Bozdağ’a tırmanışa geçmeden hemen önce Ödemiş kent merkezinde de hızlı bir tur yapın. Kent müzesini mutlaka gezin. Yörenin sütünden yapılmış peynirinden ise mutlaka alın.

TÜRKÜLERDE BOZDAĞ

Kurtuluş savaşı öncesi ve sırasında Bozdağ, Çakıcı Ahmet ve Mehmet efe, Yörük Ali Efe gibi yörenin namlı efelerine ev sahipliği yapmıştır. Sarp coğrafi yapısı nedeniyle Yunan’a geçit vermeyen Bozdağ, milli mücadele yıllarında Yunanın korkulu rüyası zeybeklere adeta anne şefkatiyle kucak açmış ve onları korumuş ve kollamıştır. Koşullar gereği o yıllarda evinin direği sevdiceklerini Bozdağ’a emanet eden yöre kadınlarının yaktıkları türküler ise günümüze kadar ulaşmıştır. Uzmanlar tarafından derlenen türküler birçok ünlü sanatçı tarafından seslendirilerek kayıt altına alınmıştır. Bunlardan bir tanesi de Ödemişli efsane sanatçı Bedia Akatürk’tür. Halk arasında “İzmir’in kavakları” diye bilinen türküyü Akartürk, ‘Ödemiş’in kavakları’ şeklinde seslendirmiştir. Türkünün orijinal halinin ‘Ödemiş’in kavakları’ şeklinde olduğu görüşü hakimdir. ‘Şu Bozdağ’dan geçtin mi? Karlı sulardan da içtin mi?, ‘Mezarımın taşı Bozdağ’a karşı’ gibi türküler ülke çapında bilinen eserler arasında yer almaktadır.

DESTANSI BİR AŞK HİKAYESİ

Yöre kültürünü şekillendiren bu heybetli dağın bir efsanesi olmaz mı hiç? Bozdağ’ın dört mevsim bir başka güzel eşsiz gölü ‘Gölcük’ün’ oluşumu yörede anlatılan destansı bir aşk hikayesine dayanır. Efsaneye göre, Bozdağ, Keldağ’a aşık olur ama aralarında duran bir dağ yüzünden bir türlü birbirlerine kavuşamazlar. Ta ki bir gün Bozdağ bu hasrete dayanamayıp, zirvesinden söktüğü koca kayayı birbirlerine kavuşmalarına engel olan dağa fırlatana kadar... Bozdağ’ın zirvesinden fırlayan kaya, dağa çarptığı anda dağ paramparça olur ve açılan çukur iki dağın aşkı ile dolarak Gölcük Gölü’nü doğurur… Güzel değil mi?

Editör: Haber Merkezi