Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Kadın Meclisi Başkanı Serpil Özben hava kirliliğinin tüm Ödemiş’in sorunu olduğunu, bundan şikayetçi olmayan kimsenin olmadığını ve böyle bir konuda Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak sessiz kalmayacaklarını söyledi.
Ödemiş Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri hava kirliliğine dikkat çekmek amacıyla maske taktı, basın açıklaması yaptı. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Serpil Özben hava kirliliğine karşı imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.
Özben, Ödemiş’teki hava kirliliğinin sadece yerel yönetimin alacağı tedbirlerle önlenemeyeceğini, daha çok coğrafi konumdan kaynaklandığını, bu nedenle devletin alacağı bir takım önlemlerle giderilebileceğini vurguladı.
Serpil Özben, “Sesimizi duyurmak adına imza kampanyası düzenleyerek hazırladığımız dilekçenin ilgili makamlara ulaştırılması ve gerekirse bir dizi eylem yapılmasını planladık. Bu konuda da halkımızın desteğini bekliyoruz. İmza kampanyamızı “Kirli hava yüzünden, Hasta olmak istemiyoruz! Çocuklarımızı sağlıklı yetiştirmek istiyoruz!“ sloganlarıyla 16 Ocak Pazartesi günü 12.00–14.00 saatleri arasında Gazi (Bankalar) Caddesi’nde başlatıyoruz. 18 Ocak Çarşamba ve 21 Ocak 2012 Cumartesi günlerinde de Saraçoğlu Caddesi’nde imza kampanyamız devam edecek. Hepimizin sorunu olan hava kirliliği için sesimizi duyurmalıyız. Bunun için tüm halkımızı imza kampanyası alanlarımıza bekliyoruz” dedi.
Serpil Özben, Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun Ödemiş’teki hava kirliliği ile ilgili olarak hazırladığı rapordan da alıntılar yaptığı basın açıklamasına şöyle devam etti:
“Edinilen bilgilere göre son 3 ay içerisinde Ödemiş Devlet Hastanesi göğüs kliniğine özellikle göğüs hastalığı şikâyetiyle başvuruların sayısında artış olduğu anlaşılmaktadır. Basından elde edilen bilgilere göre; son üç ay içinde göğüs hastalıkları polikliniğine 700’ün üzerinde hastanın başvurduğu, 400 kişiden fazla insanımızın yatarak tedavi gördüğü anlaşılmaktadır. Aynı dönemde çocuk polikliniğine 7 bin civarında çocuğun bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları nedeniyle başvurduğu, bunlardan 300 kadar çocuğun yatarak tedavi gördüğü, çok sayıda hastanın da İzmir hastanelerine yönlendirildiği veya yeterli yatak olmaması nedeniyle evinde tedaviye yönlendirildiği anlaşılmaktadır.”
ÖNLEMLER
Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde basın açıklaması yapan Serpil Özben, hava kirliliği ile ilgili olarak acil ve ileriye dönük önlemler alınması gerektiğine de dikkat çekti.
Özben, bu önlemleri ise şöyle açıkladı:
“Düşünülen acil önlemler; özellikle ilçemiz ve ilçemiz gibi coğrafi şartlar ve iklime bağlı olarak hava kirliliğinde önemli rol oynayan hava sirkülâsyonlarının olumsuzluklarından etkilenen bölgelerin belirlenerek kış aylarında ısınmada elektrik kullanımını kolaylaştırmak amacıyla 3 ay boyunca vergi muafiyeti sağlanması.
Şehrimize giren kömürlerin denetimleri daha sıkı bir şekilde yapılmalıdır. Şehrimize kalitesiz kaçak kömür girişinin engellenmesi için önlem alınmalı. Kalorifer bacaları temizlenmeli ve filtre takılma zorunluluğu getirilmeli. Her ay hava kirliliği ile ilgili ölçümler yapılarak kirliliğe bağlı hastalıklar konusunda halk bilgilendirilmelidir.
İleriye dönük önlemler ise, komşu ilçe Tire’ ye kadar ulaşmış olan doğal gaz hattının bir an önce ilçemize ulaştırılması için her türlü girişimin ısrarla sürdürülmesi.
Tire, Ödemiş ve Beydağ ilçe sınırları içinde 22 adet jeotermal alan bulunmaktadır. İleriye dönük olarak ilçemizde ve yakın ilçe Beydağ sahalarında yer alan jeotermal alanlardaki arama çalışmalarının bir an önce başlatılması için gerekli girişimlerin ve çalışmaların yapılması.
Bundan sonra yeni kurulacak dumanlı sanayi kuruluşlarının yerlerinin, bölgemizdeki rüzgârların yönüne göre saptanması.
Belediye sınırları içinde yer alan yeşil alanların kişi başına düşen alan miktarı nüfusumuza göre henüz yeterli değildir. Standart olarak kişi başına düşen yeşil alanların asgari 10 metrekareye ulaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca kişi başına gerekli olan oksijenin üretilmesi için 10-15 yetişkin ağaca ihtiyaç bulunmaktadır. Park ve bahçelerimize hızlı yetişen türden ağaçların dikimi yapılarak yetişkin ağaç sayısının hızla artırılması gerekmektedir.
Karşı karşıya bulunulan kirli hava şartları Ödemiş Kent Konseyi’nce üzüntüyle karşılanmaktadır. Devam eden kış mevsiminde ve gelecek yıllarda daha sağlıklı ve temiz bir Ödemiş’te yaşamak için yukarıda belirtilen hava kirliliği ile ilgili Ödemiş Kent Konseyi görüş ve önerilerini içeren raporun Ödemiş Belediyesi’ne ve ilgili kuruluşlara iletilmesi kararlaştırılmıştır.”
Editör: Haber Merkezi