İlgili gündem maddesine ilişkin konuşan AK Parti Meclis Üyeleri hükümetin indirime gittiği dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 zam artı tefe ve tüfe oranlarına bağlı olarak aydan aya zam yapılabileceğini belirtirken, CHP'li isimler ise artan maliyetlere dikkat çekerek zammın kaçınılmaz olduğunu ve yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. İlgili önerge CHP ve İYİ Parti Meclis üyelerinin onayıyla; oy çokluğu ile kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Şubat ayı olağanüstü meclis oturumu gerçekleştirildi. Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Meclisin açılışında İZSU'dan görevli bürokrat fiyat artışları ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Fiyat artışının son dönemlerde sıkça yaşanması nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğu belirtilen oturumda İZSU'nun kullanacağı kredinin nelere harcanacağı da anlatıldı.

'GÜNCEL FATURALANDIRMA' SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

Yapılan açıklamada 1 Mart 2022 tarihinden itibaren İzmir'de suya yüzde 30 zam yapılacağı açıklandı. Getirilen düzenleme ile ayrıca İzmir'de yıllık olarak belirlenen zam miktarları artık TEFE-TÜFE oranlarına endekslenecek. Buna göre aylık olarak fiyat artışı ya da fiyat düşüşlerinin önü açılmış olacak.

Sunum yapan İZSU bürokratı Özgür Özkavak, "Bizi olağanüstü genel kurul kurula iten şey son 1 yılda yaşadığımız maliyet artışları... Özellikle son 4 ayda bunu daha yoğun bir şekilde yaşadık. Bütçede son derece yüksek artışlar gerçekleşti. Bu artışların en düşüğü personel artışı oldu. Bizler bundan sonra durumun nereye varacağını kestiremiyoruz. Yeni tarifenin artış oranı bazı aboneler hariç yüzde 30. Konutlarda 10 metreküpe kadar olan su kullanımlarında herhangi bir artış yapılmadı. Bizim bütçeyi yaparken en temel belirleyici unsurumuz memur maaşlarıydı ancak sonrasında memur maaşları arttı. Biz bu artışı öngöremedik. Bunların hepsini toplarlayınca böyle bir maliyetle karşılaşıyoruz. Buradaki sabit giderler bizim hesaplamamızda çok önemli çünkü biz yoğun yatırım yapan bir kurumuz" ifadelerini kullandı.

MISIRLI: BİZ AK PARTİ OLARAK HER TÜRLÜ KAMUSAL KONUDA OY BİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Söz alan AK Parti Meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı bazı birimlerde zam oranının yüzde 70'lere dayandığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımızın kararı doğrultusunda KDV'de düşürülme talebi gelmişti. Ancak olağanüstü gündem olduğu için bunu sanırım veremiyoruz... Dünyanın içinde geçmiş olduğu kriz durumda bunun yansımalarını tabii ki tarımda ya da başka alanlarda ister istemez yaşıyoruz. Özel tüketim malları ile genel tüketim mallarındaki KDV yüzde 1'e düşürüldü.  Bugün KDV 8'den 1'e indi ancak ciddi bir artış içindeyiz. Faturalardaki düzenlemelere bakıyoruz ancak bize tuhaf gelen şu; 0-13 metreküp, 0-10 metreküpe düşmüş. Yani temel ihtiyaç seviyesi olarak yansıtılmış. Ancak TÜİK 4 kişilik ailenin 30 günlük tüketimi 26,5 metreküp olarak belirledi. Burada yapılmış olan matematiksel hesabın artışı dışında bir artıştan bahsediyoruz. Bizim baz alacağımız 11 ila 20 metreküp. 1 Ocak 2019'da Tunç başkanımızın göreve geldiğinde İSKİ'nin suyu 110 TL'di, İzmir o zaman 96 TL ödüyordu. İzmir o gün için üç büyük kentlerde Türkiye'nin en ucuz suyunu kullanıyordu. İSKİ bugün 100 TL ödüyor. Ankara'da 182 TL oldu. 96 TL ödeyen İzmir 278 TL ödeyecek… Bunu elektrik doğalgaza bağlayabilirsiniz ancak ESHOT ve İZSU'nun asli görevi var... Bu şirketler hariç diğer şirketlerin zararını eleştiriyoruz biz. Bu kamusal davranışta hükümet bir indirim yaparken bugün 0-10 metreküpe yüzde 55 artış var. 11-20 metreküp'te yüzde 70 zam var. İzmir halkının üzerine bu kadar yük yüklemeden herkesin elini taşın altına koyması lazım. Biz AK Parti olarak her türlü kamusal konuda oy birliği yapmaya hazırız. Bugün bazı belediyeler indirim yaparken bizim bu artışı yapmamız anlaşılır değil."

SÖZÜPEK: ZAM KAÇINILMAZ OLDU

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise gelen zamlara dikkat çekerken şunları söyledi:

"İZSU hem altyapı hem diğer hizmet alanlarında kentimize hizmet vermektir. Gönül isterdi ki bu kürsüden zamla ilgili konuşmayalım... İZSU son aylarda etkisini ağır hissettiği ekonomik koşullardan dolayı kriz durumu ile karşı karşıya kaldığı için kendisini korumak adına belli düzenlemeye gitmiştir. Girdi maliyelerine gelen zam tutarı elektriğin birimde yüzde 136 zam, demirde yüzde 104, klora da yüzde 110 zam gelmiş durumda... Böyle olunca zam kaçınılmaz oldu. Biz geçtiğimiz dönem yüzde 18 zam belirlemiştik ancak ek zam kaçınılmaz oldu."

ŞAHİN: BİRAZ BEKLESEN OLMAZ MIYDI?

MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise, "Şu ana kadar İzmir'de suya yapılan zam yüzde 53,4. Son dönemlerde Türkiye'de fiyatlarda yükselme var ancak müdahaleler de var. Bu su zammı yapılmasaydı biraz beklense olmaz mıydı? KDV yüzde 7'den 1'e düşürüldü. Büyükşehir bu olağanüstü toplantıyı yapmasa ve beklense olmaz mıydı? Bu da temel ihtiyaç..." diye konuştu.

HIZAL: DEVLET 25 MİLYAR GİBİ BİR GELİRİNİ KENARA İTTİ

AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Özgür Hızal hükümet tarafından yapılan indirime dikkat çekerek, "Bugün iki konu gündeme geldi... Bunlardan biri Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi. Biz bu borçlanma talebine oy birliği verdik çünkü bu borçlanma yine İzmir'in yatırımı için geri dönecek. İBB bu yatırımlar için geç kalmıştır. Bizim asıl meselemiz borçlanmanın ötesinde yapılan zam! Bugün tüm dünyada elektrik piyasalarında ciddi sorun yaşanıyor. Ancak AK Parti bu artışlardan dolayı vatandaşın en az mağduriyet yaşaması için yüzde 7'lik bir KDV indirimini yaptı ve yaklaşık 25 milyar gibi bir gelirini bir kenara itti. Doğru yaptı, belki daha fazlasını yapması gerekiyor. Şunu yapsa doğru olmazdı; 'Dünya piyasalarında fiyatlar arttı biz de bundan dolayı vatandaşın üzerine gidelim dese' doğru olmazdı. Yürütmenin başında olan kişiler mazeret ve şikayet makamı değildir" dedi.

Yapılan zam oranının yanında TEFE-TÜFE ile fiyat artışının otomatiğe bağlandığını dile getiren Hızal, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün elimizde İZSU'nun bizlere verdiği çalışma var... En büyük girdi maliyeti elektrik. Bir gün yine sosyal medyada, yine bir ulusal medyada sayın başkan bir açıklama yaptı.  İZSU'nun elektrik faturasını cama yapıştırmış. Bu doğru bir açıklama değil. Neden böyle olduğunu anlatacağım. Geçen yıl 337 milyon bir elektrik maliyeti var. Geçen yıl İZSU İBB doğru bir iş yapmış ve enerji alım ihalesine çıkmış. İlgili firmadan nerdeyse maliyetin altında enerji alımı yapmış. 1 yıllık süre içinde yapılmış tüm zamlara karşı korunaklı bir sözleşme yapmış. Ocak ayında ise ihaleye çıkılmamış. Enerji alımı yapılmamış. Ocak ayının nerdeyse 20 günü, en yüksek tarifeden aldınız.  2.11 TL… Ve şu anda kendi şirketiniz ile çıktınız 300 milyon 400 milyon bizim karımız olacak dediniz o nereye gitti? Havaya gitti herhalde... Benim anladığım kadarıyla; sizin şirketten alacağınız rakamlardan çok daha düşük rakamlarla geçen yılki enerji firmasından alacaktınız. Siz yüzde 18 zam yaptınız, kademe değişikliği yaparak bundan da fazlasını yaptınız. Bugün yüzde 30 gibi zam yaptınız, Temmuz ayında yine zam yapacaksınız. Bunun dışında zammı otomatiğe bağladınız. TÜFE ya da TEFE… Bununla her yıl otomatik olarak zam olacak. 950 milyon sizin elektrik tüketiminiz değil. Geçen yıl yaptığınız doğruyu bu yıl yapamadınız. Rakamlarla kelimelerle oynayarak gerçekleri saklayamazsınız. Diğer illerde Tefe-Tüfe'ye göre dediniz. Ancak diğer illerde katı atık bedeli alınmıyor. Ama bunu söylemiyorsunuz."

ÖZUSLU: BU KADAR ARITMA YAPARSAK FATURALAR DA ARTIYOR

Elektrik faturalarındaki artışın en büyük nedeninin arıtma konusunda yüksek bir seviyeye ulaşmış oldukları olduğunu dile getiren CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu şunları söyledi:

"İktidar sorunları çözmek için vardır. İBB olarak biz de kentimizin bu kadim problemini çözmek için halkımızın temiz suya, daha rahat ve kolay erişmesi için bir çaba ortaya koyuyoruz.  Konuştuğumuz kurumun nasıl bir kurum olduğunu bilmek zorundayız. İZSU dediğimiz kurum Türkiye'de arıtma tesisi yapımında lider durumda. Elektrik tüketimimiz bu kadar çok arıtma yaparsak; doğal olarak artıyor. Biz içilebilir su üretiyoruz. Kayıp kaçak oranımızı bugün itibari ile yüzde 26'lara getirmişiz. İZSU, iyi faaliyet yapmaya devam edecek. Muhalefet eleştirecek biz eleştirilerden doğru notalar ile ilgili örnek alacağız ve yapılması gerekeni değerlendireceğiz. İZSU olarak başkanımızın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda hizmet etmeye devam edeceğiz."

Oylamaya geçilen İZSU zam maddesi ise AK Parti ve MHP'nin 'ret' oylarına karşın CHP ve İYİ Parti'nin 'kabul' oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.

SOYER: BU BİR ZAFER DEĞİL

Son olarak söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer elektriğin özelleştirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunurken şu ifadeleri kullandı:

"Gerçekten elini taşın altına sokmak gerekiyor ancak hükümetimizin de elini taşın altına sokması lazım. Kamu görevi veren yerel yönetimler için su üretiminde elektrik fiyatlarının düzenleme ihtiyacı var. GES ve RES ile ilgili çalışmamız sürdürüyoruz daha fazla arttırmak için çalışmalarımı arttıracağız. Tüm dünyada elektrik fiyatlarında tırmanma oldu. Ancak söyle bir gerçek var. Bu ülkelerin hiçbirinde enflasyon oranı yüzde 50'lere varmıyor. Bunlarda yüzde 5 ila 10 arasında enflasyon var. Enerji fiyatlarındaki artışın enflasyon olarak hayatımıza yansıması bizi rekortmen yapıyor. Bu ne demek? Cebinizdeki 50 TL'nin buharlaşması demek. Bu enflasyon daha da yükselirse sürdürülebilir olmayacak. Biz 26 Kasım'da ihale yaptık ve hiç kimse girmedi ihaleye. Bu belirsizlik nedeniyle... 3 Ocak'ta biz de 2 aylık bir anlaşma yaptık.  Bu ihaleyi mutlaka yapacağız. Bu elektrik neden özelleştirildi bunu da sorgulamak lazım. Biz niye ucuza elektrik peşinden koşuyoruz? Bu bir kamu hizmetiydi. Bu bir zafer değil. Oy çokluğu ile zam yapıyor olmamamız hiçbirimiz mutlu etmiyor. Biz İzmir'de vatandaşlarımızın suyu mümkün olsa çok daha düşük bedellerle tüketmesini isteriz. Bizim vazifemiz bu. Bundan dolayı gelir düzeyi düşük olan vatandaşlarımızı koruyacak düzenlemeler yapmaya çalıştık. Diliyorum ki İzmirlilere çok daha düşük bedellerle su üreteceğimiz günleri hep beraber kurarız."

4'ÜNCÜ FAZ İÇİN KREDİ TALEBİNE OY BİRLİĞİ

İzmir Körfezi'nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında, Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden biri olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasite artırımını planlayan İZSU Genel Müdürlüğü, 4'üncü faz inşaat çalışmaları için 26 milyon 738 bin 484,73 Euro'luk kredi kullanımını meclis gündemine getirdi. Olağanüstü meclis oturumunda görüşülen ilgili gündem maddesi komisyonlara sevk edilirken, komisyonlardan oy birliği ile gelen ilgili gündem maddesi meclis üyeleri tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

YILDIZ: UMARIM GEÇMİŞ GİBİ OLMAZ

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "4'üncü faz bizim önemsediğimiz bir yatırım. Körfeze çok önelli bir katkımız olacak. Bizim bu yatırıma desteğimiz var ancak 2014 yılında temeli atılıp, o dönemki rakamlarla 88 milyona... 2018'de 97 milyon TL'ye, bugün ise 30 milyon dolar bir kredi kullanımı var yani maliyeti yüzde 50 artmış durumda. Bizim arzumuz 4'üncü fazın artık tamamlanması. Umarız geçmiş yıllardaki gibi bir sürece dahil olmaz ve İzmir için bu yatırım devreye girer" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi