Alkollü içkilere yüksek oranda vergi uygulandığını belirten Ödemiş Gıda Maddeleri Odası Başkanı Hülya Çavuş,  tüketicinin uygun fiyatlarla alkollü içkilere ulaşmasını sağlayıcı bir fiyat düzeyinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Çavuş,  “ Sahte içkiden ölen vatandaşlarımızın haberlerini üzüntü ile okumaktayız.  İçilebilir nitelikte alkol olmasının çok ötesinde sanayi tipi alkollerden veya hiç olmayacak bir şekilde insan sağlığı için son derece zararlı olan metil alkol türü çok daha ucuz alkol kullanılarak yapılan bu kaçak üretimlerin insan hayatını nasıl sonlandırdığına tanık oluyoruz. Tamamen adli bir vaka ve kayıt dışı ekonominin bir ürünü olan merdiven altı üretimin halk sağlığını nasıl tehdit ettiğinin en çarpıcı örneğiyle karşı karşıyayız. Gıda insan sağlığı ile doğrudan ilgili, ihmal edilemeyecek ve ertelenemeyecek bir konudur. Metil alkolün piyasaya sürüldüğü ve kullanılmaya hazır halde olduğu bilinmektedir. Emniyet güçlerimizin bu konuda gerekli çalışmaları yaptığını görüyoruz.   Ödemiş’te sahte alkol satışı yapan kişilerle ilgili bilgi sahibi olanların emniyet güçlerine bu konuda bilgi vermesi gerekmektedir. Halk sağlığı ve gıda güvenliği denetimsizliği ile yüksek ÖTV’nin bir sonucu olan kaçak alkolden ölmek, insanın kaderi olmamalı. Halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için ve bu konuda titiz olan esnafımızın yanında da olmak adına bizde, yerel yönetimler dâhil olmak üzere merdiven altı kayıt dışı üretimlere yönelik çok boyutlu bir çalışma yapmalıyız.”

KONTROL NASIL YAPILIR

Alışveriş sırasında kapak, etiket, barkod ve seri numarası kontrollerini yapmaları ve olabildiğince güvenilir buldukları yerlerden içki satın almaları önemli.

Akıllı telefonlarda kullanılabilen ‘GİB BÜİS’ uygulaması ile ürünlerin bandrolünde bulunan QR kodu okutup orijinalliğinin kontrolü sağlanabilir.

Vatandaşlar şüpheli gördükleri durumları yetkililere bildirmekten kaçınmamalılar.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Türk Gıda Kodeksi'ne göre rakıda bulunmasına izin verilen metil alkol miktarı en fazla 150 gram/hektolitredir. Bu miktardan daha yüksek oranlarda metil alkol içeren ürünler insan sağlığı açısından riskli olarak değerlendirilir. Mevzuatta izin verilen dozların üzerinde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülmeyebilir. Metil alkolün bir diğer özelliği zehirleme dozunun değişkenlik gösterebilmesidir. Zehirlenme mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtilerle başlar ve merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve ölüm; bu olumsuz tablonun ciddi sonuçları olarak ortaya çıkar.  Belirtiler görülmeye başlandığı an derhal hastaneye başvurulmadır.

Editör: Haber Merkezi