Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda 15 Mayıs 1919’da işgal edilen İzmir’in kurtuluş mücadelesini anlatan belgesel İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Ödemiş ve Tire’de ücretsiz olarak gösterilecek.

Yönetmenliğini Mesut Gengeç’in yaptığı “İzmir’e Doğru: 9 Eylül” belgeseli 24 Aralık’ta Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda saat 19.30’da, 26 Aralık’ta ise Ödemiş Belediyesi Kültür Merkezi’nde saat 19.30’da İzmirlilerle buluşacak.

İzmir’in destansı mücadelesi anlatılıyor

Uzun bir arşiv çalışması sonrası tarihi dönemi anlatan belgeselde konunun uzmanı tarihçi, araştırmacı yazar ve İzmir’in kurtuluşu için savaşmış kahramanların aileleri röportajlar yapıldı. Belgeselin çekimleri ise bir yıl sürdü. Filmin, genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın Önemli sahnelerinde dramaların yer aldığı belgeselin müziklerinde ise Yıldıray Gürgen imzası bulunuyor.

Yönetmen Mesut Gengeç, belgeselin işgal günlerinde İzmir’de verilen destansı mücadeleyi anlattığına dikkat çekti. Gengeç, “Belgeselde Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşun ve sonrasında yaşananlar, Ödemiş’te yazılan destan, Vatanım Sensin dizisinde herkesin Albay Cevdet olarak tanıdığı Gavur Mümin’in (Mümin Aksoy) müthiş hikâyesi yer alıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi