İLK YERLİ DİZEL TREN SETİ ANADOLU, TÜRKİYE’NİN İLK DEMİRYOLUNDA HİZMETE GİRDİ.
 
Binali Yıldırım, Tire’ye Anadolu’yla geldi
 
TCDD ve TUVASAŞ tarafından ortaklaşa üretilen ilk yerli dizel tren seti Anadolu, Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Binali Yıldırım’ın katılımıyla Tire’de yapılan törende hizmete girdi.
Türkiye’nin TCDD ve TUVASAŞ tarafından ortaklaşa üretilen ilk yerli dizel tren seti Anadolu ile Tire’ye gelen Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Binali Yıldırım Tire’de coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı.
Tire’deki Tren İstasyonu mevkiinde gerçekleştirilen törende Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ülkenin gelişmesi ile eş anlamda olan demiryollarının yarım asır boyunca adeta unutulduğunu ancak son 8 yılda yeniden canlandırılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Toplumun her kesimi demiryolları projelerine inanmalıdır. Bu projelere inanmayanlar oldu. Fakat inanmayanlar inananlardan daha çoktu. İzmir yatırımların en fazla olduğu şanslı illerdendir. Yerli yapımı trenlerimiz Egelilere layık özelliklerle donatıldı” dedi.

İZMİR VALİSİ CAHİT KIRAÇ, “TÜRKİYE KARA TRENİ RAHAT TRENE DÖNÜŞTÜRDÜ”

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, “İlk yerli dizel tren setini Cumhuriyetin ilk demiryolu hattı olan Tire’ye getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sabah Alsancak Garı’nda raylara yerleştirdik trenimizi. Torbalı ve Bayındır’ın ardından Tire’ye ulaştık. İnsanlarımız demir yollarına çok ayrıcalıklı bakıp ondan ümitle söz etmiştir. Değişik ulaşım olanaklarına sahip olmak çağdaş devletin gelişmelerinin sonucudur. Toplu ulaşımda kara treni rahat trene dönüştürmeyi Türkiye başarmıştır” dedi.
BİNALİ YILDIRIM, “ANADOLU, CUMHURİYET TARİHİNİN İLK DEMİRYOLUYLA BULUŞTU”

Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Binali Yıldırım katıldığı törende Süleyman Şah’ın ve yiğit efelerin torunları diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye’nin ilk demiryollarının yapıldığı Tire’ye ilkler yakışır. İlk yerli dizel tren seti Anadolu, Cumhuriyet tarihinin ilk demiryoluyla buluştu. Bundan böyle İzmir-Tire arası ulaşım süresi yarı yarıya kısalacak. Bugün buraya bu trenle geldik. Ve bu tren Avrupa’da yapılan trenlerden çok daha güzel. Sizler bu güzelliklere layıksınız güle güle kullanın” diyerek, “Gece demeden gündüz demeden hizmet etmeye devam ediyoruz. Çünkü başımızda bizlere liderlik eden dünya lideri Recep Tayip Erdoğan var. Küçük Menderes’in yiğit insanları sizlere hizmet etmek boynumuzun borcu. Size tren de getiririz, duble yol da yaparız, topraklarınıza bereket de katarız” dedi.
Yıldırım, Tirelilerin 2023 yılını, Cumhuriyetin yüzüncü yılında en büyük efe Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflerini gerçek muasır medeniyetler seviyesine ulaşmaları için hedeflemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Biz Türkiye’yi on büyük ülke arasına katmaya ant içtik. Bunu İzmir’in 30 ilçesi ve 600 köyü ile başaracağız. İzmir milli mücadelenin son bulduğu sembol bir şehirdir. Bizde İzmir’i marka şehir yapmaya kararlıyız. Bu istek, bu birlik, bu beraberlik olduğu sürece başaramayacağımız hiç bir şey yoktur. Tek derdimiz ay-yıldızlı bayrağımız. Bu bayrak bizim her şeyimiz. Gölgesinde 74 milyon bir olduk ve bu ülkeyi her kötülükten koruduk. Önümüzde 12 Haziran seçimleri var. Tire seçimini yapıyor. Tire 2023’e, kalkınan ve büyüyen Türkiye’nin bir kenti olmaya ve bu yürüyüşe hazır mı?” dedi.

