Havzaplat Dönem Sözcüsü Ödemiş Baro Başkanı Avukat Erdem Boyacı İlkKurşun’dan geçmesi planlanan yolun yapımından vazgeçilmesi gerekildiğini belirtti.

 Boyacı, “Kanunen koruma altında olan 150 yıllık sakız ağacı dahi katledildi. En yüksek tepeden neden yol geçirilir ki, bunun nedeni 100 metre yolu kısaltmak için yapılması bana mantıksız geliyor. Buna kimse inanmaz. Yüzlerce zeytin ağacı ve tarım arazisi yol için talan edilmek üzere. Birilerinin bedava toprak ihtiyacı için topraklarımız götürülüyor. Bu topraklar ilk kurşunun atıldığı, Kuvayı Milliye de ilk cephenin oluşturulduğu topraklar. Bu topraklar dünyanın en verimli toprakları.”

  “ İlkkurşun dağları rant için, bir avuç toprak için dümdüz ediliyor“

 “Neden yüzyıllardır bu dağlar deşilmedi de şimdi yoldur, sulamadır, altındır, mucurdur gibi bahanelerle yok edilmek isteniyor? Bize yaşanacak bir doğa, işlenecek tarım arazisi, içilecek su, yetiştirecek hayvan, bitecek ot ve mahsul kalmadığında çok geç olacak.

Havzamız amansız bir tarih ve doğa katliamı ile karşı karşıya.

Havzaplat 11.07.2015 günü saat 14.00 da İlkkurşun köylülerinin doğa katliamına hayır etkinliğine yürekten destek veriyor. Doğasına ve geleceğine sahip çıkmak isteyen bütün duyarlı Ödemişlileri cumartesi günü ilk kurşunun atıldığı topraklara çağırıyoruz.”

 “Bu doğanın bu havzanın çığlığını birileri duyacak elbet“

Erdem Boyacı,“Köyün merasını hazine arazisi yapıp hazine arazisini bedavaya kazıp götüremezsin, yeryüzü şekillerini dilediğin gibi değiştiremezsin. İlkkurşun geçilmez! İlkkurşun Köyü İzmir ili, Ödemiş ilçesinin 10 km batısında yer alan; Kurtuluş Savaşı’nda İlk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir Köydür.15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesinin ardından Ege Bölgesi’nin iç kesimlerine yönelen Yunan ordusuna karşı, Hacı İlyas Köyü’nde sivil halktan ve askerlerden oluşan “Yiğit Ordusu” tarafından 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece çok büyük bir direniş ve vatanperverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir. Köyün Kurtuluş Savaşı’ndaki bu özel yeri nedeniyle daha sonra ismi İlkkurşun olarak değiştirilmiştir. İzmir Torbalı’dan bu yana genişletilip onarımı yapılan bir yol olan D-310 İzmir – Ödemiş karayolu; İlkkurşun’un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen İzmir-Ödemiş karayolunun batı tarafında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş Mevkii üzerinde bulunan Yörük köprüsüne kadar 3 km’lik bir yol yapılmak isteniyor. Bu güzergâh aslında ana yolu sadece 100 metre kısaltabilecektir. Bu idari işlemde kamu yararı yoktur, mevcut yol çok rahat düzleştirilip ve genişletilebilecekken, Türkiye’ye tünellerle kazandıran müteahhitler mevcut demiryolunu pekâlâ alt veya üst geçitle geçebilecekken tarihi İlkkurşun tepeleri müteahhitlerin dolgu malzemesi alanı olarak kullanılmamalıdır. Yüklenici firmanın dolgu malzemesi ihtiyacı uğruna tarihi İlkkurşun toprakları feda edilemez. “

“Kanunlarla bu yolun yapımına karşıyım “

Boyacı, “Mera Kanunun 3. ve 4. maddeleri açık ve tavizsiz bir ifadeyle “Hiçbir şekilde mera alanları daraltılamaz“ ifadesi vardır. Bu durum T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın politikaları ile çelişmektedir. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi itibariyle hukuksuz bir şekilde mera vasfından çıkarılan arazi üzerinde kazı ve dolgu malzemesi alma faaliyetlerine başlamıştır. Açıkça hukuka aykırı olan mera vasfı değişiklik kararına göre bu faaliyetin önlenmemesi halinde kısa bir sure içinde mera, mera olmaktan çıkacak, geri dönüşü ve telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır.

Köy halkı olarak bu yolun Ödemiş ve ülke ekonomisi için önemini bilmekte birlikte ülkemiz kamu yararı gereği mevcut yolun genişletilerek tarihin, kültürel mirasın, verimli tarım arazilerinin, doğanın, yeşilin, yarım asırlık zeytinlerin ve kahramanlık bölgesi İlkkurşun tepelerinin titizlikle korunması istiyoruz. İlkkurşun tepesi, tüm Türkiye’nin kahramanlık simgesidir. Bu Köy Milli Mücadelede adını tarihe altın harflerle tarihe yazdırmıştır. İlkkurşun biriciktir, özel korumaya ihtiyacı vardır. Bu bölge bir yurtseverlik ve kahramanlık anıtı olarak sonsuza dek korunmalıdır“ diye konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi