Osmanlı'nın önde gelen alim ve veli zatlarından İmamı Birgivi'nin, Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesindeki kabri, Ramazan'ın manevi atmosferini burada yaşamak isteyen ve ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen vatandaşlarca ziyaret ediliyor.
İmamı Birgivi Kabri'nin etrafı iftar vaktinde orucunu açanlarla doluyor.
Birgi Belediye Başkanı Muhittin Cumhur Şener, yaptığı açıklamada, Camikebir Mahallesi'ndeki İmamı Birgivi Kabri'nin İzmir'deki en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Şener, İmamı Birgivi'nin kabrini yılda ortalama 200 bin kişinin ziyaret ettiğini, Kadir Gecesi'nde 15-20 bin ziyaretçi beklendiğini anlattı.
Ziyaretçilerin İmamı Birgivi Kabri'nin bulunduğu bölgede namaz da kılabildiğini belirten Şener, şunları söyledi:
"İmamı Birgivi'nin kabrinin etrafında yapılan düzenleme sonrasında Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler Birgi'ye gelmeye başladı. Yılda ortalama 200 bin kişi Birgi'ye ve İmamı Birgivi Kabri'ne geliyor. Ramazan aylarında daha yoğun ziyaretçi oluyor. İftardan sonra teravih namazına kadar ziyaretçiler kabri ziyaret ederek dua ediyorlar. Sonra bir iş adamının katkılarıyla yapılan bölümde namaz kılıyorlar."
Belediye kontrolündeki adak kesim yerinde yetkili kasaplar tarafından adakların kesildiğini vurgulayan Şener, "Özellikle Ramazan ayında günde 50-60 adak kesiliyor. Bazıları fakir vatandaşlara verilmesi için adak bırakabiliyor. Belediyemize bağlı, 20 vatandaşımızın kaldığı barınma evinde bunlar değerlendiriliyor" diye konuştu.
Şener, Birgi'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere kiosklar vasıtasıyla bilgi verildiğini de belirterek, şöyle devam etti:
"İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Kültür Yolu Projesi ile sesli tanıtım cihazları satın aldık. Bu cihazlara Birgi ile ilgili bilgiler yükledik. Bunlardan biri belediyede, diğeri Aydınoğlu Meydanı'nda, üçüncüsü Çakırağa Konağı'nda ve dördüncüsü de İmamı Birgivi Kabri'nde. Türkçe ve İngilizce bilgiler aktarılabiliyor. Rehbere ihtiyaç duymadan kiosklarla bilgilere ulaşabiliyorsunuz. "
Muhittin Cumhur Şener, İmamı Birgivi Kabri'nin yurt içi ve yurt dışında tanıtımı için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.
İMAMI BİRGİVİ
Muhammed bin Ali el-Birgivi 1523 yılında Balıkesir'de doğdu. İlim tahsil etmek üzere İstanbul'a gitti. Müderrislik payesine ulaştı. Bazı medreselerde müderrislik yaptı. Kanuni devrinde hocası Abdurrahman Efendi vasıtasıyla Edirne'ye miras taksimi işi ile görevlendirildi. İkinci Selim'in hocası Mevlana Ataullah Efendi'nin Ödemiş'in Birgi kasabasında yaptırdığı medreseye, hocası Abdullah Karamani'nin de isteği üzerine tayin edildi. Ömrünün sonuna kadar Birgi'de öğrenci yetiştirdi ve 1573 yılında vebadan vefat edince Birgi'ye defnedildi. Çok sayıda kitabı vardır, kitapları Osmanlı medreselerinde ders kitapları olarak okutuldu. Et-Tarikatü'l-Muhammediyye Türkçe olarak yazılan Vasiyetname en meşhur eseridir. Ölümünden önce yazdığı vasiyetnamede Birgi'ye gömülmesini ve türbe yapılmamasını istemiş.
Editör: Haber Merkezi