“İZMİR İÇİN 35 PROJE HAZIRLADIK”
 
35 İzmir 35 projeyle yola çıktıklarını belirten Yıldırım, “Bu projenin içinde, tarım, tarımsal sanayi, istihdam, meyve, sebze, çiçek, bolluk bereket, iş ve aş var. Gelişmiş bir İzmir var. İzmir’i marka şehir yapma var. Başarır mıyız? Evet, ancak sizlerle başarırız. Mustafa Kemal Atatürk İzmir’de valilik binasındaki zaferi ilan ettiğinde yaptığı konuşmada, ‘ey ahali, ey İzmirli birlikte başardık, bu zafer hepimizin’ demişti. İşte bende diyorum ki birlikte başaralım” dedi.
Daha sonra, Koro Şefi TRT Sanatçısı Suat Yıldırım’ın yönetimindeki TCDD çalışanları Türk Müziği Korosu katılımcılara küçük bir konser verdi.

Törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, AK Parti İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Müjde Özkumova, İzmir İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Bayındır Kaymakamı Alattin Aktaş, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire Belediyesi eski Başkanı ve Başbakanlık Basın Müşaviri Sıtkı İçelli, AK Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu, AK Parti Tire İlçe Başkanlığı yönetim kurulu üyeleri, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ak Parti İl Genel Meclisi Üyesi Refik Konur katıldı.

BİNALİ YILDIRIM TOSBİ’DE İŞADAMLARIYLA BULUŞTU

Ulaştırma eski Bakanı ve İzmir 2. bölge milletvekili adayı Binali Yıldırım, TCDD ve TUVASAŞ tarafından ortaklaşa üretilen ilk yerli dizel tren seti Anadolu’nun yapılan törende hizmete girmesinin ardından TOSBİ’de ulaşım ve lojistik bilgilendirme toplantısına katılarak, TOSBİ KT&G Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda TOSBİ yöneticilerinden bilgiler aldı.

TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aktaş toplantıda yaptığı konuşmada, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin şu an içinden bir demiryolu hattının geçtiği bir OSB olduğunu belirterek, en büyük ihtiyaçlarından birisinin TOSBİ’ye yapılacak bir yükleme platformu eksikliği olduğunu söyledi.

Pek çok yatırımcının Tire Organize Sanayi Bölgesi’ne gelmek için ön koşul olarak yükleme rampasını öne sürdüğünü ifade eden Aktaş, “Bölgemize yapılacak olan bir yükleme rampası sadece TOSBİ’ye değil aynı zamanda Ödemiş, Selçuk, Bayındır hatta Torbalı’nın da temel ihtiyaçlarından birisini karşılamış olacak” dedi.

Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapı ihtiyaçlarını büyük ölçüde çözdüklerini hatırlatan Aktaş, “Artık gelinen noktada İzmir-Aydın otoyoluna bir otoyol ile bağlanma ihtiyacını çok ciddi bir şekilde hissetmekteyiz. Böylelikle sanayicinin önü açılmış olacak. Öte yandan organize sanayi bölgeleri için Manisa ve Aydın gibi OSB’lerde uygulanmakta olan teşvik sistemini Tire Bölgesi için de talep ediyoruz. Mevcut teşvik sistemi ile komşu iller ile aramızda uçurumlar oluştu. Bu nedenle bölgemize yeni yatırımcı kazandırmakta oldukça güçlük çekiyoruz” şeklinde konuştu.

Aktaş, yenilenebilir enerji kaynaklarının da desteklenmesi talep etti.
Daha sonra Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin kısa bir tanıtımını yapan TOSBİ Bölge Müdürü Galip Kılınç’ın ardından kürsüye gelen Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, EXPO 2020 projesinin Ege için ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını ifade ederek, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın bu konudaki gayretlerini yakından takip ettiklerini söyledi.

