Kılıçdaroğlu, Ödemiş'teki açılış programına katılıyor. Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada "Yerel seçimlerde 'Martın sonu bahar' demiştik. Şimdi 'ampul patlayacak ve güneş doğacak' bu ülkeye. Hçi endişe etmeyin. Her şey aydınlık olacak bu ülkede, siyasette ahlaklı olacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 944 milyon liralık yatırımla kente kazandırdığı 3 tesis ve 364 otobüsün hizmete alımı için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile tören düzenleniyor. Kılıçdaroğlu sabah 10.00'da Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin açılışını yapmak için ilçeye geldi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile çok sayıda ilçe belediye başkanıu, milletvekillerii partililer ve vatandaşlar karşıladı.

 ÖDEMİŞ SON SEÇİMDE GÜZEL BİR KARAR VERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılımcıların “Ödemiş seninle gurur duyuyor” sloganına yanıt vererek “Hiç endişe etmeyin. Ben de Ödemiş ve Ödemişliler ile gurur duyuyorum. Son yerel seçimlerde güzel bir karar verdiler ve bugün o güzelliğin sonuçlarını yaşıyoruz” dedi.

AYRIM YAPMADAN İNSANLARI KUCAKLAMALIYIZ

Kılıçdaroğlu konuşmasında “Benden önceki konuşmaları büyük bir dikkatle dinledim. Belediye başkanımız Ödemiş’i İzmir'e ve Türkiye'yi bizlere anlattı. Bu topraklar bereketli topraklar ancak bunları cennete dönüştürmek zorundayız. Kimlik ayrımı yapmadan bütün insanları kucaklamalıyız. CHP olarak ülkemizin neresinde yaşarsa yaşasın herkesi kucaklamak istiyoruz. Çok güzel tesis yapılıyor, bunların özellikleri var. Birincisi hepimizin atıkları, bir naylona koyup evimizin önüne koyuyoruz ve kentin uzaklarına götürülüyor. Orada koku oluyor. Bunları ortadan kaldırmamız lazım. Bu tesis bunu sağlayacak. Bu çöpler ayrıştırılacak ve biz bunları kullanacağız. Sanayiye gönderilip bunları ham madde ile kullanacağız. Çöplerin tamamı altın değerinde ve bunları değerlendiriyoruz. Gübre elde ediyoruz. Kimyasal değil organik gübre. Dolayısıyla topraklarımız koruyoruz. Elektrik elde edilecek. Çok pahalı elektrik. Ancak burada elektrik üretip herkes bundan yararlanacak. Ve istihdam yaratacak. Dışarıya attığımız çöpün ekonomiye getirdiği yararlar var. İBB Başkanımız ve Ödemiş Belediye Başkanımız el ele verdiler ve böyle bir tesisi bütün ülkemize kazandırdılar. Ödemiş Belediye Başkanımız övünmek yetmiyor gereğini yapmak gerekiyor dedi. Gereğini Tunç Başkan yaptı ve Ödemiş’in hizmetine bu tesis sunuldu. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum” dedi. ''HARCADIĞINIZ HER KURUŞUN HESABINI VATANDAŞA VERECEKSİNİZ

'' Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir mutlu insanların kenti aslında. İzmir'e gelen herkes bir süre sonra ben İzmirliyim der çünkü İzmirli onları kucaklar. İzmir'i mutlu insanlar haline getiren sizin seçtiğiniz başkanlardır. Belediye başkanlarımdan istediğim bir şey var, harcadığınız her kuruşun hesabını vatandaşa vereceksiniz. Ne ezen ne ezilen insanca, hakça bir düzen. CHP'nin geleneklerinde halka hesap vermek vardır. Harcadığımız her kuruşun hesabını millete veririz. İhtiyaç sahibi ailelere yardım ederken onları teşhir etmeyiz. Her kuruşun hesabını vermenin onurunu taşırız. Bizim geçmişte yaptıklarımızın bir kısmını iktidar mensupları parça parça sattılar. Şunu sakın unutmayın, biz yaparız onlar satarlar. Bizim içimiz dışımız bir. Biz halka hizmet etmeyi vatanseverlik olarak görürüz. Onlar ise son zamanlarda görüyorsunuz, okuyorsunuz... Rüşvet alanlar, milyarları götürenler, milletvekillerinin, siyasetçilerin içine düştüğü bataklıklar, hepsini görüyoruz. Yerel seçimlerde 'Martın sonu bahar' demiştik. Şimdi 'ampul patlayacak ve güneş doğacak' bu ülkeye. Hiç endişe etmeyin. Her şey aydınlık olacak bu ülkede, siyasette ahlaklı olacak"

