HABER: Tolga KIZGIN

Karpuz sezonunun açılmasıyla beraber üretici ve satıcıların ürünlerini satmak için getirdiği Karpuz Pazarında esnaf, beklenen ilginin olmadığını belirtti. Ödemiş’te hava şartlarından dolayı karpuzun bu yıl erme sürecinin gecikmesi ürünün elden çıkmasını ve ürünün piyasa fiyatını etkiledi. Karpuz ve patatesi ile Türkiye’ye adını duyuran Ödemiş esnafı ürünlerinin rağbet görmemesinden bir hayli şikâyetçi. Piyasaya 45-50 kuruş olarak satışa sunulan Ödemiş karpuzu, kısa sürede değer kaybederek 15-20 kuruş olarak bir fiyat düşüşü yaşıyor.

“Ürünlerimiz tarlalarda yanıyor“

“Tarladan pazara, pazardan hayvanlara“

Karpuz pazarının bu yıl beklenenden az ilgi gördüğünü belirten Gürdal Duvarcı, “Karpuz pazarı açıldı fakat işlerimiz bu aralar çok kötü gidiyor. Bu yıl neden böyle bir durum söz konusu bilemiyoruz ama bildiğimiz tek gerçek var ki; , alıcı gelmiyor, mallarımız satılmıyor. Aslında nam-ı değer Ödemiş karpuzu beğenilen, erginliğine ergin, lezzetli olduğu bir gerçek. Müşteri gelmeyince piyasa düştü, piyasa düşüncede zararımız arttı. Ürünlerimiz tarlalarda kalmaya başladı. Piyasanın bu şekilde gitmesi ve ürünün elden çıkmaması gelecek yıl kimsenin karpuz dikmemesine neden olacaktır. Hatta ve hatta bu şekilde devam ederse profesyonel ziraatçı dediğimiz emektarlarımızı da kaybedeceğiz. “  İnsanlarımız zaten kabak aşısı karpuzundan son yıllarda bıktı. Sağlıklı, lezzetli gerçek karpuz yesinler. Kabak aşısı karpuzlar bu çevrede artık üretilmiyor. Çekirdek karpuz yetiştiriyoruz. Bu yıl ürün ilk çıktığı zamanlarda 40-45 kuruş arası alıcı bulurken, şuanda en iyi karpuzu 15 kuruşa satamıyoruz. Ürünümüz tarlada yanıyor. Zaten karpuz ucuz, masraflar üzerine bindiği zaman esnaf zarar ediyor. Geçtiğimiz gün bir üretici arkadaşımız karpuzları hayvanlara yiyecek olarak verdi. Bu mu emeğimizin değeri?

“Düğünü mü neyle yapacağım?  Soruların içinden çıkamaz hale geldik“

 Bir başka karpuz satıcısı Orhan Poyraz,“ Karpuz piyasası 40-50 kuruştan aşağı düşmez diye düşünürken 15-20 kuruşlara bile alıcı bulamıyoruz. Bu yıl 150 dönüm karpuz tarlasını tohur olarak aldım. Karpuz para etmiyor ve zararım büyüyor. Bu sene düğün yapacaktım. Tüm paramı tarlalara yatırdım zararım çok. Düğünde yapamıyorum. Düğünü mü neyle yapacağım? Harçla, borçla mı? Tarlada satılmayan karpuzla mı? Soruların içinden çıkamaz hale geldik“ dedi.

“Göçmen Kuşlar“ gibiyiz

33 yıldır karpuz üreticisi ve satıcısı olduğunu belirten Hüseyin Özol, “ Göçmen Kuşlara benzetiyorum bizleri. Üretici çiftçimiz bu sıcak havalarda 3 ay karpuz yetiştireceğim diye uğraşıyor. Ödemiş’in ismini patates, karpuz denildiği zaman tüm Türkiye bilir. Bir proje hazırlanarak karpuzcu esnaf için 3 dönümlük bir arsaya kapalı bir hal yapılması düzeni arttırabilir. Ödemiş Belediye’si böyle bir projeyi yapacak güce sahip. Sadece karpuzcuların kullandığı bir hal olsa ve her girişten 10 lira gibi cüzi bir para alınsa zaten bir sezonda maliyeti karşılar, parasını çıkartır. 

Editör: Haber Merkezi