Tire’nin gün geçtikçe gelişmekte olan bir ilçe olduğunu vurgulayan Çapkınoğlu, Yıldırım’dan bundan böyle bir İzmir milletvekili olarak şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmaların bir devamı niteliğinde Tire’nin duble yol, fakülte ihtiyacı, tarımsal sanayi gibi konularda destek talep ederek Tire süt üretimi konusunda Türkiye’nin Hollanda’sı konumundadır. Ancak hayvancılık tarımsal organize sanayi bölgeleri yönetmeliğine göre açıklanan çevremizdeki il ve ilçelerin yer aldığı listede Tire’nin adını göremedik. Bu konuda Tire’nin gözden kaçırıldığını düşünüyoruz. Listenin yeniden gözden geçirilerek Tire’nin de yönetmelik kapsamına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

“DAHA BİRLİKTEYİZ, YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”

Binali yıldırım, bir bölgenin kalkınması için ulaşımın şart olduğuna değinerek, “Ulaşım için yol gereklidir. Şehirler yolların etrafında kuruluyor, limanlar yolların bittiği yerde başlıyor. Dolayısıyla yol kalkınmanın ve gelişmenin motorudur” dedi.

Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin yükleme rampası ihtiyacı konusuna da değinen Yıldırım, talepte bulunup bir protokol hazırlayarak Devlet Demiryollarına başvurulduğunuzda ve Tire Organize Sanayi Bölgesi’nden ne kadar yükleme yapacağınızı belirttiğinizde Devlet Demiryolları bu yükleme rampasını yapacaktır. Pek çok yerde yaptık yine yaparız. Önemli olan sürekli kullanımdır” dedi.

Yıldırım, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin hızlı gelişiminin daha da ileriye taşınmasının önemini vurgulayarak, teşviklerle ilgili sıkıntılar geçen hafta İzmir’de yapılan toplantıda da dile getirildi. Yeni dönemde teşvik konusu tekrar en baştan ele alınacak. Hiçbir endişeniz olmasın. Daha birlikteyiz yapacak çok işimiz var” diye konuştu.

VETERİNERLİK FAKÜLTESİ TALEBİNİZİN ARKASINDA OLACAĞIZ

İzmir’in Bakırçay ve Küçük Menderes havzalarından oluştuğunu belirten Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, “Bu bölge ne kadar çok gelişirse İzmir’de o kadar gelişir. Tarımı ve hayvancılığı katma değere dönüştürmek lazım. Fakat tüm bunların yanında eğitime de önem vermek lazım. Tire’de mutlaka veterinerlik fakültesi olmalı. Taleplerinizin arkasında olacağız” dedi.

İZMİR’İ MARKA ŞEHİR YAPACAĞIZ

İzmir için çok önemli projelerinin bulunduğunu belirten Binali Yıldırım, “Gerek EXPO 2020 gerekse 2023 kapsamında hazırladığımız çok önemli projelerimiz var. 35 İzmir’e 35 proje hazırladık. Bu projeleri 3 Haziran’da sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bir toplantıda açıklayacağız. Dört milyon insanın yaşadığı İzmir’i marka şehir yapmak boynumuzun borcu” şeklinde konuştu.

YAŞLILARI SEVİNDİRDİ

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Tire Organize Sanayi Bölgesi KT&G Toplantı Salonu’nda işadamları ile buluşmasının ardından, Tire Balım Sultan Vakfı Vali Kutlu Aktaş Huzurevi'nde yaşlıları ziyaret ederek hayır dualarını aldı. Ziyaretten memnuniyet duyan huzurevi sakinleri gözyaşlarını tutamadılar. Huzurevinin ihtiyaç ve sıkıntılarıyla ilgili bilgileri Binali Yıldırım'a ileten Tire Balım Sultan Vakfı Vali Kutlu Aktaş Huzurevi mütevelli heyeti başkanı Reşid Cön, Yıldırım’dan destek sözü aldı.
 
Editör: Haber Merkezi