Özel Haber / Dilek Acar GÜLEÇ

ÇİFTÇİ KREDİ BORÇ BATAĞININ İÇİNDEN ÇIKAMIYOR!

Kiraz’ın Dokuzlar Köyünde çiftçilik yapan Ahmet Yorulmaz, hem kendi kredi borçları hem de kefillikleri sebebi ile zor günler geçiriyor. Yorulmaz, evlerinin, araçlarının makine ve ekipmanlarının hepsinin bankalara olan kredi borçlarını ödeyemediği için hacizlendiği söyledi.

Yeşildere Köyünde yaşayan Mustafa Kaplan’a olan kefilliğinden dolayı Ahmet Yorulmaz’ın evleri satışa çıkarıldı. Yorulmaz’a ait icrada olan ev ve damları Ankara’dan bir alıcı internet üzerinden satın aldı. Şimdi Yorulmaz ailesi evlerini ve mülkiyetlerini terk etmek zorunda.

Aynı sorunları Kiraz’ın Yeşildere Köyünde yaşayan Mehmet İzmirli, Muammer Şahin, Mehmet Çakal, Cemal Kuş’ta da yaşıyor. Mustafa Kaplan’a banka kefillikleri sebebi ile bütün mal mülkiyetleri hacizlenen ve icrada satışa çıkartılan üreticiler, elleri ve kollarının bağlandıklarını söylüyorlar.

Kendi borçlarını da ödeyemediklerini bu sebeple borçlarının anaparalarının faizlerle kat be kat arttığını, hacizlerden dolayı bir satış yapamadıkları için borçlarını ödeyemediklerini belirten üreticiler bir çıkış yolu arıyor.

ÇİFTÇİ DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR

Ahmet Yorulmaz açıklamasında,

“Mustafa Kaplan’ın İzmir Damızlık Birliğine üye olduğu ve girdi çıktı yapılması için başvurduğunda girdinin yapıldı ancak paranın banka üzerinden değil Mustafa Kaplan’a elden verildi” dedi.

Bunun üzerine Kaplan, ödemeyi birliğe geri vermemesi sebebiyle kefil oldukları için birliğe para ödemek zorunda kaldıklarını belirten Yorulmaz, “Mağdur edilen hep biz olduk. Banka memurun yaptığı hatanın bedelini de biz çektik” açıklamasında bulundu.

Evleri, damları icrada satılan Ahmet Yorulmaz, “Mülkiyetlerden birini satıp borç ödemek daha iyi olacak. Ancak hem kendi borçlarım hem kefilliklerimden dolayı elimizde ne varsa hepsi hacizli ve kıpırdayamıyoruz. Mülkiyetlerimiz icradan satışa çıkartılmış ve birileri tarafından internet üzerinden satın alınmış. Bu mülkiyet zaten dünürümden borç para almıştım ona vermiştim. O da zor durumda kaldı. Biz bir çıkmaza girmiş durumdayız. Zaten ürettiğimizden para kazanamıyoruz. Faizler aldı başını gitti. Kefil olduğumuz Mustafa Kaplan ödeyecek durumum yok diyor. Bir çıkış yolu arıyoruz” dedi.

Kefillikten dolayı zor durumda olduklarını dile getiren Mehmet İzmirli, Muammer Şahin, Mehmet Çakal, Cemal Kuş, “Kefil olduğumuz Mustafa Kaplan ödeyecek durumum yok diyor. Faiz faiz üstüne binince ana para arttı. 6 milyon borç oldu. Bunu ödemekte biz kefillere kaldı. Bütün mallarımız hacizli. İcradan satışa çıkartıldı. Ürettiğimizden zaten bir şey kazanamaz hale geldik. Devletimiz biz üreticilere bu konuda yol göstersin. Banka faizleri konusunda bir el atılsın. Evimizden, toprağımızdan olacağız” açıklamalarında bulundular.

"PARAYI TEFECİLERE KAPTIRDIM"

Borçlarından dolayı kefillerini mağdur eden Mustafa Kaplan, işlerinin bozulduğunu, tefecilere para kaptırdığını belirterek çekilen kredileri ödeyemediğini, kefillerini mağdur ettiğini kabul etti.

Editör: Haber Merkezi