HABER: YÜKSEL BALCI

Bekir Keskin’in kitabından esinlenen Ödemişli Emekli öğretmen ve Senarist Yönetmen Osman Berber kitabı belgesel haline getirdi. Berber’in belgeselinin ilk galası Cuma akşamı Ödemiş Kültür Merkezinde geniş bir katılımla yapıldı. Osman Berber’in “Türkiye’nin ilk çok ortaklı halk şirketi Ödemiş Tekstil” adıyla hazırladığı belgesel hazırladığı belgeselin kurgu yönetmenliğini ise BES Medya sahibi Muhammed Ak üstlendi. 1972 yılında Ödemiş ve bölge halkının katkılarıyla kurulan çok ortaklı Ödemiş Tekstil Fabrikası, ekonomik nedenler ve yönetimde sık sık yapılan değişiklikler nedeniyle 10 Mart 1994 tarihinde kapandı. 1972 yılında Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire halkının 500 ortakla kurduğu fabrika o dönemde bölgenin ekonomik açıdan umudu oldu. Ödemiş Tekstil Fabrikasının ürettiği iplik ve kumaşlar kısa zamanda ünlü firmaların dikkatini çekti.

500 sendikalı işçinin çalıştığı fabrika yönetim hataları nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşadı. Fabrikada çalışan işçilerin maaşları ödenemez hale geldi. Bunun üzerine fabrika önce Malezyalı bir şirkete ardından da özeleştirme kraliçesi olarak isim yapan Ayşe Balcı’ya satıldı. Bu satışlarda fabrikanın ekonomik durumunu düzeltemeyince 10 Mart 1994 kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bu durum Ödemiş ekonomisine büyük darbe vurdu. Fabrikanın kurulmasında köy köy dolaşarak ortak temin eden dönemin Kaymakamı Yusuf Doğan tekstil fabrikası ile ilgili olarak İzmir’den görüşmeden dönerken, bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti.

Galada  konuşan  Bekir Keskin “Yerel gazetelerde zaman zaman haftalık makaleler yazıyorum. Ödemiş tekstille sıra geldiğinde, bir buçuk iki sayfaya sığmadı. Konu daha da uzadı beş altı sayfayı buldu. Ama içinde eksik kalan bilgiler vardı ben konuyu biraz daha ileriye götürüp, derli toplu bir inceleme yapmak istedim. Ama bir baktım elimdeki belgeler ulaştığımız belgeler ve sevgili tekstil fabrikasında çalışan emekçi arkadaşlarımızın anıları fotoğrafları ellerindeki belgelerle olay bir kitap boyutuna geldi. Bu kitabı yazmak boynumun borcu haline geldi. Ödemiş Tekstil işçileri kitabın basımını üstlendiler. Bende bu kitabın gelirini Ödemiş Eğitim Vakfına bağışladım. Bütün bunlar olup biterken Ödemiş’te senarist ve yönetmen  Osman berber bunu bir belgeselle tarihe bırakalım dedi. Bir daha Ödemiş tekstil gibi bir fabrika kurulabilir mi bunu bilemiyorum. Bu çaba ile başlayan Ödemiş Tekstil Belgeseli, son derece profesyonel bir belgesel haline geldi. Bunda Muhammed Ak’ın kameraman olarak ta Hüseyin Cingöz’ün  büyük katkıları var. Bu fabrikanın önemi sadece Ödemiş’te bir fabrika olması değildi.1970’li yıllarda özel sektör ile kamu sektörü arasında bir başka sektörün olabileceğini ispatlayan Ödemişliler ilk önce 500-600 olarak ama daha sonra 3000-5000 ortağa çıkarak tüm Türkiye’de emsali görülmeyen ve örnek olan  bir işletme açtılar. Bu Fabrika,  Ödemiş’te gerek ilçe ekonomisine gerek ülke ekonomisine katkı sağladı. Daha sonra, kapitalizmin liberal ekonominin kurallarına boyun eğmek zorunda kaldı ve  50 defa el değiştirdikten sonra, fabrikamız kapandı. Ama hala daha hafızalarımızda Ödemiş Tekstil’in tadı ve Türkiye ekonomisine katkıları anılarımızda tazeliğini koruyor. Bu fabrikanın kapanmış olması Ödemişlilerin ve Ödemiş’in şevkini kırmamalı. Ödemişliler orada gösterdiği birliği yeni yatırımlarda göstermelidir. Zaten bizim amacımızda buydu. Hiçbir zaman hayal kırıklığı yaşamayalım. Eğer buna benzer yatırımlara gerek belgesel gerek kitapla katkı sağlayacaksa biz görevimizi yerine getirmiş olacağız” dedi.

Kaymakamın Oğlu da Belgeseli İzledi

Ödemiş Tekstil’in kurulması esnasında kazada hayatını kaybeden  zamanın kaymakam Yusuf Doğan’ın oğlu emekli bankacı Cumhur Doğan’da babasının belgeselini izlemek üzere İstanbul’dan Ödemiş’e gelerek,  galaya katıldı. Belgesel gösterilirken zaman zaman duygusal anlar yaşayan Doğan, belgeselden sonra yaptığı konuşmada ; “Ödemiş Doğan ailesi için çok önemli, kendi aramızdaki her konuşmamızda hala burada yaşıyor gibi sohbet ediyoruz. Ödemiş ailemiz açısından büyük önem taşıyor. Aile arşivinden dokümanları getirerek Bekir Keskin’e teslim ettim. İçerisinde Ödemiş’e ait çok önemli fotoğraflar var. Umarım bu fotoğraflar Ödemiş Yıldız Kent Arşiv ve Müzesinde saklanır. Bizde bunların saklanmasından büyük mutluluk duyarız. Tüm Ödemiş halkına Doğan ailesi olarak sevgi ve saygılarımızı bildiriyoruz” dedi.

Teşekkür Belgeleri Verildi.

Belgeselden sonra, belgesele konuşmalarıyla katkıda bulunanlara birer teşekkür belgesi verildi. Hatıra fotoğrafı çekilmesiyle tören son buldu. Galada 8 yıl Ödemiş tekstilde işçi emekçisi olarak görev yapan Ayşegül Kalaycı Ziyan işçi kıyafetini giyerek sunuculuk yaptı

Editör: Haber Merkezi