Özkumova, “Hizmet politikamızın temeli insan”
 
AK Parti İzmir 2.Bölge milletvekili adayı Müjde Özkumova, “Hiç kimse dünyaya engelli olarak gelmek veya sağlamken engelli durumuna düşmek istemez” dedi.
Özkumova, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, engellilerin içinde bulundukları durumun sorumlusu olmadığını, bu durumun insanların iradesi dışında geliştiğini belirtti.
Hiç kimsenin dünyaya engelli olarak gelmeyi veya sağlamken engelli durumuna düşmeyi istemeyeceğini ifade eden Özkumova, şunları kaydetti:
"Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırılması yönünde sorumluluklarımız var. İşte bu durumun bilincinde olan iktidarımız döneminde yasal ve insanî sorumluluklar yerine getirilmiş, engelli vatandaşlarımızın mahrumiyeti minimize edilmeye çalışılmıştır. Onların sosyal hayata intibakları sağlanmış, hatta kamu kurumlarında ve özel şirketlerde istihdam yolunda pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Cumhuriyet tarihinde belki ilk defa, engelli vatandaşlarımızın sorunları ve talepleri parlamentoya taşınmış ve yasama organında temsil imkanı sunulmuştur.”
Geride bıraktığımız çeyrek yüzyılda evrensel insan haklarına verilen önemin artması nedeniyle engelli, çocuk, genç, kadın, yaşlı, yoksulluk ve yoksunluk içindeki dezavantajlı toplumsal kesimlere olan ilginin arttığını söyleyen Müjde Özkumova, “Gelişmiş ülkeler insan hakları bağlamında sosyal hayatın temel alanları olan eğitim, sağlık, iş, ulaşım, sosyal ve kültürel hizmetler bir ayrım yapmaksızın tüm vatandaşlara eşit imkânlar sunarak özürlülere verdiği önemi ortaya koymaktadır. Özürlü olmakla hiç kimsenin; bağımsız yaşama, kendi tercihlerini kullanma, topluma katkıda bulunma, bir meslek sahibi olma, ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve eğitsel alanlardan yararlanma hakkı kısıtlanamaz ve engellenemez. Özürlülerin kendi hayatlarını idame ettirebilmelerini, toplumla uyum içinde yaşamalarını, üretken olmalarını sağlamak için eğitsel, kültürel, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

Bu nedenle bütün hizmetler özürlülerin toplumla bütünleşmelerini sağlayacak şekilde ve ihtiyaçlarına uygun koşullarda düzenlenmelidir.

Özürlülerin toplumsal yaşama uyum sağlamış bireyler olarak yarınlarının güvence altına alınması bir ülkenin gelişmişlik göstergelerindendir. Türkiye de bu yolda sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Yapılan çalışmalar sonunda, Cumhuriyet tarihimizde ilk defa 2005 yılında özürlülük alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler içeren devrim niteliğinde 5378 sayılı Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır.
Özürlüler Kanunu ile ulaşılabilirlik, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözümü, özürlü bireylerin toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemelerin yapılması yasal zemine oturtulmuştur.
Anayasamızda yer alan eğitim hakkından hiç kimsenin yoksun bırakılamayacağı hükmü paralelinde Özürlüler Kanununda birçok hüküm yer almıştır. Bu hükümler çerçevesinde özel eğitim desteğine ihtiyaç duyan tüm özürlü bireylere bu hak tanınmakta ve özel eğitim okuluna giden ve özel eğitim sınıflarında okuyan öğrencilerimizin okul servisi ücretleri Başkanlığımızın Sosyal Yardımlaşma Fonundaki payından karşılanmaktadır.
Yine üniversitelerimizde okuyan özürlü öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Merkezleri kurulmuş ve engelli bireylerin engeline özgü, eğitimi için kullanacağı bazı araç-gereçler katma değer vergisinden istisna tutulmuştur” dedi.
AK Parti’nin hizmet politikasının temelini “önce insan” ilkesinin oluşturduğunu vurgulayan AK Parti İzmir 2.Bölge milletvekili adayı Müjde Özkumova, “Bu bağlamda özürlü vatandaşlarımızın temel gereksinimlerini karşılayabilmeler için yoksul olanlara 2022 Sayılı Kanunda değişiklik yapılarak, özürlü maaşı alan kitlenin kapsamı genişletilmiş ve maaşları arttırılmıştır. Ayrıca bakıma muhtaç özürlü vatandaşlarımızın bakımı için geliştirdiğimiz politikalar doğrultusunda, kurumsal bakım ve evde bakım hizmetlerine ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Bu düzenlemelerle bakıma muhtaç özürlünün ailesine, özürlü vatandaşımız için, her ay bir asgari ücret tutarında sosyal yardım olarak bakım yardımı İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutlar; sevgi ve saygılarımı sunarım” diye konuştu. 
Editör: Haber Merkezi