BAŞKAN ERİŞ: ÖĞRETMENİM SANIYORDUM ÖĞRENCİ OLDUĞUMU GÖRDÜM

Tesisnin açılışında konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bu güzel topraklarla övünüyoruz. Dağlarında çiçek açtığı gibi ovalarında da Tunç başkanımız ile birlikte çiçekler açıyor. Bu topraklarımız ile övünmek yetinmiyor. Genel Başkanımız vakit geç olmadan, son nehir kurumadan, yer altı sularımız Konya’daki obruğa dönüşmeden, denizlerimiz müsilaja dönüşmeden yapacağımız çok şey var. Bileklerimiz kan içinde olsa, dişlerimiz kenetlense de ipek bir halıya benzeyen bu toprağa Tunç Başkanımız ile birlikte sahip çıkmanın ilk adımını burada attığımız için çok mutuyuz. Tunç Başkanım, yerel seçim öncesinde 29 madde ile ikinci cemreyi Ödemiş’te başlatmıştı. Dersine çok iyi çalışmıştı. Ben öğretmen olduğumu sanıyordum ancak öğrenci olduğumu gördüm. Dünyanın en verimili toprağı olduğu literatürde yer alıyor. Toprağımızı koruma konusunda da bir numara olmak için aday olduğumuzu ilan ediyoruz. Çevremizde bütün ekili alanlarda dünyanın en güzel ürünler yetişiyor. Kimyasal gübreler ile zehirliyoruz. Burada ürettiğimiz organik gübreler ile birlikte tüketici koruyan bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ülkemizde CHP’nin en güzel bakışını yansıtıyoruz ve size verdiğimiz sözü yerine getirmeye çalışıyoruz genel başkanımız. Tunç Başkan ile çok çay içtik, kahve içtik, ayrılmadık ama ayran da içtik, Ancak Küçük Menderes’teki çiftçiyi milletin efendisi yapmaya ant içtik. İBB ile el ele verip kuraklıkla mücadele etmek ve yoksullukla mücadele etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

ÖDEMİŞ'TE GENEL BAŞKANIMIZIN BAŞINI ÖNE EĞDİRMEDİK

Genel Başkan Kılıçdaroğlu bir başka programda Ödemiş'te ağırlamak istedikllerini söyleyen Başkan Eriş, "Pandemiye rağmen 14 ay gibi bir ürede bu tesis ortaya çıktı. Avrupa’da kendi ölçeğinde bir numara arazi ve tesis hepimize hayırlı uğurlu olsun. Sizler burada çok daha fazla ağırlamak isterdik. Sabah 10'da herkesin damda hayvanlarını sağdığı bir anda programları gelişti. Tüm Ödemişliler sizi bir başka bir programda burada ağırlamaktan gurur duyacaktır. Bizi görevlendirdiniz ve sizinde görevlendirmeniz sürecinde Ödemişliler bize sahip çıktı. Biz de buna layık olmak için çalışıyoruz. Bize kimseye ayrım yapamayacaksınız, halkın derdine derman olacaksınız dediniz. Bizde buna söz verdik. Efe sözü, öğretmen sözü diyerek bizde şimdiye kadar Genel Başknımızın başını öne eğecek hiçbir davranışta bulunmadık. Hem doğayı hem çiçeği hem böceği koruyoruz” dedi.

SOYER: 116 BİN HANEİN ENERJİ İHTİYACI SAĞLANACAK

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklamasında şunları söyledi: "Bugün Ödemiş’te 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ödemiş Entegre Katı Atık Tesisi’nin açılışını sizlerle birlikte gerçekleştirmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Küçük Menderes Havzası'nda yer alan Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerine hizmet edecek Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimiz; günlük 1600 ton katı atık işleme kapasitesine sahip.Tesisimizde 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda, saatte 20 megavat (MW) elektrik ve günde 100 ton gübre üretilecek. Tüm atığın hammadeye, enerjiye ve gübreye dönüştürülmesi şeklinde tasarladığımız Ödemiş tesisimizde; mekanik ayırma, kompost üretimi, elektrik enerjisi üretim üniteleri ile modern bir laboratuvar yer alıyor” dedi.

