Ödemiş Belediyesi daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü ipek böceği üretim projesine desteği arttırma kararı aldı. Yer ve arazi tahsis eden belediye tarihi Ödemiş ipeğine yeniden hayat verecek. Başkan Mehmet Eriş, “Ödemiş İpeği ’nin tarihi çok eskilere dayanır. Temel amacımız burada iplik üretimine geçmek” dedi.

Tarihi 1300’lü yıllara kadar dayanan İzmir’in Ödemiş ilçesindeki ipek böceği üretimi ve ipek dokumacılığı yeniden canlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda yerel üreticiyi desteklemek amacıyla başlattığı projeye Ödemiş Belediyesi’nden destek geldi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Birgi ve Zeytinlik Mahallelerin de ipek böceği üretimi için yer ve sulu tarım arazisi tahsisi kararı aldı. Burada dikilecek dut ağaçları ipek böceğinin tek ihtiyacı ve gıda kaynağı olan dut yaprakları ile yeniden canlandırılacak.

 İpeğin, Ödemiş açısından çok büyük bir önemi olduğunu belirten Belediye Başkanı Eriş, “İpek, yıllarca ‘Ödemiş İpeği’ olarak bilinir. Uzun yıllar bu bölgede ipek böceği üretimi yapılırdı. Zamanla bu üretim durdu. Belediye olarak yerel üreticilerle tekrar projeleri hayata geçirmeye başladık. Bakanlığın projesine destek veriyor, üretici kadınlarımıza yardımcı oluyoruz. Temel amacımız bunu biz İZKA projesi haline getirerek ekonomik gelir elde etmek. Vatandaşlarımız kendi çaplarında üretim yapıyorlar. İpek böceği dut yapraklarıyla besleniyor. Belediyeye ait 8 dekar araziyi bu iş için tahsis ettik. Ayrıca belediye arazilerine geçmişte dut fidanları dikilmişti. Şimdi daha da gelişecek” dedi.

 Başkan Eriş, ipek böceği kozalarının arabalarla Bursa’ya götürüldüğünü, burada ipliklerinin çıkartıldığını belirtirken asıl amaçlarının iplik üretimini de Ödemiş’te yapmak olduğunu söyledi. Eriş, “İpek böceğini yetiştirmek ve kozayı oluşturmak yetmiyor. Önemli olan ipliğini çıkartmak. Biz bunu başarmalıyız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in kırsal kalkınma ve üreticiyi destekleme yönünde kararları var. Ödemiş’te tarım ve hayvancılık kadar geçmişte önemli olan bu projeyi belediyemizin de desteğiyle yeniden canlandırabiliriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi