ÖZEL HABER ELİF ACUN

Ödemişli tarih araştırmacısı Zeki Eker İstiklal marşının orijinal eserlerinden bir tanesinin sahibi. 

Eker’ in evinde bulunan kütüphanesinde Osmanlı Döneminden itibaren Mehmet Akif Ersoy’un külliyatı dâhil birçok eser mevcut.

Bağımsızlığımızın sembolü olarak kabul edilen ve Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Meclisi  tarafından kabul edildi.

İstiklal Marşının Kabulü hakkında konuşan Tarihçi Eker,  “Bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşının yazılmasında O dönemin maarif vekili Hamdullah Suphi sonradan Tanrıöver adıyla yarışma yapıldı. Yarışmaya sonradan katılan Mehmet Akif Ersoy’un 10 kıta halinde yazmış olduğu İstiklal Marşı O günkü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi ve ayakta alkışlandı” dedi.

İstiklal Marşı’nın Ödemişte duyulmasını ve kitabın kendisine nasıl ulaştığını aktaran Tarihçi Eker, “ Milli mücadelenin devam ettiği yıllardı. Ödemiş Yunan işgali altında iken, Doktor Latif Akyüz’ün babası 1950 yılından evvel, Ödemiş müftüsü Kemal Akyüz, bizlere eserin Ödemiş’e nasıl geldiğini anlattı ve bu eserin şehrimize gelmesinde öncülük etti. Onun babası da Saray Âlimlerinden olan Abdul Latif Efendi idi onlar sayesinde bu kitap bizlere ulaştı. Eserin şehrimize geldiği dönemde Milli mücadele ruhu ile dolu olan gençlerimiz gizli depolarda marşımızı hem okumuşlar hem ağlamışlar. Bu eserimiz Yunan işgali altında okundu. Bunun bizim için anlamı çok büyük” olduğunu söyledi.

SIRATI MÜSTAKİM DERGİSİNİ DE BAŞKAN ERİŞ’İN EŞİ SELMA ERİŞ’İN DEDESİ GETİRTMİŞ

Ardından Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan Sıratı Müstakim adlı derginin de Osmanlıca orijinal eser olarak elinde bulunduğunu ifade eden Tarih araştırmacısı Zeki Eker, “Hicri 1326 Miladi 1910 yılında bundan 110 yıl önce çıkarılan dergi İstanbul’da çıkarılmış ve Filistin’e gönderilmiş. Dergi Ödemiş’te zahire pazarında bulunan Arap hocaya 1917’de ulaşmış. Bu dergiyi alan da şu an Ödemiş Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Eriş’in eşi Selma Eriş’in dedesi olmakta. Çıkarılan dergide Ödemiş’ten yazarlar bulunuyor. Ödemiş’ten Raif Cilasun’un dayısı Müftü Mustafa Sadret ve Ödemiş’le ilgili birçok yazı mevcut. 1910 yılında deprem olmuş ve bu depreme Ödemişten yardım edenlerin listesi dahi bu dergi de var” dedi.

Editör: Haber Merkezi