Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile yürütülen“Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi” kapsamında Bursa Koza Birlik yetkilileri Ödemişli ipekböceği üreticilerine ücretlerini dağıttı.
2011 yılı ipekböcekçiliği üretim sezonunda Ödemiş ve çevresinden 63 üretici 3.986.40kg yaş koza elde ederek, kilogram fiyatı olan 23,5 TL’den toplamda 93 bin 680 lira kazanç elde etti. Ödemişli üreticiler, Ödemiş Belediyesi Kültürevi’nde yapılan törenle, emeklerinin karşılığını aldılar.

Üreticilerin Bursa Koza Birlik yetkililerinden ücretlerini aldığı törende konuşan Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Özlem Kırlı amaçladıkları yolda hızla ilerlediklerini, bir kutu ipekböceğinden maksimum 45 kg üretilirken, 46 kg ipek ürettiklerinin açıkladı. Kırlı, kadınların ev ekonomisine katkı sağlaması için ön ayak oldukları bu alanda hedeflerinin Ödemiş ve çevresinde unutulan ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak ve ipekböcekçiliğini ekonomik bir kazanç haline getirmek olduğunu söyledi.

EKMEK İPEKBÖCEĞİNİN AĞZINDA

Özlem Kırlı konuşmasının devamında Diyarbakır’da insanların gelirlerinin büyük bir kısmını ipekböcekçiliğinde kazandığını belirtti ve Ödemiş’in de ipekböceği üretiminde bu seviyeye gelmesini temenni ettiğini söyledi. Kırlı, Ödemiş ipeğinin kalitesiyle bir marka oluşturabileceğinden ve Ödemiş’te ipek üretimi için fabrika açılabileceği konularında aktarımlarda bulundu.

Bursa Koza Birliği, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Elvan Boz Çetinkaya, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Akdemir ve genel sekreterine şükranlarını sunan Özlem Kırlı; Elvan Boz Çetinkaya ile köy köy dolaştıklarını ifade etti.

Bursa Koza Birlik Genel Müdürü İsmail Aydın da önümüzdeki yıllar için daha büyük beklentileri olduğunu söyledi.

KESKİN, “HEDEFİMİZ 6 TON”

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise, ipekböcekçiliğini yeniden canlandırma fikrinin eşi Gülfer Keskin’in aklına geldiğini dile getirdi. Bekir Keskin yaptığı konuşmada hedeflerinin 4 ton kozadan, 6 ton kozaya çıkmak olduğunu açıkladı. Bu yıl ipekböcekçiliği konusunda yaptıkları bir diğer faaliyetin de dut ağacı dikmek ve yetiştirmek olduğunu söyleyen Bekir Keskin, 4 bin 750 adet dut ağacı diktiklerini ve Ödemiş Ticaret Odası’nın da bu konuya kayıtsız kalmadığını ve 500 adet de onların ağaçlandırma yaptıklarını kaydetti.
Bekir Keskin konuşmasını eşine, üreticilere ve Kent Konseyi’ne teşekkür ederek, yeni projeler için daha çok yüreklendiğini söyleyerek bitirdi.
İpekböceği üreticilerinin emeklerinin karşılığını aldıkları kokteylde ilk olarak Gül Ayşe Cihaneri’ne Bekir Keskin emeğinin karşılığı olan ücreti verirken, daha fazla ipek üretilmesini istediklerini söyledi.
Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi kapsamında Belediye Kültürevi’nde düzenlenen tören sonrasında Nezihe Uzunkol’un “İpekböcekçiliği ve İpekten Yapılan Yöresel İğne Oyaları” konulu fotoğraf sergisi ile İlhan Bengisu’nun “Ege Bölgesi İğne Oyaları Koleksiyonu” sergisi gezildi.
Editör: Haber Merkezi