 HARMANDALI ÇÖPLÜĞÜNÜN YÜKÜ AZALACAK

 Başkan Soyer,tesis ile Harmandalı Çöp Alanı’nın yükünü alacağını belirterek “Bugün açtığımız tesis, İzmir için geliştirdiğimiz geri dönüşüm vizyonunun önemli parçalarından biri. Hepinizin bildiği gibi, İzmir’de çok yakın zamana kadar neredeyse tüm çöpler hiçbir ayrıştırma yapılmadan Harmandalı’na gidiyordu. Bu da Çiğli halkı için çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Belediyemizin geri dönüşüm programı ile öncelikle buradaki devasa yükü dörde ayırdık. Kuzey’de Bergama’da, Batı’da Menderes’te, Doğu’da ise Ödemiş’te kurduğumuz üç yeni tesis, Çiğli’nin yükünün büyük oranda azalmasına neden olacak. Atık yönetiminin tek odaklı olmaktan dört odaklı bir sisteme dönüşmesi, İzmir’in geri dönüşüm programını ilk adımıydı. Bu kapsamda, günde 800 ton atık işleme kapasitedeki Bergama tesisimiz yakın bir tarihte deneme üretimine başladı, Menderes tesisimiz ise ÇED aşamasında. Ödemiş’teki tesisimizin açılışını ise bugün büyük bir mutlulukla gerçekleştiriyoruz” dedi. ÇÖP ARTIK İZMİR’DE BİR ATIK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR

Ödemiş’teki tesisin yenilikçi bir anlayışla inşa edildiğini söyleyen Soyer, “İzmir geri dönüşüm planının ikinci katmanı ise atık bertaraf tesislerini hem bir enerji santrali, hem de bir çöp ayrıştırma merkezi haline getirmek. Bu dönüşümü Çiğli Harmandalı’da yine Sayın Genel Başkanımız’ın katılımıyla Kasım 2019’da tamamladık. Buradaki Biyogaz Tesisi ile yılda yaklaşık 162 milyon metreküp metan gazını bertaraf ediyor ve 323 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu miktar, 188 bin hanenin enerji kullanımına tekabül ediyor.Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Ödemiş tesisimizi ve diğer yeni tesisleri ise en baştan bu yenilikçi anlayışla kuruyoruz. Geri dönüşüm planımızın son ayağı ise bu tesisler ve şehrimizin sokakları arasındaki bağı kurmak. Yani, çöpü evler ve diğer meskun alanlardan ayrıştırılmış olarak toplamak, dört tesisimize taşımak ve burada yeniden bir hammadeye ve enerjiye dönüştürmek. Büyük ölçekli yatırımlarımızı tamamlamamızın ardından sokak ve mahalle ölçeğinde başlatacağımız geri dönüşüm seferberliği, İzmir’in atık yönetiminde dünyanın öncü şehirlerinden biri olmasını sağlayacak. İzmir’in doğası ile uyumlu yaşam stratejisinin ana başlıklarından biri, döngüsel ekonomiyle ilgili çalışmalarımız. Çöp artık İzmir’de bir atık olmaktan çıkmıştır. Doğa ve iklim dostu bir enerji ve hammadde kaynağıdır. Tesisimizin kurulmasına emek veren herkese ve bugünün onur misafiri olan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NUN PROGRAMI

 Genel Başkan Kılıçdaroğlu, 12.15‘te Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda yer alan Havuz İzmir'in açılış törenine katılacak. Açılış maratonunun bir sonraki adımı ise Sasalı’daki İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi olacak. 13.30’daki açılışın ardından saat 15.15’te Fuar İzmir'de 364 yeni otobüsün hizmete alınması töreni düzenlenecek. Genel Başkan Kılıçdaroğlu Kılıçdaroğlu’nun programın bitiminde Ankara’ya döneceği aktarıldı.

Editör: Haber Merkezi